Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари

Близо 80% от работодателите имат проблем с намирането на персонал
494
Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите.

Българският бизнес се нуждае и от 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Още по темата
Това показват данните от поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост.

Изследването е национално представително върху база от 396000 активни предприятия в страната, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години.

Работодателите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000  са специалисти и работници с квалификация.

Освен това, в различните сектори на икономиката, през следващите 12 месеца ще са необходими и 77710
работници без специалност.

8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Аналогично на предходните 2 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г., работодателите най-често очакват (85,5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6%) .

Предпочитанията на работодателите относно притежаваните от наетите служители ключови компетентности също повтаря в голяма степен резултата от проучването през август – септември 2018 г.  Този път лидерската позиция в предпочитанията на работодателите е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори.

Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години, остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление.

Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни  специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии са София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микро-, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор "Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство" /36,5%/, следват предприятията в сектор "Държавно управление", образование, хуманитарно здравеопазване" с 14,2% представителност, а на трето място е сектор "Индустрия" с 14,0%. Най-ниска представителност имат предприятията от сектор "Операции с недвижими имоти" – 1,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
1
 
33
 
! Отговори
М дааа преди 4 години
Проблемът е че в БГ всички отварят фирма , за да станат милионери, никой не взима пример от наистина успелите хора, които работят не за парите , а защото имат идеи, план и харесват преизвикателствата. В Испания един продукт за 10 години повиши цената си от 3,60/кг да 8,10?/кг, но не направиха компромис с качество, грамаж или заплатите на работниците. А в бг пускат нещо качествено и за догодина е пълен шит,
345
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черешова задушница е днес.
344
0
 
37
 
! Отговори
Колю простия преди 4 години
Маймуни с трици не се ловят
343
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news na trudovoto teror muniosterstvo...
342
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Boiadjii himalaici za rajdivite panelni betonovi ruini tarsiat li?
341
0
 
29
 
! Отговори
XXL преди 4 години
Държавата е в полуразпад и затова е виновен Пеевски.
340
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюрата по труда не функционират. Излишни са. Не им пука за нищо. Не могат да осъществят подбор и комуникация между работодател и безработен. Не изискват никакво инфо от работодателя за условия на труд, заплащане, раб. време, компетенции и др. Висшистите ги пращат продавачки, заварчиците стават охранители. Когато попиташ какви са изискванията във фирмата, отговарят: "Желание за работа, там ще ти покажат". На място се оказва, че търсят професионалист с опит и никакво въвеждащо обучение.
339
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде търсят работници??? София, Пловдив, Ст. Загора? В провинцията никой не търси работници. Търсят хора за временна работа или не могат да си задържат кадрите, поради ниско заплащане, удължено РВ и отвратително отношение към подчинените.Това липсата на учители е лъжа. Отговорно го заявявам. УЧИТЕЛИ ИМА. Но Просвета по места е феодално имение на една група връзкари, които не избират учители по кадърност, а по роднинска и партийна линия.
338
1
 
45
 
! Отговори
911 преди 4 години
МВР, пенсионната система и здравеопазването гълтат много пари и не дават почти нищо. Полицаите и чантаджиите са прекалено много. Публична "тайна" е че младите хора ще останат без пенсии. В болниците само пишат фалшиви фактури за дейности които не са извършили въобще. Трябват истински реформи!
337
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още повече хора ще търсят,не може за 500 лв 200 работни часа да имаш!
336
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да в банката където бях,в началотоимаше качество ,сега съществува отабсурди.Човек и да неиска се самоизяжда.
335
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де търсят.Къде ги търсят.Ми данаправят банка,където да се системати-зират хората,със съответните умения.В момента има някакви бюра на труда,където информацията е рехава и катоцяло изкривена.Мъчат те 1/2час за документи,макар да имат на компа всичко.Частните агенции,работят избирателно.Тогава как да стане без инфор-мация,или има нещо друго и васалитесамо правят фейкове.
334
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз напускам в момента банката, в която работя. Искарах една година... нямат нищо против. С две висши образования и бях единсвената квалифицирана от всички колеги.Няма как да задържиш квалифициран персонал със 700 лв. и с грубо, селско отношение. На такива прости директори със средно образование , които не могат да вържат две изрече ия на английски език не им трябват образован персонал. Във всяка една сфера е така. Селяните да взели връх.
333
0
 
34
 
! Отговори
Пишман бизнесмен преди 4 години
Не мога да говоря правилно, дума да не става за правопис; милионер съм, но искам да съм мултимилионер; искам само да вземам; напоследък хората, за които е привилегия да работят за мен изчезнаха; мисля, че съм много хитър, но не мога да си обясня защо. Помогнете!!!
332
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, като не са чели Сталин:"Кадрите решават всичко"
331
0
 
37
 
! Отговори
До 414 преди 4 години
Защото те нашите искат много бързо да стават милионери, дори милиардери, затова надуват цените и гонят туристите. Отивам в България, за да се видя с роднините през лятото. Ако нямах роднини щях да ходя напр. има много по-евтини оферти за Турция, Испания, Египет, Бразилия...
330
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива жалки заплати 5-10 пьти по ниски от минималните а Европа какво искат не знам. Нали щяха да си внасят украинци какво стана дойдоха ли?
329
0
 
51
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Кадрите пропищяха -бизнесът не дава пари, отиваме в чужбина.
328
2
 
43
 
! Отговори
Смешни сте преди 4 години
Ами той бизнеса реве от 20 год. Какво се връзвате и радвате не мога да разбера. Както ревът, че нямат пари и хоп си купят нещо за 100 000 в брой...... Тръгнали бизнеса да оплакват. Бизнесмени те винаги ще се оплакват и ще изискват. Запомнете го.
327
0
 
41
 
! Отговори
Ники 6 преди 4 години
В България засега има много хора които искат и могат да работят. Но правителството, парламента и фирмите гледат по всякакъв начин да ги откажат и демотивират. Най-вече като не дават честно парите които са били изработени. Всеки иска да скубе ама не останаха хора за скубане.

Спонсорирани публикации