Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари

Близо 80% от работодателите имат проблем с намирането на персонал
494
Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите.

Българският бизнес се нуждае и от 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Още по темата
Това показват данните от поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост.

Изследването е национално представително върху база от 396000 активни предприятия в страната, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години.

Работодателите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000  са специалисти и работници с квалификация.

Освен това, в различните сектори на икономиката, през следващите 12 месеца ще са необходими и 77710
работници без специалност.

8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Аналогично на предходните 2 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г., работодателите най-често очакват (85,5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6%) .

Предпочитанията на работодателите относно притежаваните от наетите служители ключови компетентности също повтаря в голяма степен резултата от проучването през август – септември 2018 г.  Този път лидерската позиция в предпочитанията на работодателите е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори.

Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години, остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление.

Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни  специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии са София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микро-, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор "Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство" /36,5%/, следват предприятията в сектор "Държавно управление", образование, хуманитарно здравеопазване" с 14,2% представителност, а на трето място е сектор "Индустрия" с 14,0%. Най-ниска представителност имат предприятията от сектор "Операции с недвижими имоти" – 1,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
1
 
46
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Дайте по 5 бона заплата и ще намерите достатъчно качествени хора, от 7 млн ще станем над 10.Бизнеса да не реве, ами дв затваря кварталните коптори с двама служители за 600 лв заплата и да бачкат и те, не става да въртиш синджира само...
325
2
 
31
 
! Отговори
Jack преди 4 години
Нито има сериозен бизнес в България, нито на този бизнес някой му трябва. Те са си самодостатъчни и се самозадоволяват. Така излиза най-евтино.
324
2
 
80
 
! Отговори
Гал преди 4 години
Работих доста години в България. Е, за без пари. Мед.сестра съм. Напуснах тази държава преди 5 години. Началото беше доста трудно , но успях и работя тази професия в чужбина. Освен така наречената заплата се инвестира във теб -допълнителни обучения, квалификации и т.н. Извънредното време труд се заплаща двойно. Работната среда и условия са несравними с България! Съжалявам , да търсят. И моля , не ме наричайте предателка, държавата ми е предателка спрямо мен и много други като мен.....
323
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига писахте една и съща статия през седмица с години вече. Ясно е какво трябва да направи "бизнеса" вместо да "пищи". Държавата също. А на мен лично хич и не ми пука за вашия "бизнес". Ревльовци.
322
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що риве бизнеса ! Нли са завръщат имигрантите пишат по весниции телевизии
321
0
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Когато преди много ,ама много години по време на "тъмният и човеконенавистен"социализъм кандидатствувах във ВМЕИ"Ленин" факултет ФРЕ/факултет радио електроника/ сега ТУ/.Тогава за едно място се състезаваха за едно място 10-11 човека,сега за един кандидат се състезават две или три места.Подбор/избор/ никакъв или такъв стремящ се към нулата
320
0
 
24
 
! Отговори
Пенев преди 4 години
От времето на соца в България върви "голямото надлъгване". Бизнеса лъже държавата и всеки лъже всеки. Но накрая истината ще излезе и тя ще е много, много грозна.
319
3
 
40
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Щатите полека лека ни направиха демографска пустиня. Този процес беше улеснен от българското безхаберие и безгръбначие. Никой не знае кой точно управлява държавата и затова не може да му се търси отговорност за всички сътворени безумия.
318
1
 
26
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
С настъпването на "необратимите демократични промени",настъпи и промяна в профила на желаещите да следват.Думата инженер,научен сътрудник звучаха срамно и социалистически.Нароиха се разни институти за дясна демокрация,за дясна икономика,за изследване на демокрацията,пазарната икономика,Европейски институт и ред други слово-блудствени абревиатури.Вузовете бълваха икономисти,социолози,политолози,прависти,журналисти, ПР и ред други не свързани материалното производство и развоя
317
3
 
50
 
! Отговори
Некакъв преди 4 години
Преди 6-7 години като търсех работа- нямаше места, малка заплата или нещо подобно... Оттогава съм в Германия, започнах тук всичко отначало, беше много трудно, но сега свикнах и имам нормална работа с нормална заплата и живея нормално и имам някакви пари. Чакам и за немски паспорт. Така че нашите вече да духат супата.
316
0
 
37
 
! Отговори
Станко преди 4 години
Българската държава и т. нар. бизнес са най-смешните в света. Абсолютни аматьори без идеи и без топки. Нито е социализъм, нито е капитализъм, а е една постна каша.
315
0
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
С настъпване на "демокрацията",настъпи и тоталната де-индустриализация на страната,това от своя страна доведе до силна промяна на профила на обучаващите се в висше учебни заведения.Различни пишман икономисто-политици,платени от различни чужди фондации и структури,но винаги с анти българска насоченост пееха мантрата "Пазара ще определи,Той регулира".Ами видяхме и регулацията.Ако някой си въобразява,че един инженер се формира със завършване,много се заблуждава
314
2
 
36
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Това все още не е писъка на така нареченият бизнес.Писъците предстоят.В началото на "необратимият,безкраен,демократичен" преход битуваше една мантра или по-скоро вопъл-призив към чужди инвеститори,"Елате в България,страната на най-евтините и най-квалифицирани работници,готови да работят без пари".Да,ама нещо такива инвеститори не се тълпяха на "Калотина"Идваха тия,които шиеха *** и потници,без да плащат на работниците и изчезваха с неизплатените заплати=
313
5
 
14
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
до USAЕми нали това написах,че социализма си продължава.Така си беше и преди 1989г.така е и днес,но е частен социализъм.Всички комунисти станаха работодатели и капиталисти,нямат усет за бизнес,защото всичко е сепарирано и се отчитат на партиите.Бизнеса не е свободен,а е съобразен с исканията и възгледите на няколко олигарси.Няма стратегия за развитие,посока и цел.Работи се на парче и се гледа до 5 години напред точно както бяха петилетките едно време.Заплатите пак имат уравновиловка,същото си е
312
0
 
39
 
! Отговори
USA преди 4 години
Мисля другаде е заровено кучето. Голяма част от работодателите не са наясно с производствения процес, капацитета на оборудването и възможностите на персонала. От там за ръководители на много места са издигнати некомпетентни хора, който не търпят около себе си знаещи и можещи. Това демотивира хората, зад гърба на работодателите и производителността е 3-4 пъти по-ниска (съчетана с много ниското заплащане) и на много места с остаряло оборудване до ниска производителност и нежелание за работа
311
1
 
33
 
! Отговори
Да.ама не преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Нали се сещаш защо останаха такива, ако не, прочети какво са писали другите...Ако спешно държавата, до колкото я има, не вземат мерки с условията на труд и заплащане, то след няколко год. ще има само администрация и чакащи на борсата цветнокожи...
310
1
 
71
 
! Отговори
Така е преди 4 години
В нашия завод няма стругари,ама собственика продължава да дава по 350 евра заплата. Купи нова много операционна машина ,но няма кой да я управлява. Вместо да дигне заплатите поне с още толкова за две години си купи къща за милиони,джип мерцедес,мотор Харли и...кемпер,защото не му се дават пари за хотел. Пълна идиотщина,на аргумента,че ще затвори при липса на работници,отговаря че ще продаде фабриката и пак ще е с няколко милиона,а ние да му мислим!!
309
1
 
35
 
! Отговори
Размисли.... преди 4 години
До ОхобохоИзключително вярно!!!Има обаче една малка подробност, тези данни може да са валидни за София/Пловдив. В останалата пустош , ако някой ти даде 30-40 лв надница и то за работа на смени, при кофти условия, и най-вече гадно отношение, то ти си цар...Всички искат да им се работи без пари,а това не е "социализма",а феодализъм..При социализма нещата са малко по-други, основно насочени за благото на ЧОВЕКА,а сега е за робовладелеца.Все по-трудно ще намират *** да им работят без пари
308
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почвам в банка, на 1200 лева бруто+250,лева понеже ще съм на график+%стаж=някъде 1600 бруто, което чисто е 1200 лева. Отделно по договор имам 13,та заплата+лятна заплата+годишен бонус+бонуси на всяко четиримесечие които варират от 400 до 800 лева. Това е.
307
1
 
48
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Хората които могат да работят добре искат надник поне 150лв чисто на ден.Рядко обаче дори читави работодатели дават 100лв чисто.Реално обаче надницата чисто трябва да е 200лв. на ден за да има работна ръка,иначе емигрира.Чак сега започва да се формира пазара на труда,а трябваше да се случи през 1990г.Смятайте с какво закъснение се развива България.Социализма си продължава,но е частен а не държавен както беше до 1989г.Чиновниците стават все повече и все по-малко работят,а само се мотат по офисите

Спонсорирани публикации