Кисело мляко, краставица... Какво помага при слънчево изгаряне?

Ето няколко домашни средства, които ще облекчат кожата
14 юни 2019 22:00, Иванка Гъркова
13
Кисело мляко, краставица... Какво помага при слънчево изгаряне?
Снимка: Pixabay

В средата на юни слънчевите лъчи са силни. Ако излезем навън без да се намажем със продукт със специален фактор, можем да изгорим само за 15-20 минути. Кожата се зачервява, става по-суха, усеща се сърбеж, които могат да съсипят всяка почивка.

В случай, че имате по-чувствителна кожа, то задължително трябва да посетите дерматолог, който да ви прегледа. От него ще получите насоки какъв слънцезащитен крем да подберете, за да се предпазите от слънчево изгаряне.

Е, има и моменти, в които се намазваме един път преди отиване на плаж или на излизане на разходка, след което забравяме да повторим. Ако вече сте изгорели, то се опитайте да вземете незабавни мерки, за да облекчите неприятните симптоми и да предотвратите обелване на кожата.

Представяме ви няколко домашни средства, които помагат при слънчево изгаряне:

Кисело мляко

Закъде без него? Преди години нашите баби са го ползвали за намаляване на зачервяването и топлината на кожата след излагането на слънце. Хапвали са си кисело мляко и са мазали засегнатите участъци от тялото. То успокоява раздразнената кожа. Може да се намажете и дори да легнете с него, след което на сутринта да се измиете.

Краставица

Както неведнъж сме писали, зеленчукът съдържа голямо количество вода. Затова се препоръчва да се консумира по-често, защото подобрява хидратацията на тялото. Ако сте изгорели на плажа или по време на поход в планината, вземете си душ с хладка вода и сложете по няколко парченца краставица върху изгореното. Те ще охладят кожата и ще я овлажнят. Витамините в тях действат оздравително.

Още храни, помагащи при изгаряне, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
НЕ ГО ПРАВЕТЕ преди 4 години
Статията е пълна Лъжа - не го правете - никакви краставици , кисело мляко или душ .Тези три неща ще ви докарат гангрена на кожата .Истината е - При изгаряне кожата трябва да се насити на Мазнини - ползвайте олио или пантенол на спрей .При изгаряне не се прилагат продукти със Сол - в рана да сипваш сол ???
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 камшика на голо,
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краставиците отдавна не съдържат тартронова киселина (хидроксималонова),защото ги берат зелени и решават търговския проблем, като ги слагат в полиетиленови опаковки за да "узреят" за потребителя. Българското кисело мляко отдавна не е това което беше. Да, за ферментацията понякога се използват закваски, но в края на процеса се нагряват, за да се спрат ферментативните процеси и повиши трайността.Но дори и да са естествени, те не са специализирани продукти за изгаряне. Има си кремове с екстракти.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помага слагането на крем против изгаряне... ама *** такива неща не е чувал.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лично мнениеСтатията е първа начална стъпка към компютърното модулиране на динамични структури, които за някои са просто обработка на меки тъкани с натурални източници на алфа-хидроксилни киселини. Малко по малко, предполагам след 5-6 милиона статии, ще започне сравняването на данните получени от Монте Карло симулации и проблемите в статистиката на медико-биофизични показатели. Авторът не искал да обърква обикновения читател с прости Хартри-Фок приближения доказващи основния формализъм.
2
3
 
12
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 години
Само преди месец едно младо момче, специализант в клиниката по изгаряния в пирогов, си направи труда да събере в приложение нещата, които НЕ ТРЯБВА да се правят при изгаряне, било то слънчево, химическо или каквото и да е. Едно от тях е киселото мляко. Те и за разширени вени се налагат със зелеви листа, щото така са правели някои баби и после цъфнат за ампутация. Стига с тоя примитивизъм бе, хора. Дори и на някой да не му харесва, Светът върви напред. Дайте да отлепим малко от това "едно време".
1
1
 
12
 
! Отговори
Чадъра преди 4 години
най-помага и под него, до тебе хладилна чанта с бира. Аз така правя и не изгарям никога.

Спонсорирани публикации