Картечници, оръдия и остриета – продават колата на Джеймс Бонд

Всички джаджи в автомобила работят
16 юни 2019 17:30, Нели Христова
8

Снимки: Reuters

Картечници, уреди за пукане на гуми, катапултиращи се седалки, номера, които се сменят – това са само част джаджите, които Aston Martin DB5 притежава. През 1964 година автомобилната компания създава 4 коли за филмите "Голдфингър“ и "Операция "Мълния" от поредицата за Джеймс Бонд. А една от тях сега ще бъде продадена на аукцион, като сумата, заплатена за нея, се очаква да надмине 5 милиона долара.

И четирите коли са оборудвани с работещи устройства. Две от тях са се използвали за снимките на филма – едната за каскади, а другата за близки кадри и интериорни снимки. Работата на останалите два автомобила била да промотират "Операция "Мълния“ преди да излезе на екран.

Четирите красавици били оборудвани с предни и задни хидравлични оръдия върху броните, реплика на 30 милиметровите картечници Browning зад стоповете, остриета за пукане на гуми в джантите, купе от брониран материал, въртящи се регистрационни табели и капитулиращи седалки.

Аукционната къща RM Sotheby's очакват уникалният автомобил да се продаде за сума между 3 и 5 милиона долара, тъй като е перфектната кола за колекционерите или... тайните агенти.

Сцените, заснети с колата в "Голдфингър", вдигнали продажбите за нормалния Aston Martin DB5.

Самият Шон Конъри продължава да е голям фен на автомобилите: "Уникални са. Спомням си всяка гонка, всяко представяне на филма с тези коли. Дори съвсем наскоро аз също си купих една DB5".

Автомобилът, който ще бъде продаден на 15-ти август, е имал три собственика – първо е закупен от Лорд Бамфорд, после той го продава на музей в Тенеси, където прекарва 35 години. Накрая колата е купена отново и е реставрирана.

Другата кола, която е използвана по времето на премиерите, е открадната през 1997 г. и така и не е открита.

Според  RM Sotheby's няма друг автомобил, който да е играл по-голяма главна роля във филм и да е станал такава голяма част от попкултурата. А миналата година Aston Martin обяви, че ще пусне в продажба 25 реплики на DB5 за 2,75 милиона лири всяка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
30мм картечница НЯМА.Това си е малокалибрено оръдие.До20мм се счита стрелково оръжие,над 20мморъдие.Дори и да се монтира 30мм авиационно автоматично оръдие в автомобил,то трябва и прицелна система която няна как да не личи.Просто филм.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трабанта на Мони П. в комплект с Каракачана върви по скъпо
4
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Днес-а измислиха нова джаджа на Бонд КАПИТУЛИРАЩИ седалки. Евала. Бравос! За Бонд не съм сигурен, но вие трепете рибата до дъно.
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Още ли има устанали глyпаци дето да си мислят, че щом те не харесват нещо, завължително никой не го харесва.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има ли още останали *** дето да купуват филмови ***? Едни измислени филми в стил "На всеки километър" с някаква проста пропаганда.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата няма ко да ядат те ... ЕЙЙЙЙ!

Спонсорирани публикации