Размяната като търговия: Петрол за ориз, Pepsi за съветски кораб

ABBA продава музиката си на СССР за плодове и зеленчуци
16 юни 2019 21:15, Нели Христова
87
Размяната като търговия: Петрол за ориз, Pepsi за съветски кораб
Снимки: Reuters

В дни на криза обществото винаги се обръща към най-стария метод за придобиване на стоки, разработен още от древни времена – размяната на стоки.

Тя е най-стария начин за правене на бизнес в света, а днес той се свързва с общества, които имат дълбоки финансови проблеми. В последните дни рибарите във Венецуела разменят рибата си за лекарства и други хранителни продукти, тъй като валутата в страната им на практика няма никаква стойност.

Подобна система бе приложена и в Гърция, която изпадна в дълбока финансова криза преди 8 години – хората се събираха по улиците и разменяха дрехи. Други предоставяха услуги в замяна на продукти.

Но размяната на стоки не се практикува само от обикновените граждани. Често правителствата също я прилагат, а причината е същата – страните им са в криза, подобна на тази във Венецуела и Иран сега. И двете държави използват размяната, за да превъзмогнат блокадата на стоки, които САЩ им налага.

Методът се използва и от компании като индонезийският производител на самолети IPTN, който през 1996 година се съгласява да размени два от своите пътнически самолета за 110 хил. тона тайландски лепкав ориз. Това е всичко, което купувачът може да предложи.

През 70-те пък Pepsi предлага своята газирана напитка на Съветския съюз в замяна на руско доматено пюре, за да навлезе на пазара в СССР. По това време компанията притежавала и Pizza Hut и използвала пюрето за пиците си в цяла Източна Европа. Pepsi не се ограничили само със смачкани домати. Те продължили да разменят своята освежаваща напитка за руска водка и дори...бойни кораби.

Групата ABBA прави нещо подобно – от Съветския съюз те не събират пари за авторски права, а плодове, зеленчуци и суров петрол, които след това продават на глобалния пазар.

Но да се върнем в Иран – държавата е принудена да разчита на размяна на стоки още при първите санкции на САЩ по време на революцията през 1979 година. Между 2010 и 2015 г. ООН наложи още по-твърди граници – иранците не можеха да купуват стоки от международните пазари със собствената си валута. Това принуждава Техеран да започне да разменя суров петрол и злато, държано в международни банки за обикновени неща като ориз, олио и чай. След ядрената сделка от 2015 г., Иран се върна обратно на пазара. Докато Тръмп не взе властта в Америка.

Миналата година новият президент на САЩ върна обратно част от ограниченията, което принуди Иран отново да се обърне към размяната на стоки и старата си договорка с Индия, която включва размяната на петрол за ориз.

Схемата е сложна – Иран се съгласява да приеме заплащане за петрола в индийски рупи, които постъпват в индийска банка в страната. След това иранците използват тези пари, за да си платят ориза и други стоки, като така не нарушават правилата и парите не преминават в чужди банки или през граници. Франция, Германия и Великобритания също създадоха подобна схема, за да могат компаниите там да търгуват с Иран. Инициативата се нарича Инструмент в подкрепа на търговската борса и се ограничава само до хуманитарни стоки като храна и лекарства.

Във Венецуела обаче не се разменят само стоки, а дори и работници. Страната изпраща 50 хил. барела петрол до Куба, а в замяна Куба изпраща икономисти, добре обучени лекари и учители.

Размяната помага на правителствата да запазят ценни чужди валути. През 90-те Малайзия заменя палмовото си масло за руски изтребител. По-рано тази година държаната ще направи същото, тъй като има нужда от нови въздушни сили, а има малко пари в резерв.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ,И ВЪОБЩЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ, СМЪРТ НА ПАРТИИТЕ, НЕЗАБАВНО ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, АМА НА МАЛОУ МНИО СТРАХЛИВ НАРОД МУ ХАРЕСВА ДА УМИРА
45
0
 
3
 
! Отговори
а преди 1 година
Това е малко стара новина, явно няма много новини днес :)

И да наистина, в един момент Пепски напитката се оказват в притежание на самолетоносачи, дълга история.
44
0
 
0
 
! Отговори
чети тук преди 1 година
Относно Българския е
https://lenta.ru/articles/2019/05/29/byzantium/
43
0
 
0
 
! Отговори
а преди 1 година
"индонезийският производител на самолети IPTN, който през 1996 година"

Специално за 1996/1997 година питай баща ти/брат ти, ставаха едни доста абсурдни неща в България тогава (няма нужда да ходиш до индонезия).
42
4
 
2
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Другари тролетарии. Минаха евроизборите, но битката във форума не свършва.
И Решетников ще трябва да плаща. Затова, както и преди, трябва неотклонно да си искате париците. Научавам че наднормения труд не се плаща подобаващо, а се правят опити да се заплаща но основната ставка за първите осем часа.
Време е да си поискте надбавката за наднормения труд. Той трябва да се плаща като 150% от редовния.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки 4 минути населението на членката на ЕС и НАТО РБ намалява с един човек.
40
0
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Дано е вярно! А дано да продължи и в други градове и села!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пепсито за СССР второ качество ли е било,както днес всички западни стоки внос за членката на ЕС и НАТО България са второ качество, като за хора втора категория...
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сенатът на САЩ взе решение РБ да закупи осем 50 годишни американски самолета за 4 милиарда.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна
———-

От няколко години повтаряш тази опорка, но не се ли замисляш какво са 360 ТОНА ?!?!!!!
36
7
 
4
 
! Отговори
Сата Н. преди 1 година
Парите са измислени за удобство от умните нации.

Индианците, реза ните и руските от репки предпочитат да мъкнат чували брашно, живи кокошки или касетки с банани, за да не би злите капиталисти да им проследят оборота.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе сирийците и афганистанците - бежанци са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.
34
9
 
6
 
! Отговори
акад. Бартерович преди 1 година
Русия може да предложи блядки, срещу всичко на което отдавна се радва цивилизования свят.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за идиотизъм??? На бартер сега се решават страни, които не искат сделките им да минават през банките, защото ЗНАЯТ КОЙ МАНИПУЛИРА, СЛЕДИ, КОНТРОЛИРА И ФАЛШИФИЦИРА ТЕЗИ ОПЕРАЦИИ!!! Нямали били пари.............а ориза или рибата не струва ли пари бе, "умници"????? Едни имат петрол, други ориз, трети кафе, четвърти злато...........ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА НЕЩО, КОЕТО СТРУВА ПАРИ!!!!
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-далече от Просия, по-близо до цивилизацията.
31
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Как санкционирана Куба , изпраща добри лекари и учители , едни от най-важните професии , на ли бяха изостанали . Какво стана сега
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великият нерушимий СССР, който се разруши, е бил неспособен да извади грозните зелени хартийки без покритие, за да си купи капиталистическия символ на 80-те години и се е стигнало до продажба на желязо във вид на кораб.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се отклонявайте от темата, а тя е че руские не са имали долари за Пепси и са продавали руски железа за скрап, за да могат и те да се почувстват в 20 век.
28
3
 
3
 
! Отговори
V преди 1 година
Когато САЩ заплашат ОПЕК че ще ги съдят за картел ,Саудитска арабия ги заплашва че няма да продава петрола си в долари и няма да ги влага в американски ценни книжа .И американците отстъпват.Може да се направи друг вид международна търговия в която САЩ и СА не участват .Във времена на слаба външна търговия ,търговията с петрол и долари може да смачка всяка държава .Това ще се наложи като световна тенденция .Страните производители на петрол и САЩ шантажират целия свят .Водородните технологии могат
27
4
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
хайде намери видеото и виж чуй точните думи на Путин, азбуката дойде от днешните земи на македония, кое не е еярно, Охрид къде е днес. Много хитро го каза и шараните в Бг лапнаха стръвта и му направиха густото ..