Размяната като търговия: Петрол за ориз, Pepsi за съветски кораб

ABBA продава музиката си на СССР за плодове и зеленчуци
16 юни 2019 21:15, Нели Христова
87
Размяната като търговия: Петрол за ориз, Pepsi за съветски кораб
Снимки: Reuters

В дни на криза обществото винаги се обръща към най-стария метод за придобиване на стоки, разработен още от древни времена – размяната на стоки.

Тя е най-стария начин за правене на бизнес в света, а днес той се свързва с общества, които имат дълбоки финансови проблеми. В последните дни рибарите във Венецуела разменят рибата си за лекарства и други хранителни продукти, тъй като валутата в страната им на практика няма никаква стойност.

Подобна система бе приложена и в Гърция, която изпадна в дълбока финансова криза преди 8 години – хората се събираха по улиците и разменяха дрехи. Други предоставяха услуги в замяна на продукти.

Но размяната на стоки не се практикува само от обикновените граждани. Често правителствата също я прилагат, а причината е същата – страните им са в криза, подобна на тази във Венецуела и Иран сега. И двете държави използват размяната, за да превъзмогнат блокадата на стоки, които САЩ им налага.

Методът се използва и от компании като индонезийският производител на самолети IPTN, който през 1996 година се съгласява да размени два от своите пътнически самолета за 110 хил. тона тайландски лепкав ориз. Това е всичко, което купувачът може да предложи.

През 70-те пък Pepsi предлага своята газирана напитка на Съветския съюз в замяна на руско доматено пюре, за да навлезе на пазара в СССР. По това време компанията притежавала и Pizza Hut и използвала пюрето за пиците си в цяла Източна Европа. Pepsi не се ограничили само със смачкани домати. Те продължили да разменят своята освежаваща напитка за руска водка и дори...бойни кораби.

Групата ABBA прави нещо подобно – от Съветския съюз те не събират пари за авторски права, а плодове, зеленчуци и суров петрол, които след това продават на глобалния пазар.

Но да се върнем в Иран – държавата е принудена да разчита на размяна на стоки още при първите санкции на САЩ по време на революцията през 1979 година. Между 2010 и 2015 г. ООН наложи още по-твърди граници – иранците не можеха да купуват стоки от международните пазари със собствената си валута. Това принуждава Техеран да започне да разменя суров петрол и злато, държано в международни банки за обикновени неща като ориз, олио и чай. След ядрената сделка от 2015 г., Иран се върна обратно на пазара. Докато Тръмп не взе властта в Америка.

Миналата година новият президент на САЩ върна обратно част от ограниченията, което принуди Иран отново да се обърне към размяната на стоки и старата си договорка с Индия, която включва размяната на петрол за ориз.

Схемата е сложна – Иран се съгласява да приеме заплащане за петрола в индийски рупи, които постъпват в индийска банка в страната. След това иранците използват тези пари, за да си платят ориза и други стоки, като така не нарушават правилата и парите не преминават в чужди банки или през граници. Франция, Германия и Великобритания също създадоха подобна схема, за да могат компаниите там да търгуват с Иран. Инициативата се нарича Инструмент в подкрепа на търговската борса и се ограничава само до хуманитарни стоки като храна и лекарства.

Във Венецуела обаче не се разменят само стоки, а дори и работници. Страната изпраща 50 хил. барела петрол до Куба, а в замяна Куба изпраща икономисти, добре обучени лекари и учители.

Размяната помага на правителствата да запазят ценни чужди валути. През 90-те Малайзия заменя палмовото си масло за руски изтребител. По-рано тази година държаната ще направи същото, тъй като има нужда от нови въздушни сили, а има малко пари в резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Не ни върви-не и не! преди 4 години
До Анонимен 31роми или ромеи - все тая.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Браво, браво! Много ми хареса. Много сполучливо. "Разменям суверенитет срещу окупация". Тия са изкусни бартерни търговци. Нещо като: разменям кондоми срещу качествено е.ане.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Пусть всегда будет солнце ми се гадеше доскоро. Имахме една другарка Попова, дето ни караше да я пеем, беше много убедена русолюбка, партиен секретар на даскалото.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко от цитираните "новини" съдържат достатъчна доза истина?
19
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Драги разбирачи !Ако българският Лев се крепеше на силна икономика (според много от вас),нямаше да е вързан за еврото.Падн ли Валутния борд, ще ходим с чанта пари за хляб.Затова, не плачете на чужд гроб.
18
3
 
3
 
! Отговори
Пусть всегда будет преди 4 години
AББА отраднаха детската песничка едно към едно мелодията и я издадоха под името Gabrielle, може да се сравнят и двета в ютюбПусть всегда будет солнцеСолнечный круг, небо вокругЭто рисунок мальчишкиНарисовал он на листкеИ подписал в уголкеПусть всегда будет солнцеПусть всегда будет небоПусть всегда будет мамаПусть всегда буду яМилый мой друг, добрый мой другЛюдям так хочется мираИ в тридцать пять сердце опятьНе устат повторять
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 30% са се увеличили руските туристи в Турция за 2018 спрямо 2017. За 2019г Турция очаква 9 милиарда евро оборот от руски туристи.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ме изкефи. Смешните руснаци са плащали с железа, за да пият Пепси. Горките, жал ми е за тях.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15% спад в туризма за периода в сравнение с миналата година.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Турция подписаха през 2017 г. кредитно споразумение за доставката на зенитно-ракетни комплекси. Според договора Анкара ще получи четири дивизиона С-400 на стойност общо 2,5 млрд. долара.Страните също така се разбраха за технологическо сътрудничество при развитието на производство на ракети в Турция.Ние я получим половин вековните американски самолети до 2023 година я не.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мракобесният диктатор Ким Чен Ун колко хора екзекутира днес в Северна Корея с минофъргачката ?
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли Пепси ще иска да получи кораби срещу стоката си, просто СССР е нямал долари. Великата икономика на съюза!!! Дори не е смешно, а трагично.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащанията за доставката на руските ракетни комплекси С-400 за Турция ще бъдат извършени в рубли и лири. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган.Той подчерта, че доставката на системата за противовъздушна отбрана трябва да приключи до края на 2019 г.По-рано и Владимир Путин съобщи, че Москва и Анкара са се отказали от плащания в долари при сключването на сделката.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реджеп ЕрдоганСделката за С400 ще е в рубли факт.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хубавите самолети могат да се купят само с палмово масло. Тъй-като България не разполага с палмово масло и се налага да купува кофти американски самолети за долари.
8
2
 
2
 
! Отговори
Реджеп Ердоган преди 4 години
Колегата Путин ме помоли да му платя за С 400 с лук , за да не вдигаме носа на американците и да не се разплащаме с американски долари ! Но в Турция няма достатъчно лук , лучена криза !
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Чети Пепси искат да навлязат на съветския пазар, а не обратното.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, великият СССР иска да пие лошото капиталистическо Пепси, но няма лоши долари да плати, а само рубли със златно покритие, които никой не иска и плаща с кораби.
5
2
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
НИе пък си размненихме суверенитета срещъ американска окупация !
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Венецуела не ги жалете.Имам лично мнение на базата на разговори по интернет с местни.Нямат храна ама всичките са с лаптопи и телефони.Наивното ми предложение да се занимават с някакво селско стопанство срещат подигравки.Искат да работят по 6-7 часа и да получават 2000 долара в офис.С кинтите ще си направят пластични операции за увеличаване на задните части щото там е мн секси да имаш голем дирник.

Спонсорирани публикации