Беден, но секси... Вече не! Замразиха наемите в Берлин за 5 г.

Мораториумът се очаква да влезе в сила от януари догодина
Обновена: 19 юни 2019 12:22 | 19 юни 2019 12:22,
70

Снимка: Reuters

Градската управа на Берлин реши да замрази наемите в германската столица за 5-годишен период от 2020 г.

Описанието "Беден, но секси" някога се отнасяше с пълна сила за Берлин. Но в последните 10 години цените на наемите се удвоиха. Активният пазар на труда привлече още повече хора към германската столица и предлагането не можеше да отговори на търсенето.

Скокът в цените накара много жители да потърсят радикални решения. Много хора дори поискаха сградите, в които се дават жилища под наем, да бъдат национализирани от частните компании, които дават апартаменти под наем.

Вчера градската управа одобри проектозакон, който включва временно замразяване на наемите от 2020 г. за 5 г.

Планът се очаква да бъде одобрен и да влезе в сила до януари. От него се изключват социалните жилища, както и новите сгради.

Мораториумът ще се отрази на над 1.5 млн. апартамента, обясниха местните управници в Twitter.

В момента средната цена на наем за обзаведен апартамент в Берлин е €1 000.

Само от началото на годината обаче наемите в германската столица са скочили със 7%.

Според проектозакона, хазяите, които искат да вдигнат наемите заради например ремонтни дейности, ще трябва да търсят официално одобрение за всяко увеличение над 50 цента на квадратен метър.

Решението на ляво-центристките Социалдемократи, подкрепени от Зелените и крайнолевите "Linke" се наблюдава с интерес в цялата страна. Много жители на Германия се опасяват, че високите цени на наемите гонят германците от големите градове.

Социал-демократическата партия, малкия коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, обяви че ще подкрепи подобни мораториуми на национално ниво.

"Имаме нужда от таван на цените на наемите в цяла Германия", заяви Торсен Шефер-Гюмбел, един от тримата лидери на партията.

Ангела Меркел е на другата страна на монетата и неведнъж е изявявала скептичното си мнение спрямо подобни мерки. Тя предупреждава, че трябва да се осигури среда, в която хората искат да строят.

Политическият климат в Берлин се обръща срещу хазяите, но една от най-големите компании, които дават жилища под наем, "Haus und Grund", настоява, че това не я плаши. Асоциацията на хазяите призова членовете си да повишат наемите до понеделник вечерта.

Въпреки че в Берлин все още има големи незастроени площи, строежите в града стават все повече. Въпреки това повечето жилища, които излизат на пазара, са прекалено скъпи за семействата с ниски доходи, въпреки че Берлин остава една от най-евтините столици за живот в света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фейк нюз

Спонсорирани публикации