Да уловиш идеалния кадър и любовта към професията

Интервю с Димитър Кьосемарлиев, фоторепортер на Investor Media Group
19 юни 2019 17:37, Екип на Dnes.bg
5
Да уловиш идеалния кадър и любовта към професията

Фоторепортерът Димитър Кьосемарлиев се занимава с фотография от 25 години. Хваща в ръце първия си фотоапарат като ученик в Техникума по полиграфия и фотография (днес НПГПФ) през 1994 година.

Професионалната си кариера започва да гради през 2000 г. и досега е работил за много всекидневници, седмичници и онлайн издания. В момента е фоторепортер на една от големите медийни групи у нас - Investor Media Group, и следи всички важни събития в страната. С него разговаряха колегите ни от webcafe.bg.
 
Разкажи ни за себе си. Как се зароди страстта ти към фотографията и кога реши да се насочиш към репортажното снимане? Какво те привлече в професията фоторепортер?

 
Започнах да снимам още в средното си образование през 1994 година и не съм спирал. Репортажната фотография се оказа ниша, в която да се реализирам професионално. Искаше ми се да се занимавам с пейзажна фотография и да снимам природа, но навремето нямаше как да се издържам от това. Започнах като фоторепортер във всекидневник през 2000 година и от тогава съм сменил доста редакции.
 
Какво представлява един твой работен ден?
 
Планирането започва още от предишния ден. Началото на всичко е да се разберат събитията, които ще трябва да се отразят. Приоритетно се избират събития в зависимост от тяхната важност, актуалност и това дали са отразявани системно. Търсим нещо уникално. Работата изисква да съм информиран постоянно за новите неща, които се случват. Фоторепортерът трябва да вкара в снимката си всички елементи от новината, която ще илюстрира. Снимайки събитие, той трябва да слуша и асимилира информацията от него. Докато се снима, трябва да се мисли, а не просто да се натиска спусъкът.
 
Какви са най-големите предизвикателства пред репортажния фотограф? Какво търсиш в кадрите си, за да знаеш, че си свършил работата си добре?

 
Предизвикателството е да намериш нещо, което не е тривиално за зрителя. Искам не просто да регистрирам събития, а да създавам кадри, които да карат хората да се върнат към тях отново. Ключови са улавянето на мимики, жестове, правилна композиция. Това е нещо, което се получава рядко и трудно, но все пак се случва.
 
Цялото интервю може да прочетете в webcafe.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
х преди 11 месеца
добри са му снимките, злобари такива
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много го лансирате това момче, обаче снимките му са пълна скръб.
Казвам го като професионалист, който цял живот се занимава с фотография.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само с любов не става, трябват и малко технически познания и композиционен усет. Не знам, вероятно на в този фотограф ви дава кадри, които иначе би изхвърлил, но определено са зле.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като му гледам снимките тука... мани, мани.
1
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Ама един кадър сте уловили, ама една ми ти любов лъха от снимката.

Спонсорирани публикации