Google ще инвестира $1 млрд. за 20 000 нови домове в Сан Франциско

Жилищната криза си бушува тихо и Google се опитва да изглежда като добрата фея
20 юни 2019 19:00,
21
Google ще инвестира $1 млрд. за 20 000 нови домове в Сан Франциско
Източник: Pixabay.com

Жилищната криза в района на Санфрициския залив, и в Сан Франциско най-вече, е сложна и противоречива тема, но няма универсално решение. Обаче чек за 1 милиард долара си е доста добро решение и Google обяви, че ще го подпише, пише TechCrunch.

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обясни в своя статия, че за да "изгради по-полезен Google", компанията ще направи огромна инвестиция в нещо, което смята за най-важния социален проблем в залива - жилищата.

Сан Франциско има славата на едно от най-скъпите места за живеене в света и много бивши и настоящи жители на града откровено мразят технологичната индустрия, която е превърнала региона в игрална площадка за богатите, оставяйки бедните и хората в неравностойно положение да се оправят сами.

Данни от Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в щата Калифорния сочат, че цената на еднофамилно жилище в района на Сан Франциско за последните 10 година се е утроила и гони почти 1 млн. долара. През 2019 г. средната цена на наем на апартамент с 1 спалня е 3700 долара, което е с близо 1000 долара повече от друг скъп град град - Ню Йорк. Заради това някои хора живеят в лодки на брега. Освен с тези високи цени, които са поносими за хората, работещи най-вече в технологичната индустрия, проблемът идва от това и че градът няма как да стане по-голям - заобиколен е с вода от три страни и няма накъде да се разрасне.

Google е била обект на множество протести заради горните факти и е наясно, че репутацията ѝ на приятелска компания, където човек може да расте кариерно, е застрашена от жилищната криза, която само подгрява проблеми на Google като етиката при работа с изкуствен интелект и рекламни политики, които ощетяват по-малките играчи на пазара.

За да успее да изкупи донякъде вината си,  или пък може би от рядко чувство за морален дълг, Google обяви, че през следващите 10 години ще добави хиляди нови домове в района на залива, като общата сума за тази инициатива е 1 млрд. долара.

750 млн. долара от тази сума идва под формата на трансформация на част от своите търговски площи в жилищни такива. Това ще доведе до появата на 15,000 нови домове за хора с "всякакви доходи" и докато Пичай казва, че се надява това да помогне за справяне с "хронични недостиг на жилища на достъпни цени", в статията не е посочено къде точно ще са те и колко от тях ще са на въпросните "достъпни цени". За сравнение - през 2018 г. са построени 3000 домове.

Другите 250 млн. долара ще бъдат инвестирани във фонд, който "ще предостави стимули за построяването на най-малко 5000 жилища на достъпни цени". Не звучи зле, но дяволът е в детайлите - не е ясно какви точно са тези стимули и кои ще са строителите.

Най-бързият и директен ефект от инициативата ще е увеличаването на бевъзмездните средства, които Google превежда на различни нестопански организации, които помагат на хора без покрив над главата си. За последните 5 години Google.org е дарила 18 млн. долара, а само тази година ще дари общо 50 млн. долара. Тези средства обикновено помагат най-вече на приюти, клиники и други места, предлагащи помощ на бездомни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Инвестициите отиват към имотите . Това е бъдещето .А как ще се връща инвестираното ?Тази система ще се спука някой ден и ще доведе до заличаване на голяма част от населението.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари неплатени като данъци чрез различни врътки, като плащането им в други страби, ще бъдат препрани и изчистени законно. Нещо подобно на Фондациите, които си организират големите компании, та те да решават къде да си дават парите, а не държавата да решава за какво ще ги харчи.
12
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
В Сан Франциско, САЩ, жилище струва 50 000 долара, а в пъти по- бедна България - пак толкова?! - Строителната БГ мафия яко е надула цените за печалби...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С.Ф. -рай на однополова любов,там да си нормален е грях...
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато една компания има за политика да мрази белите хора и да е най-големия съучастник в геноцида срещу тях чрез пропаганда, никакви инвестиции няма да променят това.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гугъл си влага парите в риалестейт, апартаменче а на мене а на тебе, а робите да бачкат и да плащат наеми и хипотеки.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добре платен в рублиАми за санирането на апартамент в БГ сигурно са отишли толкова, колкото за построяването на къща от Гугъл в Сан Франциско.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 млрд. за 20 000 жилища означава, че едно жилище ще струва 50 000 долара, което вероятно е реалната цена. Представете си какво дране на кожи се случва в строителството. Строителните предприемачи като правило са мултимилиардери.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В рОсия кога Газпром ще подпише чек за изграждането на жилища на безтомните пияндетa? Или ще продължават да ги хвърлят като 50 кила сардини в лонда, по техните си изтрезвителните. Ocp..,yпика..,с избите зъби от тротоарни екземи?!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пена, причината за ниско строителство не е ли разседът Сан Андреас!?! Нали се сещаш ... земетръсна зона!
4
1
 
5
 
! Отговори
Добре платен в рубли преди 4 години
У нас тези пари се дадоха само за саниране,не съм сигурен обаче дали стигнаха за 20 хиляди жилища.А за новината-Google влизат на пазара на недвижими имоти,диверсификация на портфолиото,ок,who cares?Или може би трябва да повярвам,че ще подаряват жилища в един от най-скъпите имотни пазари в света на бездомните и изстрадалите?Който има,ще закупи,който няма-по автопаркове и градинки.
3
6
 
3
 
! Отговори
пена преди 4 години
Основната причина за жилищната криза в Калифорния са дебилските им забрани на високо строителство а не ИТ индустрията. Плебса сам си е вкарал автогол като е избрал *** управници и след това обвинява по-кадърните за собствената си тъпотия
2
5
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
ако мислите че България е зле посетете калифорния ,мизерия ***,спринцовки ,и бездомници на всякъде тотален апокалипсис,няма спасение за ФАЩ като цяло и това е много добре за свободният цивилизован свят!
1
3
 
8
 
! Отговори
1234 преди 4 години
и във всяка къща кам ера и микрофон и към фбр. така всички специалисти ще са под контрол. гугъл и къща.....

Спонсорирани публикации