Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!

От началото на годината 500 души умират във Филипините заради морбили
20 юни 2019 07:00, Нели Христова
192
Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!
Снимка: Reuters

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос. 

Още по темата

"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж, това вече не е вярно. Има си доказани случаи. .Няма нито един доказан случай. Всичкото са само градски легенди.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт,Т.нар. "Юстинианова ч.ума" е била всъщност първата в историята - земите на тогавашна Византия. Втората голяма ч.ума (14 век) засяга и Балканите, включително нашите земи. Идва малко по-късно, но не ни отминава.За баба ти и дядо ти - всеки може да пробва. Отказва се от медицината и това е.
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, давам го като пример, че дори лекарства, които масово се приемат,.Да, да, само уточнявам за неразбралите
97
18
 
9
 
! Отговори
Бай Димо преди 4 години
Ваксината против полиомиелита развита от д-р Х.Капровски (полско-американски) евреин и инжектираната на деца в Белгийско Конго, през 1959 г, корелира толкова прецизно с първите случаи на ХИВ/СПИН. Серум от шимпанзетата е бил инфектиран с SIV, подобен на HIV вирус, който е пренесен с великите ви ваксини от м/аймуна на човек.Нееее, няма никаква конспирация и умишленост! Не, не! Това са Масковски измислици - те добрите еврейски доктори ни дадоха полио ваксината, за да ни спасяват от детския паралич
96
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че са те ваксинирали срещу грип или полиомиелит не те спасява от аутизъм примерно или от астма. Спасява те само от полиомиелит или от грип с този щам. Това, че след това си развил множествена склероза не е в следствие на ваксината, най-вероятно си щял да я развиеш и без да си се ваксинирал срещу нещо друго. Но това не се разбира, а и е много по-лесно и щадящи родителската психика да хвърлят вината на ваксините
95
5
 
5
 
! Отговори
а така преди 4 години
дайте и антибиотиците, кока-колата, чумата по хората. ами фаровете посред бял ден! какви сметки за ток плащат някои за това! стана много веганско...
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антибиотиците нямат нищо общо с ваксините.Знам, давам го като пример, че дори лекарства, които масово се приемат, може да доведат до нежелани реакции при определени обстоятелства. Но не сме ги забранили заради това.
93
7
 
29
 
! Отговори
... преди 4 години
От поколенията родени преди въвеждането на имунизациите, повечето семейства са губили поне едно дете, най-често от инфекцизно заболяване.Сега заради масовата имунизация, някои неимунизирани минават мътър защото няма от кого да се заразят. Като станат малко повече ще мине да си ги събере оная с Косата.Майката на починало дете трябва да влиза в затвора, ако е отказла ваксинация. Откъде накъде ще си играе живота му заради поверия!? Майката обикновено е ваксинирана и може да си сви/рка - тя ще живе
92
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно съседче - лекували го от нещо и оглуша почти напълно след прием на антибиотици. .Антибиотиците нямат нищо общо с ваксините. Най-вероятно са му превишили безопасната терапевтична доза. При аминокликозидите това води до парализа на слуховият нерв. Гентамицинът е такъв антибиотик. Тя и солта убива ако изядеш едно кило наведнъж, но това не ти пречи да си солиш салатата
91
1
 
13
 
! Отговори
преди 4 години
Като птах един доктор за ваксините, той ми каза да погледна едно ..ско гето. Това съм го запомнил. От тогава като избухне епидемия по гетата все за него се сещам.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е една голяма ***.ня.
89
9
 
15
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Баба и дядо общо са били 15 деца, без смъртни случаи, без ваксини, без медицина.Спазвали са хигиена, постели са, трудили са се усърдно.Чумата върлувала най-много сред УЛТРА мръсното и мизерно население на западна европа.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж, това вече не е вярно. Има си доказани случаи. Дори лекарите не го отричат. Като всяка външна намеса е - не винаги е успешна.Което, разбира се, не означава, да не се ваксинират хората масово. Просто си има и такива, които изтеглят късата клечка.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
158,Едно съседче - лекували го от нещо и оглуша почти напълно след прием на антибиотици. В началото на 1980-те години беше. Някой да поиска да се спрат антибиотиците, или да спря да се лекува с такива?Упойките преди операция понякога също могат да отключат (макар и в изключително редки случаи) разни неща, включително водещи до смърт. Да ги спрем освен?
86
6
 
12
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
ваксините може да са убили някого, жертвите са НЕсравнимо малко. Поколения и милиони човешки животи са спасени! някои от тях са рзвили други болести, рак, лудост...винаги ще има с какво да се борим! и не яжте краставици...всички българи претърпели ПТП са опитвли краставица!
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, а къде са статии за тези, чиито деца бяха убити или увредени от ваксините! .Няма такива доказани случаи.
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината е като Кока Колата - рецептата и какво има вътре са търговска тайна!
83
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко евтин попит за манипулация. Ако си ваксиниран, рискът да се разболееш е минимален и усложненията са рядкост. Ако не си ваксиниран, рискът си си го поел сам.Големи дебати, големи убеждения!Има си и у нас задължителни ваксини. Който не поставя такива да си се глобява и да се прилагат и другите предвидени по закон мерки.Останалите ваксини са най-често излишни и са единствено с цел печалба на компаниите.
82
4
 
11
 
! Отговори
158 преди 4 години
Добре де, а къде са статии за тези, чиито деца бяха убити или увредени от ваксините! Аман от тенденциозни статии! Истината е, че не всички ваксини са необходими, а тайната на състава, буди съмнение, че освен "полезните" съставки, се вкарват и неща, които предизвикват нежелани последствия. За мен истината е по средата. Аз съм ваксинирала децата си, защото тогава нямаше как да се откажа. Но! Брат ми едва са го спасили от ваксина. Оживял е по чудо. Съседът беше на инвалидна количка от ваксина.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаш да кажеш, че за здравно НЕОСИГУРЕНИТЕ тези операции са безплатни ?! Като лъжеш вярваш ли си ?.Можеш да провериш. Не ти пожелавам от опит да го разбереш, но да-безплатни са. В който и спешен център да отидеш със симптоми на остър апандисит ще те оперират по спешност независимо дали си осигурен или не. Такъв е законът, сега дали лекарят ще прецени, че си за операция или не, зависи от компетентността му. Проверявайте ги нещата преди да ръсите глупости!