За първи път: Изгубената песен на Фреди Меркюри

В продължение на десетилетия Дейв Кларк търси оригиналната версия
20 юни 2019 22:37, Нели Христова
11
За първи път: Изгубената песен на Фреди Меркюри
Снимка: YouTube

Фреди Меркюри умира през 1991 година, но неговите фенове все още тръпнат в очакване дали от някъде няма да се появи нова песен или нова версия на старо произведение. Днес, след десетилетие на търсене, радио BBC 2 пусна за първи път версия на песента Time Waits for No One, без беквокали, без обработка – само Фреди и неговото пиано.

Дейв Кларк, мъжът написал текста на песента, си спомня времето, в което била записана първата версия, без десетките беквокали: "Първоначално я репетирахме само с Фреди и неговото пиано. Целия настръхнах. Беше като магия. След това я записахме и добавихме още 48 гласа, което не беше правено в „Аби Роуд“ преди. Беше прекрасно, но все още у мен се таеше чувството, че има нещо специално в оригиналната версия.“

Записът е изгубен, а Кларк се посвещава на това да го намери. През 2017 година най-накрая го открива, изолира вокалите на Меркюри и веднага се обажда на пианиста Майк Моран, който да пресъздаде мелодията.
От новата версия струи суровата сила на гласа на Фреди. А Кларк е доволен от записа: „Настръхнах, както когато я чух за пръв път“. 

Двамата се срещат през 1976 година след концерт на Queen. От този момент нататък, Кларк и Меркюри остават изключително близки до смъртта на вокалиста през 1991 г. Всъщност, именно Дейв е мъжът, който седи на леглото на Фреди, докато приятелката му Мери Остин си почива, когато певецът издъхва.

"Докторът беше при нас час и половина преди това и ни каза, че той има още няколко дни живот. Не очаквахме да се случи толкова скоро", разказва Кларк през 2011 година.

През 2014 година бе пуснат албума Queen Forever, който съдържаше още "нови" записи от Фреди, както и дует с Майкъл Джексън. От групата загатват, че имат още много материал и с Дейвид Бауи, записан по времето, когато е била създавана Under Pressure.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Страхотен!!!
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Феноменален глас, няма друг такъв и няма да има!
Оня джендър Адам Ламбърт не може да му се намаже и на малкия пръст!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Show Must Go On- Най -великата песен на този свят изпълнена от най-великият певец в света за всички времена.
Почивай в мир Фреди!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най- Великия!
ФРЕДИ МЕРКЮРИ!
6
0
 
33
 
! Отговори
Очевидно преди 4 седмици
Остарявам! Щом никой още не е поправил и тук жълтата преса! Time я припявам вече 30 години, Фреди не беше умрял още! Каква изгубена песен? Навсякъде си го пише, че е оригиналната версия на песента за едноименния мюзикъл от 1986, без детския хор. Аз не я харесах в този и вариант, защото не звучи толкова завладяващо. Само в българските сайтчета се говори за "изгубена, нова, нечувана досега песен на Фреди". Това е жълто заглавие! Ако има нещо по-лошо от това да си невеж, е това да ЛЪЖЕШ!
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спомням си че по радиото казаха че Фреди е починал в парка..... За какво легло тука става на въпрос ????
4
0
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 4 седмици
Видеозаписа апокрифен ли е или е насложен върху аудиото ?
3
3
 
3
 
! Отговори
пецата преди 4 седмици
След една седмица ще кажат че е било пак работа на някой който копира лица с невронна мрежа , запомнете този коментар
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти да видиш с ,,изгубеният албум'' на Бийтълсите какво ще стане като се намери,всеки ще му иска правата.Ама за сега не могат да го открият,щото Пол се държи все още.Чакайте та да видите тогава,какво е чудо на чудесата.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лоло няма ама сано да не атане като Тупак от как умря вече 9 албума издаде ....