Криза в отвъдното: Във Венецуела вече посягат дори и на гробове

В Маракаибо ситуацията е най-тежка
22 юни 2019 19:09,
96

Снимка: БТА


Дори и мъртвите не са в безопасност в Маракайбо, венецуелският град, който бързо разбра цената на  кризата.

Крадци са взели на прицел дори местните гробища. В последната година са били ограбени много урни и ковчези. Мизерията във Венецуела не пощади дори и мъртъвците.

"От преди осем месец почнаха да взимат даже златните зъби на мъртвите", казва пред AP Хосе Антонио Ферер, който управлява гробище, където изявени лекари, директори и други лидери на общността биват погребани.

Във Венецуела кризата породи дефицит на най-нужните неща - пари, храна, вода, лекарства, електрическо и гориво.

Още по темата

Един от най-засегнатите от кризата градове е старата петролна столица Маракайбо. Когато преди няколко месеца токът в страната спря, тук настана истински метеж. Властите обвиниха престъпници за метежа, който задълбочи спиралата на мизерията в града.

Тук разрухата е норма още преди да започне кризата с електричеството. В мартенските нощи, когато населението остана без ток, тук нищо не беше пощадено - дори изолацията от стените на местен хотел. Гледката след метежа напомняше репортажи от военна зона или сцена от природно бедствие.

От петрола до глада: Маракайбо – символ на венецуелската криза

Днес вече хората в Маракайбо не са толкова гневни, а по-скоро изтощени. Много от онези, които са имали възможност, са напуснали. Градът е близо до границата с Колумбия, която приюти повече от четвърът от 4-те милиона венецуелци, които избягаха от страната.

Политическите битки се влачат, а животът в Маракаибо е на пауза

Някои хора тук ровят в боклука, търсят храна или пък трескаво пълнят кофи и туби, когато минат цистерните с вода.

Ако рибар улови риба е повод за гордост. Когато в месарницата се появи месо, то трябва да се продаде бързо, защото ще се развали, заради постоянното прекъсване на тока.

Петролните рафинерии, които направиха Венецуела богата, вече са спомен от миналото. Платформите за добив за изоставени.

Кризата променя не само ритъма на живота в града, а и ритъма на края на живота. Покойниците нямат спокойствие дори и в смъртта, а гробарите бдят за крадци между гробовете.

Всъщност, както обяснява управителят на Ел Куадрадо - Хосе Антонио Ферер, вече мъртъвците се погребват само до обед. И то със затегната охрана на гробището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SIGA V BG NA GROBOVETE SE POSQGA MNOOGO OTDAVNA MA NE RIVETI NALI DAJE SKORO MOMICHE IZROVIXA ZA SREBYREN LANEC QS E POZASRAMETE PO TOQ VYPROS
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за вас ама на мен българските пaнелки най-ми харесват като жилищни сгради! Мани ги тея западняци с техните големи къщи....Още някой, който не е ходил в чужбина. Същите панелки ги има навсякъде в бившия Източен блок, включително Източна Германия. Големите къщи в градовете не са собственост, а са разделени на отделни апартаменти, които се дават под наем. Собствени къщи има основно в селата и покрайнините, обикновено не толкова големи.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз познавам хора на средна възраст които издържат родителите си пенсионери, ама то не става така кpaвата да суче от телето. Дъpтите ходят по почивки пък дъщеря им ги издържа и се скъсва от бачкане - то смешна работа
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят Мадуро постъпва много мъдро. След като умреш няма нужда от гробове. Вземат ценните метали от теб, стопяват ти мазнините ако имаш такива за производство на сaпyн, останалото го смилат на костно брашно за храна на рибовъдните стопанства и свинете. Така другаря Мадуро подпомага икономиката, облекчава и близките на покойника от много излишни харчове. Освен всички безспорни предимства и крадците няма да има какво да поругават.
47
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само фактът, че масово млади живеят на гърба на родителите си -пенсионери,дето били уж бедни,е достатъчен за разбиване на мира за бедните пенсионери.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вчера видях 17 пенсионера да меткат хилядарки през балконите и 23 пенсионера да търкат картончета. И всички мои приятели постоянно виждат пенсионери да меткат хилядарки през балконите, и по свободните демократични медии и телевизии постоянно дават как пенсионерите меткат пачки хилядарки от терасите, къде са тия пенсионери които ровят в кофите, няма такива, щом свободните и демократични медии не дават за тях.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До булxaйpacтaнец"Не знам за вас ама на мен българските пaнелки най-ми харесват като жилищни сгради! Мани ги тея западняци с техните големи къщи."Ми що бе, при демокрацията демократите си купуват мезонети цял етаж с отделен асансьор на цени 6 пъти по ниски от пазарните и живеят в големи къщи с басейни построени с евро-субсидии от Брюксел, мани ги тия неудачниците с панелките, те не са демократи...
44
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
до анонимната цензурата на "демократите" и "толерантните": с тази башибозушка цензура далече няма да стигнете, "умните" и "красивите" :-)))след като се обръщате към мен, трябва да ми дадете и право на отговор, високоинтелигентната цензурна бухалка на "толерантните", а не да триете, като побеснели без никаква юридическа причина, а просто от бяс. :-)))
43
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионер да бърка в кофите не съм видял. Но пенсионер да търка картончета за печалба и да пуска тото виждам ежедневно. Освен това е пълно с пенсионерки който танцуват и подскачат за отслабване по разни почивни станции. При Соц. тези пенсионери бяха по специални и по малко. На специалта дожба за продукти.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1959 г. сле 17 години социализъм Народна Република България стартира производството на първите си 100% чисто български телевизори марка "Опера".
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо27. Това , което описвате за соца на Венецуела. Същото беше и в София 1955-1958г.Във Венецуела няма соц. Цялата икономика е частна, нищо не е променял Чавес и социалистит, всичко си е останало на старите собсвеници. Чавес само взе петрола от САЩ.
40
4
 
9
 
! Отговори
булxaйpacтaнец преди 4 години
Не знам за вас ама на мен българските пaнелки най-ми харесват като жилищни сгради! Мани ги тея западняци с техните големи къщи. Не ме кефиНякак си най-уютни ми е на мене в панелката. Отдолу паркингче и борба за място, който свари първи паркира, който не свари - паркира някъде другаде и после му режат гумите и му драската колата. Вижте каква интрига има тук в булxaйpacтан, супер яко! Ние сме развита европейска държава със супер стандарт аз съм много доволен!
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До27. Това , което описвате за соца на Венецуела. Същото беше и в София 1955-1958г. Да се работи в какъвто и бранш беше абсолютна безмислица. Хората в частния сектор си знаеха цената на труда. Но като БКП национализираха всичко. Хората колко и да се трудеха в колективите бяха с много малко пари. Оцеляваха тия , който получаваха от северозапада продукти./ олио, яйца, брашно/ България мина през този ад.
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много добре ви знаем до къде докарахте България през 1989 - до просешката тояга"Затова ли сега 30 години след 1989та година 3 милиона българи просят и мият улиците в Германия и на Запад, а пенсионерите в България ровят в кофите за огризки от храна? Сега ми стана ясно, че социализма е виновен преди 1989та е виновен за оскотяващата мизерия днес, иначе демокрацията е най-добрата система.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоооо.." писарушки" Пре еспонирате нещата! Защо го правите? Младите нямат този " усет" Но ние ви усещаме! Това ли е " темата" на " шефа" ви! Той на кого служи? Какви " журналисти" сте бе хора? Нима всичко което го пишете Не става и тук??? Срамота! Така ли си " заработвате" заплатите чрез манипулации със специфични " теми"?! Леле леле.....
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние в бyлгaйpacтан внимаваме да не блъснем някоя каруца на пътя ако стигнем живи до крайната дестинация си е цяло чудо много хора не успяха и загинаха блъскайки poмcки каруци това е защото сме развита европейска държава с много висок стандарт
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
150 хил от 6 милиона си позволили да отидат на море в Гърция, друтите мизерстват. И магистрали не можаха да построят, 100 хил да тръгнат да пътува и стават задръстваниям, добре че българите живеят в мизерия и нямат пари за пътувания, за да се хвали ГЕРБ с магистралите.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние в бълxaйpacтан слагаме по една гума за да обозначим къде има разкопано и къде има дупка на пътя за да не си изпочупим колите това е защото ние сме лидера на европа и балканите ето така се прави
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрисмехулникС толкова прости хора като тебе никога няма да се оправим.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък ние в бълxария още слагаме по една бутилка с вода да виси на вратата във входа за да не се тряска защото сме много богати и с много висок стандарт

Спонсорирани публикации