Нужни са ни само 8 часа работа на седмица, за да сме добре психически

Това е "най-ефикасната доза работа"
22 юни 2019 22:20, Нели Христова
67
Нужни са ни само 8 часа работа на седмица, за да сме добре психически
Снимка: Pixabay

Мислите, че сте се преработили и ви плащат малко? Най-вероятно науката ще се съгласи с вас. Според ново изследване хората трябва да работят само 8 часа или 1 ден на седмица.

Според експертите от университетите Кеймбридж и Салфорд това е "най-ефикасната доза работа“. Всеки час над това води до проблеми, най-вече за психическото ни здраве.

От тяхното изследване, публикувано в Social Science And Medicine, става ясно, че се наблюдава спад с 30% на психическите проблеми при хората, които са заменили безработицата с 8 часова работна седмица. Но така и не доказват, че увеличаването на тези часове води до още по-голямо подобрение у работещите.

Експертите са сравнили данни за това как промяната на часовете на работа се отразява върху психическото здраве на 70 хил. британски граждани между 2009 и 2018 година.  Те взимат под внимание възрастта, наличието на деца, болести и семейните финанси и достигат до заключението, че най-здравословно за всички е да работят около 8 часа на седмица или 1 ден. Дори малка промяна на това време води до разлика

"Има изследвания за всичко – от Витамин C до часовете, които са ни нужни да се наспим, за да се чувстваме добре, но никой не задава въпроса, колко часа трябва да работи“, казва доктор Брендън Брушел, съавтор на изследването.  - Ние знаем, че безработицата често е в ущърб на благосъстоянието на хората и  влияе  негативно върху идентичността, статуса, използването на времето и чувството за колективна цел.  Сега имаме някаква представа колко е необходима платената работа, за да се почувстват хората значими  - и всъщност, не е толкова много.“

Проучването има и друга цел – в бъдещите десетилетия много от работата, която се върши от хора, ще бъде превзета от машини и изкуствен интелект, което може да доведе до липса на работа за всички, които желаят да се трудят.

Експертите  твърдят, че заетостта трябва да се запази при възрастните, но работната седмица да бъде драстично намалена, а работата – преразпределена, за да могат всички да се чувстват продуктивни и да са психически здрави.

Те предлагат и няколко варианта за преминаване към бъдеще, в което няма да има толкова много работа, които включват петдневен уикенд, работа само по два часа на ден и увеличаване на ваканцията от седмица, на цял месец. Експертите дори предлагат два месеца почивка, за всеки един месец на работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БАН и толкова не работят, но ореваха света, че са им малки заплатите.
60
0
 
2
 
! Отговори
Мечтата на михлюза преди 4 години
Да работя само 8 часа седмично?Йеееееееее
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухааа!Стига да плащат по толкова, че да е достатъчно да живеем добре с тези пари, нямам нищо против да работя по 8 часа седмично!Въпросът е каква квалификация трябва да имаш, за да искараш с 8 часа труд толкова пари, че да ти стигнат за 1 седмица. Явно не всеки ще може да си позволи такава натовареност, ако разбира се се плаща честно. защото днес някои служители в ТЕЦ сигурно са на такъв работен режим, но дали е заслужено?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А понякога и по-малко :)
57
0
 
5
 
! Отговори
haha преди 4 години
Много са.......
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, ако тръгнеш да изкарваш пари. Просто се чувстваш гузно. Аз бях на огромна заплата в една фирма във Виена. Всеки час, котйо пропусках ме кареш, да си спомянм студентските години, в който карах по 4 месеца само на картофи.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56Така е, но ще ти кажа, че ако стигнеш подобни суми, започваш да се чувстваш скапано, все едно си профукваш възможностите. Ако за 40 часа на месец си вадиш по 2000 лева, то за 160, ще си вадиш 8000. Да не казвам, че ако плащат подони заплати, плащат и бонуси.
54
1
 
2
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Да се сърдиш - това значи да отмъщава на самия себе си за грешките на другите. Дж. С В И Ф Т.
53
0
 
2
 
! Отговори
112 преди 4 години
В бг се работи в частното по 10 часа на ден нон стоп, почивка 0,30 за обяд, или 60 часа на седмица, п. Ден неделя, или около 240 часа на месец, за около чиста сума 500 лв. А на запад с образование б. Висшо работят черната работа. Там се ценят техните родени там хора. Никога не биха се хванали да работят това което работят от чужди др. Държави. По 12 часа, през деня на полето, през нощта кво им падне, с пияни, наркомани, *** обслужващи ги. Да знаем отговора, кой тук не става, не става и н
52
0
 
3
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 4 години
Не бъркайте турците. Те са работохолици. Вина имат политиците, вместо да продължат да учат нагоре, по-добре според мен би било да ги кралят в училище, да ги научат на занаят, трудности. А те сега се бият по главите и не знаят къде. Тук помия, там цяла нощ по 12 часа, а спане, до бълно побъркване. Но чуждо е, нали вашето е ок, на това му викам егоизъм. Колко млади с ковчези ги докараха в бг, не само Иванов и, но и хасановци. Да не ви е на главата. От 10 години популисти те нека се включат в писан
51
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Аз, като имам пари, съм добре и без никаква работа изобщо:)))
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така си е. Добре образован човек, специалист с актуална професия печели средно 30-40 евро на час. при 8 часа работа на седмица това прави поне едно 1000 евро на месец което си е прилична сума за България особено ако човек има собствено жилище и не плаща наем.
49
0
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Бай Иван работягата 54 Не , само първата сряда на месеца.
48
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван работягата преди 4 години
Всяка сряда ли ще работим?
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите политици-чиновници одавна са го открили.По 1 час на ден работят(евентуално),а през останалото време дрънкат глупости по телевизиите и баламосват населението с фантасмагории,родени в залинелите им от бездействие мозъци.
46
0
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Може да ни се струва пресилено , но и това време ще дойде.Ще има нова система на разпределение на благата.
45
5
 
8
 
! Отговори
Ужс! преди 4 години
8 ч/седмица работиш и 160 ч после гладуваш, но поне не си рискувал психическото си здраве. Ха-ха-ха!
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е зле,ако плащат по 200 долара на час=8 по 200=1600 и по 4=6400. Може и по 100 на час.Но учени говорят едно,капатала-друго..Безплатен,безгласен,на всичко съгласен роб-това е тяхната задача.Има много богаташи,които не са работили и 1 ден,цели поколения,живеят весело,пътуват,развлечения от всякакъв вид,весници не поглеждат-и са добре..Защото много други по света-не са...
43
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е, те това го кажете на българските работодатели! Веднага ще наемат още работници от бюрата по труда, ще получат съответно пари за тях по програма за заетост и всичките ще ни назначат на трудов договор на 2 часа! И пресметнете колко ще ни бъде заплатата!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ба как искам да попитам първата си класна госпожа Радка Илиева как сте добре ли сте съвестта *** ливи като ме виждате всеки ден да на кого дадохте навремето знания поздрави госпожо

Спонсорирани публикации