Протестиращите в Хонконг: Млади, радикални и готови за сълзотворен газ

Несигурноста и страхът от Китай изкараха младите на улицата
22 юни 2019 13:15, Нели Христова
36
Протестиращите в Хонконг: Млади, радикални и готови за сълзотворен газ
Снимки: Reuters

"Крещяхме на хората да бягат.“

"Родителите ми ме изхвърлиха от вкъщи след протестите.“

"За първи път бях напръскан със сълзотворен газ. Сълзи се стичаха от очите ми неконтролируемо.“

"Страхувам се да кажа истинското си име.“

През последните две седмици в Хонконг бяха организирани най-големите протести в Китай през последните няколко десетилетия. На фронтовата линия бяха главно тийнейджъри и млади хора – между 17 и 21 години. Никой никога не е очаквал тези думи да излязат от тяхната уста. Ала как младите китайци се радикализираха до степен, която накара правителството на комунистическата държава да промени хода на вече взетите решения?

Съвсем доскоро представата за тийнейджър в Хонконг бе улисано в ученето дете или такова, което се стреми към кариера, с която да вади много пари. Никой не се замисля за каквито и да било политически разбирания. Ала през последните две седмици улиците на града видяха младежи с маски, които строят барикади и хвърлят бомбички срещу полицията. Някои от тях са толкова млади, че навярно дори не помнят последния голям протест в Китай, който хвана медийното внимание – Протест на чадърите през 2014 г., когато хиляди хора спяха по улиците на града, настоявайки за демократични избори.

Тази демонстрация приключи без реакция от правителството. Но този път е различно.

Протестите, които бяха провокирани от спорен законопроект, който щеше да позволи на властите да екстрадират всеки, който решат, навсякъде в Китай. Правителството не просто го отмени, а и бе принудено да се извини. Какво се промени? Защо младите активисти решават да рискуват кариерите си, изправяйки се срещу гумени куршуми, сълзотворен газ и дори арести?

Отговорът е следния – младежта в Хонконг преживява нещо като политическо пробуждане през последните две десетилетия. Процентът на гласуващите между 18 и 35 години скочи от 58% през 2000 година на 70% през 2016 г. И това не е изненада като се има предвид, че политическото бъдеще на страната е все по-належащ въпрос.

Хонконг има по-специални права от всяко друго населено място в Китай, благодарение на договори, направени от британците, които колонизират града. Може да се каже, че той е автономна територия с една от най-добрите правни системи в света. Но този договор изтича през 2047 година и никой не знае какво ще се случи тогава.
За младежта тази дата е изключително близо. А протестите са провокирани не само от страха от несигурността, но и от страха от Китай.

Със скрити лица, хартиени билети за влака, а не обичайните им карти за пътуване, с изтрита хронология на своите телефони и комуникация само в безопасни сайтове като Telegram, младежите се опитват да предпазят самоличността си в случай, че някой тръгне по петите им.

"Преди години използвахме Facebook за да общуваме, но свободата на словото намалява в Хонконг“, признават те пред BBC.

Много учители и студенти бяха арестувани, някои от тях от болници, в които лекуваха нараняванията си. Плъзна слух, че полицията ще претърсва студентските общежития, за това изплашените младежи повикаха адвокати, които да обградят сградите. След всичко това вярата на гражданите във властите постепенно умря.

Младежите са готови да рискуват повече в своите протести от предишните поколения, тъй като имат повече какво да губят и виждат как Хонконг бавно се променя – през 2012 година се появява идеята децата да имат часове по китайски патриотизъм, по-късно се появява и закон, който наказва хората, които не уважават китайския химн.

20-годишният Бен твърди, че протестите през 2014 година са били провал, но този път те имат предимство, защото не искат повече демокрация, а да запазят правата, които Хонконг има.

Джаки, който помага на протестите, признава, че преди не се е интересувал от политика, но надигналото се недоволство го е накарало да осъзнае колко важно е всъщност всичко това.

21-годишната Ингрид била изгонена от родителите си, след като се върнала от протеста, въпреки че след няколко дни й позволили да се върне у дома.

Никой от тях никога не е предполагал, че някога ще излезе на улицата и ще скандира лозунги срещу полицията.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До БЪЛГАРИН БУДИСТ:
Както вече казах...няма по-голям разбирач от българина и по-жълти от китайците!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българите имат навика да коментират без изобщо да разбират за какво иде реч. Ако живеете във Ванкувър, Канада повечето от съседите ви ще бъдат от така наречените Хонгконски банани-привидно "жълти" отвън но "бели" отвътре. Нищо добро не очаквайте от тези и англо-саксонските им безсмислени протести!
26
0
 
3
 
! Отговори
Ястребител преди 4 седмици
От нашия опит с Гези парк в Истанбул знаем, че гумена палка и сълзотворен газ имат невероятен успокоителен ефект върху тези афектирани 17-21 годишни пъпчиви пубертети с неясна политическа и още по-неясна сексуална ориентация!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Месинджерът на ФСБ Телеграм наистина е най-безопасен за терористите извън Русия. Чеченците които са имали неблагоразумиуто да го ползвали смятат че бил много опасен.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Си Дзипин: Танковете да дойдат.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"безопасни сайтове като Telegram"

Да, и Ислямска държава там си намира и обучава бомбаджиите. Безопасен е.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дали пък така наречените "протести" в Хонконг не са продължение на обявенета търговска война на САЩ срещу Китай????

Що се касае за "младата и радикална младеж" в Хонконг... да си спомнят площад Тянинмън.

пс

И краварите, и китаезите хич "не са цвете за мирисане".
21
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 седмици
Онова *** Гочето няма ли го, нали уж живееше там, край пристанище Виктория.
20
0
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 седмици
До привет от Германия

Онзи България беше изтъргувана от Чърчил на Сталин зад гърба на любимите ти американци така, че не всичко се е случило само заради руснаците.
19
9
 
3
 
! Отговори
Топ 3 Диктатори преди 4 седмици
1. Бо Тик Вун (щото и Ноционална Гордост)
2. Ким Чен Ун (щото и САЩ трепери от Него)
3. Си Дзин Пин (щото заличи 40 години политически и икономически реформи в Китай и се провъзгласи за Император до Живот)
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"За първи път бях напръскан със сълзотворен газ. Сълзи се стичаха от очите ми неконтролируемо.“

От какво се оплакваш, това е демократичен начин за разпръскване на протести.
17
19
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 седмици
След втората св. война България нямаше шанс да бъде разделена на две , едната чост под руски ботуш ,а другата под американски ! Съдбата е била против българите и цяла България остана под руски ботуш ! Ако България беше разделена на две , тогава тази част под руски ботуш щеше да мизерува както всички други под руски ботуш , а другата част под американски ботуш щеше да благоденства както всички други под американски ботуш ! Българите от рубладжийската част щяха да емигрират в другата страна !
16
1
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 4 седмици
Като за начало Хонконг не е Провинция в Китай, от там насетне глу постите ти съвсем губят смисъл...
15
12
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 4 седмици
Хората в Хонконг не са Китайци, никога не са били, Кантонският език и Култура нямат много общо с Китай, още по-малко с Комунистически Китай!!
14
7
 
1
 
! Отговори
пецата преди 4 седмици
Крьiм Наш-Хонконг Наш!
13
21
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 седмици
Хонконг е единствената провинция в Китай в която има демокрация и икономическа стабилност благодарение на англичаните ! Хората там въпреки ,че са китайци ще направят всичко възможно тази провинция да остане отделена от китайските комунисти-рубладжии ! Където има рубладжийство там трева не никне ! Източна Германия беше много по-бедна и нямаше никаква демокрация в сравнение със западна Германия ! Северна корея е пропаднала и мизерна държавица в сравнение с южна Корея ! Мизерията е при рубладжиите
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе, кво става ? Купихме ли вече 8-те "фантома" на цена за 16 ?
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия кретенчета що не взимат пример от нас... не мога да си го обясня това?
10
4
 
15
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 4 седмици
Димократичните медии нямат равни на себе си в промиването на мозъци.
9
15
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 седмици
Чайна ще изсмуче ресурсите на Хонконг и ще национализира всичко.Англианите изляха милиарди там и затова е целия този зор да се докопат до имотите и капиталите камунагите за да може да си вземе Си апартамент на последния етаж и да гледа всяка сутрин изгрева...