Българските крепости: Подвис и историята на Момчил

Крепостта пази спомена за войводата от XIV век
Обновена: 24 юни 2019 09:03 | 23 юни 2019 10:55, Александър Попов
39


Българите почти нямат легенди за най-ярките фигури от средновековната си история. Няма кой знае какви народни предания нито за Калоян, нито за Иван Асен II, нито за Иван Александър. Вместо тези велики владетели народната памет е съхранила спомена за други загадъчни личности от самия край на Второто българско царство. Един от тях е Момчил, властелинът на Родопите. Именно при него ни отвежда екипът на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

За разлика от голяма част от крепостите у нас Момчиловата е съвсем лесно достъпна с автомобил. Просто хванете пътя от Смолян за Мадан и се отклонете за село Градът. Приличен асфалтов път ще ви отведе чак до подножието на някогашната цитадела Подвис. Загубена за векове, тя се появи на картата едва в последните три десетилетия след няколко етапа разкопки.

Построена е още в епохата на Юстиниан Велики върху останките от древно тракийско светилище. После първата крепост е опожарена при славянските нашествия и отново възстановена някъде около XI век. Но най-интересна е съдбата й в средата на XIV век, когато Подвис става твърдината на Момчил.

Това е един от малкото български водачи от онази епоха, за които знаем сравнително много. Роден в началото на века, дълги години той живее като разбойник по границите на Византия, България и Сърбия. Много от набезите му са в българските земи и най-вероятно това довежда до преследване от страна на цар Иван Александър. Момчил бяга в Сърбия при Стефан Душан, а после е привлечен за съюзник от Йоан Кантакузин, претендента за византийския престол в прословутата гражданска война срещу императрица Ана Савойска.

"Ние, българите, трябва да осъзнаем, че Византия е била бариерата срещу ислямския свят в Азия", отбелязва проф. Христо Матанов, историк от Софийския университет. "Малцина от българските владетели го осъзнават. Може би Тервел е един от малкото, които разбират, че ако Византия загине, се изправяме лице в лице срещу един напълно непредсказуем противник...".

През XIV век обаче отслабената Византия не играе вече тази роля. "И гражданските войни, които са пет в този период, оказват влияние. Особено втората, от 1341 до 1347. Първо, тя обезлюдява Тракия - един от все още пишещите по това време византийски историци я нарича "скитска пустиня" и място, където градовете стърчат като самотни класове след буря. Второ, след 1344 страните в тази война извикват първите османски наемници от Азия и те, със своя номадски инстикт за завоевание, намират своя път от Азия към Европа", подчертава проф. Матанов.

Момчил осъзнава значимостта на Византия като щит срещу азиатски нашественици. Първоначално той подкрепя Кантакузин, който го обявява за управител на областта Меропа - от Смолян чак до Ксанти. Но Кантакузин вика на помощ и Умур бег, предводителя на айдънските турци. Наемниците от Азия опустошават българските села и Момчил започва да воюва с тях. А воюването явно му се е отдавало: и Кантакузин, и турските хронисти пишат с възхита за бойните умения. 

Първоначално има успех срещу силите на Кантакузин и Умур бег. При Гюмюрджина императорът е разбит от българите и ударен с меч, но го спасява шлемът му.

През лятото на 1345 обаче щастието се обръща. На 7 юли Момчил отива в крепостта Перитор, подготвен за дълга обсада. Но населението й неочаквано отказва да му отвори вратите. Българският отряд остава заклещен между стените и поне пет пъти по-многобройния противник. Родопският владетел загива в битката. Трогнатият от смелостта му Кантакузин го оплаква на бойното поле и позволява на жена му и на братовчед му Райко да се върнат в родината.

Според някои предания Райко се връща в Подвис и остава да владее близките села. А неговите потомци създават Райково, днешния квартал на Смолян. Дали в тази легенда има късче истина, едва ли някога ще научим. Но Момчиловата крепост остава да пази спомена. И в добавка към него ще ви нагости и с прекрасна гледка към някогашните земи на Меропа.

Още снимки на крепостта вижте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Траките Перси ли са?Българите, които и да са те, не са били случайно на митниците на всички разклонения на пътя на коприната към Европа. Волжка България от Самарканд, Дунавска България от Константинопол, Панония и Ломбардия от Рим. Не случайно стават част от Златната орда. Омуртаг приема подарък от златно съкровище. Карл Велики напада Аварската държава за да заграби Златно съкровище, което поддържа неговия род на власт няколко поколения
27
4
 
12
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Ние сме траките, създали първата цивилизация, преди Египет и Шумер, разнесли знанията си чак до Индия, при похода на тракийския цар Дионис/ариите/, повече от 1000г. преди Александър.Хуните са част от нас.От 5-ти до 7-ми век под името българи контролираме териториите от Германия до Урал.Но с времето съществуването на такава огромна империя става невъзможно.Отделят се Волжска България, Хазария ,Киевска Рус, Авария, Унгария/Оногурия/ и накрая-виж картата, България е разделена на още 10 части.Съдба.
26
4
 
2
 
! Отговори
а преди 4 години
До ШибиРибиНе само това, покорни души, само като опре ножа до кокала се бунтували.
25
4
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Е че сме разбойници се знае от време оно
24
14
 
12
 
! Отговори
Слава Русия преди 4 години
Докато има Русия,ще има световен мир.
23
2
 
29
 
! Отговори
трагедия преди 4 години
Напишете статия за гроба на Момчил. Напишете за връх "Свобода", където ДПС са издигнали паметник на поробителя, на Родопите, някой си баба, докато малко по-встрани е паметната плоча на Момчил
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потомците на Момчил са с фамилно име Бимбелови - от "бим бели", хиляда пакости.Който се интересува, да потърси материали за тази фамилия в мрежата и оттам да се ориентира в каква книжнина може да прочете повече.
21
2
 
19
 
! Отговори
Златото на Вълчан преди 4 години
го издирват и до днес, макар че е твърде вероятно то да е в пещерите при завоя на Янтра. Но мястото е много трудно достъпно.Не се дава гласност и на факта, че Вълчан е давал големи суми на Евлоги Георгиев, за да бъдат употребени за образование на будни българи и за създаване на българско висше училище.Просто на някои не им се иска да се коментира фактът, че е твърде вероятно Софийският университет да е изграден със злато от Второто българско царство.По-приемливо им звучи да е от братя Георгиеви
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази вечер Калоян пируваhttps://tekstove.org/song.25402-Slavi_Trifonov_i_KuKu_Bend-Kaloqnova_pobeda
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е държава от 1300 години, Рассия се появи преди 2 века и скоро ще изчезне.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
......на вдовиците и сираците на онези руски воини, които биха загинали в тази война.И дете няма да повярва на тиражираните през комунистическо време версии, че Вълчан разполагал с толкова злато благодарение на това, че ограбвал турски хазни /месечните заплати на чиновниците в някой град или район/. После измъдриха версията, че Вълчан сигурно е открил съкровище от римско време.Много им е трудно на някои да преглътнат факта, че има оцелели потомци на средновековни български аристократи.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали случайно през петте века, докато сме османска провинция, турските султани периодично сключват споразумения с някои от потомците на Момчил, за военна помощ? Случайно ли някои от тези потомци се придвижват съпровождани от въоръжени дружини с числеността на батальон?Случайно ли бива приет от висши руски чиновници пратеник на Вълчан войвода - един от потомците на Момчил, който прави предложение ДА ПОЕМЕ РАЗНОСКИТЕ на евентуална Освободителна за България война, а после ДА ИЗПЛАЩА ПЕНСИИ .......
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В даден момент Момчил се сватосва за една от византийските принцеси, но този брак не се осъществява. Родословието на Момчил е проследено исторически чак до 20-и век, негови потомци се считат децата на сестра му Ефросина.Дали случайно един от шведските крале дарява на един от потомците на Момчиил специална лента със синя бродерия, каквато по онова време в Западна Европа носят само херцозите, като знак на сана им? А на жена му дарява "огърлица на графиня".
15
1
 
24
 
! Отговори
Разбойник??? преди 4 години
Докога казионните ни учЕни-историци ни, а след тях и чели-недочели нужната историческа книжнина журналисти, ще повтарят клише, често използвано от византийските историци? всеки български владетел, който в даден момент не им е удобен, бива набеждаван, че е лице с потекло от най-низшите социални слоеве.Момчил е деспот /една от най-високите аристократични титли/. Момчил има своя флота в Бяло море, има своя кавалерия и пехота. Съюзява се ту с търновското царство, ту с южната ни съседка.
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхте чели повечко щяхте да знаете. Жената на момчие е ромейка от Кантакузиния род. Зад гърба на мъжа си се договаря с Императора и нарежда на гарнизона да залостят вратата. Договорките са повече от ясни, не е нужно да се коментира. Малко се знае, че Момчил е имал флота и е водил морски сражения с турската и византииската флота и ги побеждава. Изгаря ги и ги унищожава напълно. Не е бил разбойник а болярин с мераци за цар или крал, както си му е бил реда по онова време.
13
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До Анонимен 1:А то по байтошево като че ли да беше истина!
12
14
 
5
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 4 години
Аз в австраляяя съм си сам герой и говоря на енглиш и ми цАливат ръката от уважение
11
3
 
6
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Поради това, ние сме обречени и поради перманентния досег със злото, много от по- нискокачествените и лабилни екземпляри деградират и преминават на страната на злото (mor. ДОР).!.
10
28
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
През лятото на 1345 обаче щастието се обръща. На 7 юли Момчил отива в крепостта Перитор, подготвен за дълга обсада. Но населението й неочаквано отказва да му отвори вратите..........................Че кой ще отвори врати на разбойници и хайдути , които ограбват всичко което им се появи на пътя и пред очите , ограбвали са включително бедни и богати българи ! Вие ми покажете български войвода ,който да не е бил престъпник ?!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8"Не е вярно,че няма легенди,има,дори народни песни има,не сте търсили."Да, легенди имаме даже много от тях са съвременни! А от народните ни песни се оглушава и човек почва да страда от "анти-акълие" че думата зат..пява е цензурирана!

Спонсорирани публикации