Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер

В епохата на Студената война било достатъчно да лепнат етикета "комунист" на президента
24 юни 2019 21:30,
98
Гватемала, 1954 г.: Първият преврат на ЦРУ срещу латиноамерикански лидер
Снимка: кадър BBC

Бях на 7 години, когато баща ми беше свален от власт от преврат, организиран от ЦРУ. Така започва разказа на Джакобо Арбенц, синът на бившия гватемалски президент със същото име.

Годината е 1954 г., и през юни месец Джакобо Арбенц - баща става първият латиноамерикански лидер, свален от власт чрез преврат, организиран от правителството на САЩ.

"Спомням си, че трябваше да се крием под леглото по време на бомбардировките", разказва пред BBC синът на Арбенц.

Родителите ни се стараеха да не ни тревожат, но не след дълго стана ясно в каква опасност сме, допълва той.

По това време Гватемала е изостанала страна с остаряла, колониална и почти феодална система. Когато е поел властта на Гватемала, Арбенц предложил земеделски реформи, които представлявали заплаха за интересите на американската компания "United fruit" в страната.

Вашингтон му лепва етикета "комунист" и "United fruit" лобира за свалянето му. Това са годините на Студената война и обвинението е в духа на времето.

Точно така идеята за свалянето на полковник Арбенц е оправдана от ЦРУ.

Планът на ЦРУ е да започне настъпление от съседния Хондурас. Започват да обучават наемници в САЩ и Хондурас.

В началото армията на Гватемала има достатъчно сили да отблъсне настъпващите наемници.

По  това време полковник Арбенц прекарва повечето си време в министерството на отбраната.

"Спомням си, че винаги изглеждаше много притеснен, ходейки напред-назад, пушейки, чудейки се какво да бъде следващата му стъпка", разказва синът на бившия президент.

Когато самолетите започват да бомбардират Гватемала президентът преместил семейството си извън официалната резиденция. Не след дълго офицерите от армията се уплашили и му казали, че вече не могат да го подкрепят.

След 2-седмични военни действия, полковник Арбенц подава оставка като президент на 27 юни 1954 г.

"Взех моментно решение за нашата страна с надежда, че то ще спре инвазията и ще върне мира в Гватемала", казва в речта си полковникът.

Но превратът, организиран от ЦРУ, дава отражение върху хората в Гватемала и след седмиците на протести и военни действия.

Семейството на сваления полковник също не приема добре последиците от превратът. Те бягат от страната, като на децата е позволено да вземат 1-2 играчки. В резултат една от дъщерите на полковника отнема живота си през 1965 г., а другата прави същото през 2004 г.

Полковник Арбенц си отива от този свят разочарован, че това, което се е опитал да направи за страната си, е останало недооценено.

След превратът Гватемала е управлявана от няколко режима, подкрепяни от САЩ до 1996 г. Превратът дава началото на Гватемалската гражданска война, продължила от 1960 до 1996 г., водена от правителството и редица леви партизански групи, подкрепяни от местното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: превратЦРУГватемала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно от Калифорния да се кръсти нова Украйна. Пародиен народ, пробутаха им от ЦРУ след тотално омазалата се хунта комик за президент. С това украинците съвсем счупиха тъ по мераааа. Укроп от коя година започва вашата история и на кое шпионско хрумване на Ленин се дължи или немците са измъдрили тази държава.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕрдоган - приятелят на мръсната червена св иня Мадуро!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия па украинцитепо измислени са и от македонцитеговорят на старобългарски от 10 век примесен с полскиникога не са имали нито държава нито князако не беше ленин направи тая територия държааваникога няма ше да се споменава украйнината на полск-литовското кнажество- от там проихожда и името итях ги разпъват като нас когато си искат и както си поискат- и при тях шлаката е повече от нормалните хора и ги управляват същите комсомолци и комунисти дето могат да станат и марсианци ако изгодно
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уКРОП ВАШАТА ИСТОРИЯ ОТЕЦ ВАШУ ДУРЖАВУ ВЛАДИМИР ИЛИЧ ЛЕНИН, КОМИЧЕСКАЯ ГОСУДАРСТВО ДРУГОЙ ОТЕЦ ГИТЛЕР ХАХАХАХАХАХАХАХАХАБЕЗОТЕЧЕСТВЕННИКИ
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Слава Укран !КОМИЧЕСКАЯ ДЕРЖАВА КОМИЧНИЙ ПРЕЗИДЕНТ - ШПИОН. НЕЗАБАВНО ВЪРНЕТЕ ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО ДА УЧИ НА МАЙЧИН РОДЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. ЗАПАД ТВОРИТ ФАЛШИВИЕ ДЕРЖАВИ ОТ БОЛГАРИЯ МАКТЕДОНИЯ А ОТ РУСИЯ НАСРАЙНА
12
3
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Вносът на демокрация си е отдавна, сценарият винаги е един и същ ;) !!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни от първите за обсрел лукойл в Бг
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя дето каза че добрия комунист е мъртвия да го каже на банкянското - второ поколение комунист или на кака си цецка цачеваили на някой от останалите герберасти те повечето са комунистии да започва от министерски съвет
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Слава Укран !ЕЙ, ВАШАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРИЗНАВА САМО ОТ ШОРОШ И ОТ КОМИНТЕРН. УКРОП БЕЗРОДНИЙ ПРОСТОЙ *** СШАКАКАЯ ТВОЯ ИСТОРИЯ БЕЗДРОДНИЙ ПОЛЯК ИЛИ РУСНАКМАЙДАН - ПЕРЕВОРАТ С ПОГИБЛИ ОТ ХУНТУ И ОТ МОРГИ УМИРЛИ ХАХА НАДЕЖДА САВЧЕНКО ИЗОБЛИЧИЛА МАЙДАН ХАХАХАХА ИДИОТИИИИИ 5 РАЗА ПО БЕДНИЕ ОТ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЙ РУСНАК, ОКУПИРАНИ УКРОПИИИИ
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един зрив в руското посолство Що пък не
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демокрацията - свободния пазар- свободното движение на хора- 30 години сме с вицзи за меката на демокрациятадемокрацията се оказа по-голяма лъжа от сициализмалошото е че освобождаването от нея винаги е придружено с много кръвда даде господ някой да ни освободи та да минем по леко
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се краят на неоколониалната система на алчния западен хегемон. Великата и прехвалената им от пропагандата техника аварира и без бой, днес два еурофайтера на Дойчланд са се разбили, и макар че пилотите са катапултирали единият е загинал а вторият не е за казване колко е здрав. ПРОКЛЕТИ ДА СА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ СЛУГИ КЪМ НАЙ-ЧЕСТНИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕХОДА ЖАН ВИДЕНОВ. АХ КОЛКО ИМ Е УДОБНА ТИКВАТА... И СЛЕДВАЩАТА МАРИОНЕТКА ШЛАВИ
5
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
При учение в Румъния краварите се загубиха и се озоваха в някакво румънско село,а сега гледам два изтребителя на Германия са се сблъскали във въздуха.В България умря парашутист,в балтика заседнаха някакви катери пак .Започвам да си мисля че това е някаква нова натовска тактика за психологическа война с Русия.Вижте какво можем да причиним на собствените си сили само при учение ,помислете какво ще причиним на вашите във истинска война,аз така ги тълкувам, нещата:)
4
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Айде не остана-най-много 10 годин!
3
1
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Нищо във американската империалистка външна политика не се е променило ,не искаш да слушаш чичо Сам ,ставаш веднага враг номер 1 и заплаха за световния мир и американски начин на живот и биваш бомбократизиран!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По това време Гватемала е изостанала страна с остаряла, колониална и почти феодална система. Когато е поел властта на Гватемала, Арбенц предложил земеделски реформи, които представлявали заплаха за интересите на американската компания "United fruit" в страната."Така САЩ "демократизират" атакуваните от тях държави. Кои са тези да ме изключват от хранилката си- удари под кръста докато се огъне.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И днес вождовете управляват от името на САЩ и Брюксел и всеки момент могат да ги свалят, ако не слушат. Фондациите ще захранят други партии, на народа ще предложат нов вожд, на който ще отпускат еврофондове и ще го подкрепят. Народът ще гласува за този вожд, който има подкрепата на САЩ и Брюксел и получава пари от тях.

Спонсорирани публикации