Погромът в ромската махала на Розино: Нападнаха ни с пушки, колове...

Клановете Сребреви и Ескендерови враждували от 20 години
Обновена: 24 юни 2019 09:02 | 24 юни 2019 09:02, Камелия Цветанова
106

Масовото сбиване между двата враждуващи ромски клана в карловското село Розино има своята над 20-годишна история.

В махалата е имало стрелба, хвърляни са камъни и е имало заплахи с хладни оръжия, твърдят очевидци пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Истински погром е имало в къщи, принадлежащи на една от ромските фамилии.

Потрошени са и превозни средства.

Конфликтът избухнал, когато хора от рода Сребреви нападнали с пушки, колове и камъни фамилията Ескендерови.

При сбиването няма сериозно пострадали.

Задържани са 44 души. Те са в районното управление на Карлово, а към момента ситуацията в селото е спокойна. То се охранява от жандармерия.

"Преди 20 години двата клана са имали вражда. Ние в събота бяхме на работа. Сребревия род обаче събраха тяхната рода, и когато се прибирахме те ни нападнаха с оръжие. Чудехме се къде да избягаме. Има четири момчета простреляни. Стреляха с пушки. Събота и неделя ни потрошиха къщите, колите. Няма причина за това масово сбиване. Казаха, че ще ни запалят. Искат да напуснем селото. Полицията дойде след половин час", разказаха пред Bulgaria ON AIR очевидци.

Скандалът е станал в събота, а в неделя полицията е успяла да предотврати и втори инцидент в ромската махала на селото, съобщи старши комисар Атанас Илков, директора на полицията в Пловдив.

"Вчера около 16, 30 е получен втори сигнал за сбиване, изпратени са  полицаи в това число и специализираните сили. Арестувани са 44 лица, които пряко са участвали в инцидента, няма пострадали хора, а само имуществени щети", обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му опасност за хората в селото извън ромската махала не е имало.

Според Илков ситуацията е била овладяна много бързо.

"В събота следобед е започнал скандалът, той е прераснал в масово сбиване, чули са се изстрели, имало е и пострадали хора", добави той.

В събота и неделя са били извършени много престъпвания в махалата като се били иззети незаконни ловни пушки и няколко газови пистолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНТЕРЕСНО МИ Е КВО ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ПРЕДИ 30 Г.? ТЕЗИ , КОИТО ПОМНИМ, КВО ЩЕ КАЖЕТЕ?
17
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩОТО НЯМА МВР... НЯМА СЪД. НЯМА ПРОКУРАТУРА... НЯМА ДЪРЖАВА...
16
0
 
37
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Толкова ме е жал за бедните хорица ? Що така,бе ? И те са хора ,и те душица носят ! Не стига,че не работят и са САМО на социални помощи ЦЯЛ живот ,ами сега трябва и телевизори и коли да им купуваме...
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не ми се връзва да са им влязли с ловни пушки и да няма нито един гътнат. Най-вероятно са били въздушни пушките (независимо дали преправени на малокалибрени винтовки или не), ама ходи го обяснявай това на списвачите с основно образование.Така или иначе подхода спрямо преторианската гвардия очевидно е ясен само за народа, но не и за управляващите.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът се състои в това, че дори и да притежаваш нерегистрирано оръжие, което да използваш в случай, при който нямаш друг изход, пак ще попаднеш под ударите на закона.този закон трябва да се промени с оглед на днешната ситуация в страната ни.
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо властта допуска тези да имат оръжие, а не осъвременява закона, за да може и българинът да защитава дома си, здравето и живота си също с оръжие, ако няма друг изход?До 1945 г. в колко от българските къщи не е имало огнестрелно оръжие? Само в нищожен брой! Във всички останали са имали поне по една пушка или пистолет, а в някои - и повече на брой огнестрелни оръжия. Но после комунистите са задължили частните лица да предадат оръжието си. Не че всички са се съобразили с това нареждане.
12
1
 
33
 
! Отговори
преди 4 години
Е от къде аджеба имат пушки питам аз
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да не би да си помисли, че сега ще си вземат бележка и ще мирясат?Ами! Като ги пуснат след обществено порицание и някоя и друга условна присъда, пак ще подкарат старата песен на нов глас.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да не би да си помисли, че сега ще си вземат бележка и ще мирясат?Ами! Като ги пуснат след обществено порицание и някоя и друга условна присъда, пак ще подкарат старата песен на нов глас.
9
1
 
41
 
! Отговори
ще припомня преди 4 години
Преди 10 или повече години, след поредния индийски зулум в Плевен, местни младежи бяха готови сами, без помощта на властите да организират един юруш на проблемното село Буковлък, където е гнездото на *** престъпници.Тогава един от нормалните роми, които не се занимават с престъпна дейност, ги беше предупредил, че индийците от Буковлък са въоръжени, включително и с калашници. Защо се допуска това?!
8
0
 
28
 
! Отговори
Цървул преди 4 години
Екшънът и името на селото правят асоциацията с филма "Войната на семейство Роуз" абсолютна!
7
0
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Оставете ги , бе да се оправят помежду си !
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне да ги лишат от право на глас за 30 години! Не е морално и нормално 1 глас на тези похитители на обществения ред да тежи колкото информирания глас на професор Вучков! А те са много гласове и хоп - Герп - Победа 13!
5
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вместо да ги пазят едни от други и от "културата на етноса им", да командироват полицаите по селата, да пазят нормалните хора от тях ! те да не би да са плащали данъци за тази полиция ?
4
1
 
43
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Ох, 44 задържани, десетки участници, пушки, хладно оръжие и няма сериозно ранени?!
3
1
 
43
 
! Отговори
ужаст преди 4 години
В Районното са жив зян! Как се обгрижват 44 в този пек??? С Вместо спокойно дежурство - заповеди за арест, охрана, обиски, декларации, медицински прегледи, осигуряване на защита, заявителски матреали, досъдебни производтва, регистрации, разправии с медии и БХК, донесения и бумащини!
2
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията била овладяна много бързо. Колко да е бързо, два дни се бият, стрелят и чупят. Три часа пътя София - Бургас бе затворен, за който нормалните хора плащат винетни такси. Явно на бойковия електорат му доскучава и си намира екстремни занимания.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погром означава съвсем друго нещо, образовайте се.

Спонсорирани публикации