Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция

Турският президент поздрави новия кмет на Истанбул
24 юни 2019 07:00, Елка Василева
112
Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция
Снимка: Reuters

Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в крайна сметка убедително спечели и повторните избори за кмет на Истанбул, отбелязва ДПА.

Агенцията оценява резултатите като сериозен удар за могъщия турски президент и подчертава, че макар вчерашните избори да бяха местни, на тях се гледаше като на сериозен тест за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Повторното поражение за управляващите в Истанбул е изключително притеснително за президента и може да отслаби хватката му върху властта, смятана доскоро за желязна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, които смятат, че загубата за управляващите може да доведе до промени в правителството и някои корекции във външната политика на Турция.

При 99,37% преброени бюлетини: Екрем Имамоглу е новият кмет на Истанбул

Изненада на вчерашните избори бе фактът, че партията на Ердоган отстъпи дори в райони, смятани за нейни бастиони, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Официалните резултати още не са обявени, но при преброени 99,37 на сто от бюлетините е ясно, че изборите за кмет на Истанбул са спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия, за когото са гласували 54,03 на сто. Съперникът му от управляващата партия Бинали Йълдъръм получи подкрепата на 45,09 на сто от гласувалите. Той призна, че е изгубил и поздрави Имамоглу.

Кметското място на най-големия турски град вече беше спечелено от Имамоглу на 31 март, но управляващите заявиха, че е имало нарушения при гласуването, оспориха победата му и се стигна до повтаряне на изборите. Той ги спечели още по-убедително, отколкото през март, когато разликата между него и Йълдъръм беше около 14 000 гласа, а този път - 800 000 гласа.

В речта си вчера Имамоглу заяви: "Това не е победа, това е ново начало ". Ерата на поляризацията завърши, започна ерата на уважението и любовта, каза той.

Още по темата

Истанбул е водещ за турската икономика, град с доходни инфраструктурни проекти за много милиони долари, който осигурява една трета от БВП на Турция. Разходната част на бюджета му за 2019 г. е 23,9 милиарда лири (4,08 милиарда долара), отбелязва ДПА.

Имамоглу е обещал да разкрие подробности за "разхищенията" и "корупция" на градските власти при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Тя обаче все още контролира местния парламент, освен това цялата власт е в ръцете на правителството в Анкара, което може рязко да ореже ресурсите на Истанбул.

Днес вие поправихте демокрацията, от утре започва нашата работа, заяви снощи новият кмет, обръщайки се към симпатизантите си. Той изрази надежда, че работейки в Истанбул, ще си сътрудничи с Ердоган. Бих искал да се срещна с вас и да обсъдим проблеми, които можем да решим заедно - като транспорта, кризата с бежанците, подготовката за възможни земетресения. Бихме искали да ви представим нашия план за действие, каза Имамоглу, обръщайки се към президента, съобщи ТАСС.

Междувременно президентэт Реджеп Тайип Ердоган поздрави кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии.

"Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа," написа Ердоган на страницата си в Тwitter.

Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

Днес още веднъж бе потвърдена волята на народа. Ще продължим да вървим задружно и с обща воля към целите, които си поставихме за 2023 г. /има се предвид 100-годишнината от основаването на турската република - бел.кор./ и занапред, както беше досега, без да отстъпваме от демокрацията, върховенството на правото, за мира и благоденствието на нашата страна", заявява турският президент.

В същото време Ердоган, който произнасяше публична реч след всеки вот, който от 25 години насам бе спечелван все от неговата партия, този път няма да произнесе такава реч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще достави през август първите ракетите С-400 на Турция.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е държава.
37
7
 
19
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Поздравявам турците за куража да гласуват по този начин! Но не мога да разбера, защо това предизвиква такива "вълнения" тук? Честно казано, това си е техен вътрешен бизнес! Тук някакви хора взеха да им се привиждат градове-държави, други пък видяха края на Ердоган Хора, турците сами ще решат кой да ги управлява. От това ние нито печелим нито губим. Защо такива вълнения?
36
1
 
27
 
! Отговори
May be преди 4 години
От статията на мен пък ми направи впечатление бюджета на Истанбул 4млрд.$. За справка бюджета на София е 1,6млд.лева(1млед.$).Населението на Истанбул е около 15млн. човека срещу население на София според НСИ около 1,3млн.човек. Извод: Истанбул с 4 пъти по голям бюджет и с над 10 пъти по голямо население(2,5 пъти по малък бюджет на глава от населението спрямо София) по мое мнение в града е построено и поддържано повече спрямо София. Къде се краде повече? Вие как мислите?
35
7
 
8
 
! Отговори
привет от Турция преди 4 години
В Турция никой не знае кой е кмет на София или посланик на САЩ в България и никой не се интересува, нито хората, нито медиите.
34
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПОЗДРАВЯВАМЕ С ДОБРЕ ДОШЛА НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАННИКЪТ НА САЩ В БЪЛГАРИЯ ХЕРО МУСТАФА. ДА НИ ОТЪРВЕ ОТ КОМУНИСТИ И ТУРЦИ.
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОСТА ПРЕДВАРИТЕЛНА РАДОСТ ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРАСЕТА
32
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До "Мастър" Анонимен"Бобка, нали говорим за евентуално независим град-държава тук или почваш да биеш отбой? Примири се и целуни ръката ми. Обръщай се към мен с "Мастър""Ето ти само един пример и то със София. Практически голяма част от водата която потребява София идва от Рило-Родобската област. Ако го нямаше този тръбопровод София ще се превърне в ... даже не ми се мисли.Може ли софия да съществува без дори само тази държавна помощ?
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** в случая е ,че Турция произвежда честни избори ,а България неможе!
30
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ДОГИ, КО СТАА?"ЩЕ КУПУВАМЕ ЛИ Ц400? ЩЕ ПРАВИМ ЛИ ПАТОЦИ? ЩЕ СЕ ОТВАРЯМЕ ЛИ МНОГО НА ЕС? ЩЕ СЕ КАРАМЕ ЛИ С ТРЪМП?"Купихме С-400. Като САЩ не щат да ни продадт Ф-35 ние ще си направим наш СТЕЛТ - Турците обявиха проекта на Бурже изложението.След като САЩ се кара с нас ЕС само ще спечели от нашия пазар.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бобка, нали говорим за евентуално независим град-държава тук или почваш да биеш отбой? Примири се и целуни ръката ми. Обръщай се към мен с "Мастър" :))
28
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Бобка, град който контролира Босфора, контролира много финансии и с този човешки ресурс парите няма да пресъхнат."Експерте Как Кмета на Стамбул контролира Босфора? И Кмета ли контролира Дарданелите?
27
2
 
6
 
! Отговори
ЕТО ЗНАЧИ преди 4 години
ЕФЕКТИВНАТА СХЕМА КАК БЕЗОТКАЗНО ДЕЙСТВА! САНКЦИИ, ЕМБАРГО - И САТРАПИТЕ ПАДАТ! ДЖУДЖЕТО ДА ГОТВИ РАИРАНИТЕ ДРЕХИ...
26
2
 
5
 
! Отговори
ДОГИ, КО СТАА? преди 4 години
ЩЕ КУПУВАМЕ ЛИ Ц400? ЩЕ ПРАВИМ ЛИ ПАТОЦИ? ЩЕ СЕ ОТВАРЯМЕ ЛИ МНОГО НА ЕС? ЩЕ СЕ КАРАМЕ ЛИ С ТРЪМП? ХАХАХАХА
25
4
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 5 За орязване на ресурсите на Истамбул си прав. Едно време така Станишев оряза парите за София да провали Бойко. Само че стъпи на мина. И Бойко рече: Я да ти кажа аз на теб .......смотан.....И те така. Станишев назначи Бойко за премиер.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бобка, град който контролира Босфора, контролира много финансии и с този човешки ресурс парите няма да пресъхнат. Сингапур, Хонг-Конг, чувал си ги предполагам? :))
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО! И ТУРЦИТЕ НЕ СА БАЛЪЦИ! ТОВА Е ОЦЕНКАТА, КОЯТО ЕРДОГАН ПОЛУЧАВА ЗА АНТИЕВРОПЕЙСКАТА И АНТИАМЕРИКАНСКАТА СИ ПОЛИТИКА! ДА ВНИМАВА И ПУТИН...
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истанбул никога не е бил столица на България, дори и на фесовете не е хехе а скоро може и да не е част от азиатската орда ;)
21
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Истанбул трябва да се одцепи от Турция и да стане суверенен град-държава - така е най-справедливо."Ех ФУТУРОЛОЖЕ1. Как този огромен град с население 20 милиона ще се изхранва? 2. Кой ще му доставя питейна и техническа вода3. Кой ще му доставя ток ...
20
2
 
7
 
! Отговори
СУ 34 преди 4 години
Автономия за българите в Източна Тракия!

Спонсорирани публикации