Операция Буркини: Две мюсюлманки на протест в Гренобъл

Настояват да се къпят в басейните с буркини
25 юни 2019 20:00,
67
Операция Буркини: Две мюсюлманки на протест в Гренобъл
Снимка: Twitter

Западна Европа се готви за предстоящото горещо време, като синоптиците прогнозират, че живакът ще покаже 40 градуса. На фона на жегата, с която в Западна и Централна Европа не са свикнали, във Франция две жени протестират за правото си да се къпят в басейните с буркини.

Много градове във Франция забраниха буркините като облекло за плажа или басейна. Според мнозина във Франция буркините са символ на политическа ислямизация и са несъвместими със светския характер на държавата.

Подобно правило прилага и басейнът Жан Брон в Гренобъл, което не се хареса на много от живеещите там.

Операция Буркини

"Операция Буркини" стартира преди месец, когато членове на групата "Граждански алианс за Гренобъл" решават да защитават правата на мюсюлманките.

Две мюсюлманки посетили басейна - скрили почти цялото си тяло, с изключение на ръцете, краката и лицето. Спасителите им казали, че подобно плажно облекло не се допуска.

Въпреки това двете жени влезли в басейна и останали там за час, докато околните ги поздравяват.

Акцията им не остава незабелязана и не след дълго се появява полицията. Двете жени са глобени €35 за нарушаване на правилата.

Пред BBC двете жени - Хасиба и Латифа, настояват, че трябва да имат същите права като останалите граждани.

"Имаме мечта: Да се забавляваме в обществените басейни като всички останали, да придружаваме децата си, когато искат да плуват в горещото лято тук, в Гренобъл", казват двете.

Хасиба и Латифа обясняват, че искат да се борят срещу дискриминационните политики във Франция. За тях забраната на буркините нарушава гражданските им права.

Във Facebook "Граждански алианс за Гренобъл" обяснява, че акцията им е част от кампания, стартирала през май 2018 г., с петиция, подписана от повече от 600 мюсюлманки, които искат от кмета Ерил Поале да промени правилата.

В отговор на акцията Матийо Шамуси от френската дясноцентристка партия "Репуликанци" заявява, че политическият ислям се движи стъпка по стъпка към страната.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупаците, които ги поздравяват двете джофри са тези които ще затрият цялата бяла раса.Утре техните дъщери ще пъдат подлагани на равноправно групово изнасилване защото не са забулени пингвини.Иначе арабките се закриват защото са нечовешки грозни - направо страшни за това са и тъй злобни към красивите жени и най-вече към славянките.Завист и злост
2
42
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и демокрацията и с какво заплашва здравето или спокойствието на другите ?
1
1
 
82
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Ми *** си в твоита държава и прави както искаш. Дали при вас е разрешено жена изобщо да иде на плаж. Исляма го налагаите във вашия свят не в европа. Дискриминация било. Тива са правилата ако не ви харесва назад от където бягате.

Спонсорирани публикации