Драмата в тайландската пещера, година по-късно: Уроците и печалбата

След инцидента бизнесът в района потръгна
27 юни 2019 19:50,
1

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Когато преди година 12 момчета и техния треньор влизат в пещерата Там Луанг в Тайланд не очакват няколко дни по-късно целия свят да е вперил поглед към тях. И все пак точно това се случи.

Бързо покачващите се води вкараха момчетата от футболния отбор "Дивите мечки" и техния треньор в капан в пещерата. Последва двуседмична драма, към която целия свят бе вперил поглед. На място пред пещерата в един момент се озова дори и Илон Мъск.

Още по темата

Така преди година 12-те момчета влязоха в пещерата, а тяхното едва ли не чудодейно спасяване, ги превърна в неволни звезди.

Децата от пещерата в Тайланд благодариха за своето спасение

Девет от момчетата, както и техния треньор, бяха на място в неделя в северния тайландски град Мае Сай, за да отбележат годишнината от инцидента.

Момчетата и техният треньор участваха в маратон и състезание с колелета, за да съберат пари, с които условията в пещерата да бъдат облагородени.

Екапол Чантауонг, треньорът,  който поведе децата в пещерата, благодари на всички, които са се постарали и жертвали толкова много, за да може децата да бъдат спасени, пише Time.

Лейтенант командир Саман Гунан жертва най-много - живота си. Именно пред неговата бронзова статуя треньорът благодари на всички. Гунан, бивши морски пехотинец от тайландската армия, стана единствената жертва на спасителната операция.

Драмата в Тайланд: Загина спасител, бивш морски тюлен

"Животът ми се промени много. Сега доста хора ни разпознават", разказва 12-годишният Чанин Вибулрунгруенд, най-младият от групата.

Година след инцидента много от момчетата все още мечтаят за професионална футболна кариера. Други обаче искат да станат морски пехотинци, като хората, които са им помогнали да се спасят.

"Искам да дам нещо обратно на страната ", обяснява 15-годишният Праяк Сутам. И допълва: А и тези офицери изглеждат толкова готино!

Момчетата свикват с вниманието, но все още им е некомфортно. Все пак те дадоха правата на Netflix да създаде минисериал, който да разкаже за премреждията им в Там Луанг.

"Пещерата" – филм за 12-те спасени деца в Тайланд

Интересът към съдбата на момчетата и треньора принуди тайландското правителство да основе компанията "13 Там Луанг", която управлява всички бизнес решения на "Дивите мечки".

Не само момчетата се промениха от миналото лято насам. Градчето Чианг Рай е вече туристическа дестинация като много любопитни туристи от цял свят се стичат към Тайланд.

Край пещерата миналата година имаше основно камъни и кал, днес има доста инфраструктурни промени, включително нови пътища, магазини и т.н.

Местните продавачи на сувенири казват, че инцидентът е допринесъл за благосъстоянието им.

"Откакто децата бяха спасени, икономика тук става все по-добра", обяснява търговец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации