Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода

Десетки са загубили живота си край границата с Мексико
Обновена: 27 юни 2019 07:21 | 27 юни 2019 07:10, Нели Христова
86
Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода
Снимки: Reuters

Баща и дъщеря – малката й ръчичка е около врата му, главите им са покрити с черна тениска, около тях плуват кенчета от бира. Телата им лежат с лице надолу в мътната вода на река Рио Гранде, близо до мексиканската граница. 26-годишният Оскар Алберто Мартинез Рамирез и 2-годишната Валерия се опитвали да прекосят границата, ала силното течение на реката ги отнесло и... удавило.

Снимката напомня на кадъра, заснет през 2015 г. на 3-годишното сирийско момче Алан Курди, който се бе удавило край гръцки остров. Но дали тя ще има същото въздействие върху американците, както снимката на Курди, която трогна цяла Европа, предстои да разберем. Едно е ясно – суровият кадър показва точно колко опасно е пътуването на мигрантите, които търсят спасение в САЩ.

Според журналистите от CNN, бащата първи влязъл във водите на Рио Гранде. Той се обърнал, за да потърси съпругата си, но реката започнала да го носи. Малката му дъщеричка го видяла и скочила след него. Той се опитал да я спаси, ала не успял. И двамата загинали пред погледа на майката Ванеса Авалос.

"Молех ги да не тръгват, но синът ми искаше да заминат заедно, да спечелят пари, да си построят дом. Надяваха се да останат там няколко години и да спестят достатъчно, за да се върнат и да издигнат своята къща", казва през сълзи бабата на малката Валерия.

Според мексиканския вестник La Jornadа, позоваващ се на показанията на майката, семейството чакало два месеца да получи политическо убежище от САЩ. Осъзнавайки, че ще отнеме още толкова време да бъде приета и разгледана кандидатурата им и подтикнати от ужасяващата жега, майката, бащата и малкото момиченце решават да прекосят реката. Те били отчаяни. Ванеса твърди, че са получили хуманитарна виза от мексиканското правителство.

Новите мерки, които администрацията на Доналд Тръмп прие, за да ограничи миграцията от Мексико, принуждава търсещите убежище в САЩ да чакат на границата, докато молбите им бъдат разгледани. Процесът обаче може да отнеме не просто месеци, а години. За това те поемат по алтернативни, но много опасни пътища, в опита си да избягат от насилието и корупцията в Централна Америка. Мексико от своя страна също въведе ограничаване на мигрантите, които преминават през територията му.

Оскар Рамирез, дъщеря му Валерия и майката Ванеса били родом от Ел Салвадор. Министърът на външните работи на страната Александра Хил заяви, че страната й отново тъжи: "Моля ви, семейства, родители, не рискувайте! Животът ви е по-скъп от това.“

От началото на тази година десетки души са загубили живота си край границата с Мексико. В неделя 20-годишна жена, две бебета и едно малко дете бяха открити мъртви в парка Анзалдуа. Причината – топлинно изтощение. През април три деца и мъж от Хондурас се давят, след като сала им се обръща в Рио Гранде, а шестгодишно дете от Индия издъхва, след като температурите скачат до близо 40 градуса.

“Хората се отчайват и не могат да продължат да чакат. Просто искат да преминат. За това влизат в реката без никакви предпазни средства – никакви спасителни жилетки, нищо, което да им помогне. Винаги ми казват, че ако Бог иска те да успеят, значи ще преминат реката безопасно“, казва Исабел Турсиос, францисканската монахиня, директор на приюта "Каса дел Мигранте".

"Но не така трябва да се случват нещата. Трябва да им бъде позволено да прекосят моста. Всяко човешко същество има правото да мигрира“, допълва тя.

Съдба в кадър: Баща и момиченце се удавиха в търсене на свобода

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Минаващ 68Миграцията от бившите колонии (псевдорепублики) на СССР към Русия е чудовищна - направи справка, само че не чрез Яндекс.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Еми за разлика от теб на света има хора които искат да постигнат нещо повече от останалите и за това не им е нужна причина. А това, че другите били бедни по никакъв начин не е техн проблем или трябва да се чувстват виновни по някаква причина.
65
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Разбира се че искам да печеля колкото мога повече, в това няма нищо лошо, стига да се спазват общоприетите правила /закони/, всеки човек го иска, дори лицемери с промити мозъци като теб. Да, да си мързеливец и *** е контрапродуктивно, както за самия човек-***, така и за цялото обществото. Твоето благосъстояние зависи от теб, според теб обаче, да бъркаш в моят джоб, за да си живееш безгрижно на мой гръб е твое изконно право, но истината е че това е кражба, колкото и да го извърташ.
64
6
 
1
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Всеки мечтае да работи и живее в САЩ и Европа.Никой не ще в Русия и България:-))
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Винаги ми казват, че ако Бог иска те да успеят, значи ще преминат реката безопасно, казва Исабел Турсиос, францисканската монахиня" Еми явно Бог не иска да успеят... ко да прайм ся?
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трябва да им бъде позволено да прекосят моста." От къв зор?
61
1
 
3
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Как "работят" платените *** в коментарите по-долу. Първа част на коментара: "Всяко човешко същество има правото да мигрира. По законен път. Незаконния, престъпния, скрития начин, води до удавяне, задушаване в микробуси. . ." все неща с които се съгласяваме.Втора част на коментара: "Но най-голямото зло, до което води, е допускането на престъпници в цивилизацията от евроатлантическите юдеомасони, чиято единствена цел е заличаването на. . ." и тука вече следват fake news поръчани от Масква
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са виновни, че са го накарали да прекоси гьола с дъщеря си на ръце. Лоши американци.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безникжния суперактивен в коментарите ***: европейците не са избили местното население на Америките. Това, от което са умрели местните, са непознатите за тях болести, донесени от европейците, срещу които последните са имали изграден имунитет. В резултат на това, около 90% от коренното население на Северна и Южна Америка умира от болести като грип, шарка и т.н. Вземи прочети поне една книжка, преди открито да афишираш имбецилността си, илитерат.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трагедии стават във всяка секунда навсякъде по света. Безсрамно е да ровиш и за снимки, които показват смърт на дете и да поднасяш "новини" с единствената цел да накараш хората да се, чувстват гадно!
57
0
 
9
 
! Отговори
Уат преди 4 години
Как така в ''търсене на свобода''? Да не би да са идвали от държава с робовладелски строй, или пък са имали право да преминават границата? Който поема рискове трябва да поема и последствията. Такъв е законът в живота.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безконтролна имиграция е едно, затворени граници или тоталната изолация съвсем различно - нека първо се ограмотим, поемем дъх, помислим разум и чак после да задаваме въпроси. Аз нямам против които и де е чужденец да посещава България като турист или с бизнес намерения, както нямам против всеки българин да почива или пътува с бизнес намерения в чужбина. Ти очевидно си човек на крайностите, за теб няма средно разумно положение има само абсолютно добро и абсолютно зло.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи преди няколко века, когато европейците мигрираха към ''Новия свят'', за да унищожат местното население и да му вземат земята, тогава проблем нямаше, но сега същите тези, които са наследници на мигранти-нашественици, пискат за закони. Все едно един крадец да нахлуе с взлом в една къща, да убие собственика и след време да се оплаква, че други искали да му влизат в дома, който той е откраднал. От мигранти могат да се пазят само истински държави с вековна история и традиции, а такива като ФАЩ.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко човешко същество има правото да мигрира. По законен път. Незаконния, престъпния, скрития начин, води до удавяне, задушаване в микробуси или тирове, грабеж от трафиканти, застрелване на демаркационната линия от граничен патрул, затвор, и други такива неща. Но най-голямото зло, до което води, е допускането на престъпници в цивилизацията от евроатлантическите юдеомасони, чиято единствена цел е заличаването на белите хора и всичко, изградено от тях.
53
4
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
На кой трябва да му дреме, след като българския народ се заличава?
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 54Как така, хем си против мултикултуразлима, хем си против затворените граници при комунизма? При затворени граници няма как да има мултикулти.
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оплакват се, че не е имало банани, дънки и чужбина, а всъщност друго ги измъчвало и тормозило. А именно - липсата на паричният ценз. Те искат да си печелят колкото могат, а другите - да се оправят. Затова и искали капитализма. Да оцелеят всички в едно общество за тях е контрапродуктивно, защото не води до прогрес. Промити със социален дарвинизъм, оправдаващи правото на някого да живее, само защото има пари, а другият - не. Това е той, наричащият себе си ''горд психодесен''.
50
1
 
9
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Точно обратното, не бих заменил българите с пакистанци, но бих приел лимитиран брой високообразовани пакистанци, които да допринесат за развитието на нашато общество. Разбира се всички чужденци, трябва да интегрират в новото общество в което живеят, обикновенно за високообразованите хора това не е проблем, но все пак е нужна и асимилационна държавна политика. Мултикултирализма е залог за провал, бомба със закъснител, която ще взриви всяко рано или късно, виждаме какво се случва в Западна Европа.
49
1
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Паричния ценз е еквивалента на усилията които е положил един човек и неговите качества. По-силния печели не е мото, тук много бъркаш, но от промито мозъче не можем да искаме много, това е *** факт, природен закон, това не съм го измислил аз или някой гуру-шаман. Ако да си психодесен, значи да мислиш логично, да търсиш истината, да се бориш за успеха и благополучието си, да аз съм горд психодесен.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 50Ето това е. За психодесни като тебе, пакистанците са приемливи, ако са умни. С други думи, за тебе като психодесен поклонник на социалния дарвинизъм, народността и етносът нямат значение, а само, дали индивидът ще помогне на обществото. Значи може да заменим глупавите българи с умни индийци и пакистанци. Това е то болното мислене на десните. За тях родина няма, затова и така плюят по това, че границите са били затворени до 89г.

Спонсорирани публикации