1 от всеки 10 руснаци е жертва на полицейско мъчение

Голяма част от руснаците обаче го приемат за нормално
30 юни 2019 22:10, Нели Христова
238
1 от всеки 10 руснаци е жертва на полицейско мъчение
Снимки: Reuters

През 1992 година руският бизнесмен Игор Каляпин е арестуван по погрешка и е пребит в ареста. Той е един от многото, които стават жертви на насилие и мъчение. Често това може да съсипе някои хора, но други прави по-силни.

Каляпин не се скрива от полезрението на руските власти след инцидента. Тъкмо напротив – основава организация, която се бори с насилието и мъченията, прилагани от властите в страната. Нито един полицай не е бил подведен под отговорност, хиляди оплаквания и  жалби са отхвърляни с лека ръка. А това вбесява Каляпин.

Според ново проучване на организацията му, в която участват 3400 руснаци от 53 региона, един на всеки десет жители на страната е ставал жертва на полицейско насилие. Ала изглежда че никой не се чувства засегнат от това – трима от десет души казват, че "насилието е нужно в някои ситуации“, а четири от десет, "че то най-вероятно е помогнало за разрешаване на случая“.

Според Кремъл тази статистика е невярна, въпреки факта, че преди по-малко от две седмици  призна за насилието над, отново, необосновано арестувания журналист Иван Голунов.

"Тук има 30 души. Някой от вас да е бил измъчван? Ако се е случвало, кажете“, заяви Димитрий Песков пред събралите се на брифинг журналисти.

Да се докаже до колко е точна статистиката е трудно. Русия не съхранява данни за подобни случаи, а според Каляпин, много от хората си мълчат, за да запазят работата си. Той твърди, че всяка година се занимава със 150 от най-тежките случаи.

Някои имат смелостта да съдят държавата като Артур Иванов от Новочебоксарск. Той губи слуха си след като е пребит от полицаи, които се целят главно в главата му, ала така и не получава голяма компенсация – около 20 хил. рубли или 250 долара. През 2015 година Димитрий Демидов е открит с куршум в главата. След аутопсията става ясно, че той няма как сам да се е застрелял. Майка му завела дело за 4 милиона рубли, но получила само 150 хил. рубли или около 2 хил. долара.

Най-голям е интензитета на насилие от полицаи в Москва, но там и броят на оплаквания е най-голям, защото жителите на столицата знаят по-добре правата си. Всичко често започва с юмрук, но в последно време биват намесени и електрошокове.

От 2017 година светът стана свидетел на жестоко насилие от страна на руските власти – стотици хомосексуални мъже в република Чечения бяха измъчвани, а в началото на тази година, съдбата им последваха свидетели на Яхова от Сибир.

За Каляпин най-тежкият случай, по който работил, е този на Артьом Пономарчук. 21-годишният младеж бил задушаван с газова маска, удрян с електрошокове и изнасилен с палка, толкова дълбоко, че дори червата му били прекъснати. Въпреки всички доказателства срещу полицаите повдигнати обвинения нямало. Мъжете продължили да работят. А като отговор на делото, заведено от Артьом, властите продължавали да повдигат обвинения срещу момчето.

Пред Indеpendent, Каляпин твърди, че държанието на полицаите става все по-нелепо. Преди те криели своите следи, сега дори не се стараели да правят дори и това. Работата на организацията му също е затруднена, защото хората му са под постоянна заплаха. Също така, все по-малко жертви ги търсят, защото се страхуват от повторни нападения над тях.

"В Чеченя например, хората не просто се страхуват, но и са 100% сигурни, че семействата им също ще пострадат. Те знаят, че младите мъже ще бъдат арестувани и за това премислят нещата по два пъти преди да се оплачат“, твърди  Каляпин. И допълва:

"Полицаи, пожарникари, пилоти – всички те са изложени на риск. Част от работата им е. Аз няма да се скрия или да се предам. Рано или късно нещо ще се промени. Бавно е, но вече сме осъдили 144 полицая. Без нас, това нямаше да се случи. Отчитаме го като успех.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации