В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България като люлка на Кирилицата това няма как да я радва.Колкото повече държави използват Кирилицата,толкова по-голям е Българският принос за човечеството.Що се отнася до Казахската идентичност,не мисля че такава съществува без Кирилицата.Отново се прави политически инжинеринг,с цел създаване на нова нация.Дълги векове това са били голи степи,рядко населени със сменящи се номадски племена.
134
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирилицата е върху основата на глаголицата която е древна българска писменост.България е дала на славяните и писменост и вяра. Българите са силно духовен народ който жестоко пострада от азиятските дивотии: османизъм и комунизъм
133
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казахстан къса и със здравия разум. Сигурно ще стане като повечето централноазиатски републики - олигарси и радикализъм.
132
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой как може бяга по-далеч от Русия. Жалко за Кирилицата която им дадохме. Те даже не могат да я запазят.
131
7
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
После ще дойдат "съветници"от САЩ,ЕС,СА,които да им дават наклон на ....,защото така е правилно.Както у нас,само че предателят-пре.зидент не успя да прокара идеята за смяна на родната азбука.
130
4
 
3
 
! Отговори
х преди 4 години
На тия дрехи повече им приляга арабската азбука, хората търсят идентичността си по много сбъркан начин, накъдето ги отвее вятъра - натам.
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 129Претенциозно написано, неграмотно, без разбиране и до голяма степен невярно
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127, по време на КМ няма кирилица изобщо - тя е създадена след тяхната смърт! Буквите не са били два пъти повече, а и повече букви не значи по-добро! Махнатите букви са махнати защото е имало причина - я виж колко русофоби сега и с 30 букви не могат да се оправят! Гръцката и латинската азбука съдържат още по-малко и няма оплаквания! А руската азбука впрочем съдържа 33, така че русофобската ти теория съвсем издиша
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да въвеждат английския!
126
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като са нямали своя собствена писменност,казахите ще видят "собствена идентичност",на конска връбница - просто ще заменят една чужда писмена форма с друга,още по-чужда и ще го ядат дебелия,ама...ум царува,ум робува,ум патки пасе!Ще плащат и подсмърчат и ще улеснят още повече разрива между техните поколения!А отгоре на всичко,доколкото ми е известно,по-голямата част от населението на Казахстан,е с руски произход!И какво ще правят тогИЗ,с техния майчин език???
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо с казахите се занимаваме. До нас съседа Ромън, кога си смени азбуката?И за колко години от Влашко наречие, вече не се разбираме без преводач?
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В и какво?Пак с руни ли да пишем или на глаголицаЛинеар а и линеар б или направо на санскритСамо двойки ще има по бел .
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да. Петър I прави графична реформа на кирилицата, по посока опростяване на писането и. Вероятно и по подходяща, за механизиране на процеса по изготвяне на книги. Но матрицата не сменя. Сериозните лингвисти и езиковеди (пример Акад. Лихачов) са наясно, за приноса на България (Второто Българско Царство) в основата и развитието на Руската книжовност. Сега не е модерно това да се афишира, но от истината е.
122
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо съм горд, че Кирил и Методий са свършили огромна работа, за нашия народ и сродните му по говор.По времето на КиМ кирилицата е била с два пъти повече букви, сега е осакатена от руските сервилници.
121
8
 
10
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
България трябва да си върне стария правопис и азбука от преди комунистическата реформа. Тази азбука е вредна и бедна.
120
4
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
Истината за събитията около 866г. все още ти е тъмна. Продължавай с търсенията, и не се изказвай категорично.Християнства по нашите земи има много, и азбуки сме ползвали разни. Въпросът е, коя азбука най точно ще предаде това, което е нужно да се съхрани, за отправна точка в бъдните поколения.Казахите имат корен от народа създал Българска държава на нашите ширини. Но вековете разделят хората и формират нови държавни образувания. НО има неща не подвластни, а азбуката е само инструмент.
119
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Московската Орда трябва си приеме отново монголската писменост и език !
118
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което напомня на съседните държави за руския окупатор бива премахнато.А България кога ще премахне съветските символи и паметници, защото е заприличала на гробище на руския Гулаг !?
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами....... преместих го!
116
3
 
3
 
! Отговори
Румен египетски преди 4 години
Абе защо много древни неразчетени тркстове от велики мозъци си се четат на български . Може да е и случайно съвпадение на език и букви.

Спонсорирани публикации