В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
1
 
! Отговори
Гадноо преди 4 години
Като стане ясно че кирилицата в същност не е кирилица . И че в основата и стои много древна писменост . ш са фалят че някога и те са я ползвали . Мхахахаа.
114
0
 
15
 
! Отговори
До 117 преди 4 години
Кажи на някой руснак или сърбин, че са част от българската цивилизация и гледай какво ще стане. А повечето казахстанци сигурно изобщо и не знаят, че глаголицата е съхранена тук, а кирилицата директно си идва от България. Евентуално са им известни Кирил и Методий и до там
113
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eeee,време беше...Айде и ние да късаме...Да оставим руските комунисти да си я ползват сами.
112
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се радвате бе предатели , че намалява българската цивилизация..Азбуката е начин не мислене ..
111
1
 
4
 
! Отговори
ПОКРЪСТВАНЕТО преди 4 години
Също и в България , при Християнизирането на Българския Народ 866 г тогава идва и кирилицата у нас , преди това нито християнство нито кирилица е имало , как да обясниш в наши дни на промитите мозъци това което се е случило по тези Земи
110
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да я сменим и ние. Кирилицата само ми дърпа назад към изтока.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност номадската теория за произхода на много народи е мит. Номадите и днес имат огромен товар по отношение на начина си на живот, и образуване на държави, структури, армия и др. е нереално. Но територията, която населяват днешните казахи, е част от т.н. път на коприната. По целия път са възниквали високо организирани държави, с кастово деление.И денс има номади, които съществуват за сметка на стада, но никой не скача върху бизнеса им, щото няма доходност извън начина им на живот.
108
7
 
22
 
! Отговори
тъжно преди 4 години
Това още повече значи, че Казахстан няма идентичност. Щом азбуките така ги сменят, значи са като геополитически ветропоказател.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива хубави пасове си подавате, че човек да си помисли че сте от един отбор. А щом за запада, Русия е източник на капитали в техни банки, то кой по . . . плаща за пропагандата.Не драги, нещо им бърка в задния двор, и това е на по високо ниво от просто бизнес. Поне аз така си мисля. И кой народ как живее, колкото и да е популярна теза, като събереш накуп богатството и мизерията в гетата на Запада, нещо все около нулата се получава. В Американските гета, няма държава. за Русия не знам как е.
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат ресурс да правят такъв театър - нека правят. Русия и по-точно нейният елит винаги е била под западно влияние, кой каквото ще да ти разправя. Само Коба се опитал да направи нещо по въпроса, но резултатът е бил...е, малко над нулата, да го наречем незначителен.
105
2
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До анонимен 107,За какви аварийни изходи ми говориш? Те си живеят на запад! Докато Путин и заблива с разни оръжия и тем подобни, не само олигарсите, ами и руски финансисти на едни от най-кючовите постове изнасят милиарди на запад! Ето затова ти говоря, че всичко е театър, а самия този театър е в интерес изцяло на западните държави!
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще цъфнат та ще вържат ! Има ли американска азбука или швейцарска
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пущиняк,аз за обикновените руснаци не ти и говоря, с 300 лева минимална заплата такива неща трудно ги достигат.Говоря за тези, които имат достатъчно пари, че да мислят и за външна политика.Че милионерите на Русия си имат аварийни изходи е ясно, то виж им вилите и сметките в чужбина.
102
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата ще е Русия, която ще се откаже от кирилицата.Само Путин да щракне с пръст и русофилите ще са първите, които още утре ще пишат: "Rassia e welika" l
101
4
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До анонимен 104,За каква болка говориш, не ми е ясно? Обикновените руснаци се интересуват само от собственото си оцеляване! Ще ти препоръчам още едно видео от "Царьград"- Миллионеры валят из России! Изгледай и него и пак ще говорим!
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пущиняк,Театър винаги има. Пак ти казвам - докато самият руски елит си купува мерцедеси, а не лади, Западът все ще е на кяр.И само да ти напомня, че допреди десетина години самата идея държави като Казахстан, Украйна или прибалтийските да правят спънки я на руския, я на кирилицата, щеше да е абсурдна теза. Щом гледаш руския нет, няма как да не видиш каква болка и объркване предизвиква това в самата Русия.
99
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква идентичност търси Казахстан, като народа му са били номади, които нито са имали писменост, нито култура?!?Тези, които са можели да пишат нещо са писали с китайски йероглифи.Освен това над 40% от населението на Казахстан са етнически руснаци.Търсели идентичност?!? Там живеят не една и две народности и освен това, са си били чисти диваци, преи СССР. Цялата им идентичност започва от мовента, в който са им дали Кирилицата и са започнали да четат.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скоро ми се струва, че повтарят модела на Ататюрк. Светска държава, с преобладаващо мюсюлманско население, желаеща да пресече влиянието на основния днес център по ислямизация, разпространяващ се през арабски.
97
1
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
Да, за руската икономика е минус, а за западната дали е минус също! Лошото знаеш ли кое е- че всичкия този "театър", който играят, е свързан със немалко човешки жертви!
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азбука ли ще измислят или ще ползват латински букви или арабски драсканици или азиятски всичко е малко афиф да използват кирилицата като монголците и някой да им каже че не е написана от ленин

Спонсорирани публикации