В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пущиняк,Бъркаш ме с някого. Руски клипове в тубата гледам много, но ще видя и този. Всъщност, най-важното на парите е именно къде отиват - докато отиват за вили в Швейцария, замъци в Англия и колежи на децата на Запад, това за руската икономика е минус. Отделно каква стратегическа слабост е.
94
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да стане, защото в администрацията, в правителството, в парламента - има много руснаци.Казахстан има много пари. А най-голямата слабост на руснака не е водката, а корупцията. Доказват го всеки ден китайците в Далечния изток, които си правят там каквото си искат срещу пари. За затихващите функции на Русия не съм го казал аз, но дори русофилите биха предпочели долари и евро, а не рубли. Ако им дадеш рубли, ще ти се смеят.
93
3
 
4
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До анонимен 95,В Русия също има много пари, ама наистина много! Друг е въпроса в чии ръце са те и къде точно отиват! Както ти казах, страдаш от тежка форма на русофобия! Препоръчах и лекарство- виж предходния ми коментар! Също за твое успокоение мога да кажа, че това "едва ли е това, което очакваш"! Напиши е "тубата" -Олигархи тоже плачут! Изгледай видеото- не е дълго, но ще ти повлияе доста добре- гарантирам!
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83Няма как да стане, защото в администрацията, в правителството, в парламента - има много руснаци. Все пак те са една трета от населението. Все едно да забраниш ДПС в България. А това за затихващите функции на Русия не го казвай на друго място, защото нормалните хора ще ти се смеят.
91
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
самият руски език е официален език в Казахстан! Това наясно ли си какво означава? Отделно Казахстан членува в Евразийската общност и митническия съюз!Казахстан има много пари (ама наистина много) и иска да излезе от руската орбита. Ти наясно ли си това какво означава? Че ако упорстват 10-20 години, ще стане.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащат от ул."Козяк", ама са си подбрали некачествен мат`рял
89
2
 
6
 
! Отговори
До неграмотника 86 преди 4 години
Грузия и Армения се присъединяват доброволно към Руската империя.А за нас май се радВаш на Берлинския конгрес...
88
4
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До анонимен 98,Тежката форма на русофобията трудно се лекува, но все пак съществуват "лекарства"! Едно от тях е телевизията "Царьград"! Не е нужно да я "ловиш" де! В "тубата" има достатъчно предавания от нея!
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Казахстан официалните езици са казахски и руски. Повечето вестници са на руски, но има на казахски и на украински. Много известни казахски писатели пишат на руски, а после им превеждат книгите на казахски, което е интересен феномен. Телевизиите предават и на двата езика като няма превод. 30 % от казахите са селско население и живеят в кишлаци (селца с глинени къщи) основно в планинската част на Казахстан. В Казахстан няма омраза между нациите.
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес дежурния по анти Руска пропаганда надскочи себе си. Или са дали нови тарифи за доминантни коментари по опорната точка, или топлото време е активирала психичните му проблеми. Интересно Путин и Тръмп се договарят нещо, Ким и Тръмп също си говорят. КОЙ тогава плаща за тази пропаганда ?Въпроса е риторичен.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 86 Лекувай се, брат!
84
1
 
13
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До анонимен 83,Да, всички обаче видяхме какви бяха последствията в Украйна от това "облизване на западния зaдник"! Не ми се вярва в Казахстан да са толкова ***! По-скоро с това въвеждане на латиницата в Казахстан целят нейната популяризация, понеже в дигиталната сфера почти всичко е на английски(латиница). Също ми е интересно какво точно те накара да стигнеш до умозаключението, че Русия е страна със замиращи функции?
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига шаблонно мислене.И като пишат на латиница, произношението на думите ще променят ли? Това е все едно шлокавицата в нета. Реалния носител на произношението е говора. Колко поколения ще трябват за да сменят произношението си поради бедността на латинския спрямо специфичните им звуци. По скоро ще се адаптират и ще пишат едно а говорят друго. А всички изучаващи Руски, ще владеят и Кирилицата.Това е огромен социален експеримент, променящ почти нищо в ментален план.
82
6
 
2
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
До Ми нормалноама кой ти сложил цели 4 плюса...има голяма разлика между език и азбука, драги ми тройкаджийо. Такива като теб са истинското бъдеще на тая окаяна държава България - полуграмотни и нбразовани, но със самочувствие, че нещо на някого били дали...
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пущинякГолям пущиняк си. То до вчера и кирилицана беше официална писменост в Казахстан, защо мислиш че след година две или три руския в Казахстан ще продължава да е официален език? Следващата естествена стъпка на Казахстан ще бъде да забрани в държавната администрация ползването на руски както направиха в Украйна, а по-следващата изобщо руския да отпадне като официален език от конституцията на Казахстан, предвид това че Русия е със замиращи функции това е неизбежно.
80
10
 
8
 
! Отговори
ясно ми е преди 4 години
За да не ги свързват с Русия го правят. То коя нормална страна иска да се асоцира с Росия?
79
13
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 4 години
Те са Мюсюлмани - стига с тая кирилица :))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААБравоооооо
78
7
 
9
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
"Никаква идентичност не търси Казахстан, просто иска да се отърве завинаги от гадната Русия." С това си изказване вече наистина счупи ***! Като не знаеш, поне да беше прочел статията, че да разбереш, че самият руски език е официален език в Казахстан! Това наясно ли си какво означава? Отделно Казахстан членува в Евразийската общност и митническия съюз!
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стамате, Слаб 2!Азбуката, не е само графичната система, а цялата матрица от разделени звуци, записани с съответен символ. Дефиниране на звуци от говоримата реч и правила при записването им с наличните графични символи.Това правят Кирил и Методий с Глаголицата. В последствие Кирил ? върху същата система, въвежда опростено изписване с графична система известна днес като Кирилица. В нея има много символи под и над буквите (Църковно славянски текстове).Нещата не са съвсем еднозначни.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Ако си мн.отворен ела да се изпитаме на правопис. Същия ГoMHap си, ако не същия като другия анонимен.

Спонсорирани публикации