В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Душко, кирилицата в Русия навлиза заедно с православието, чрез църковните книги. Това е 10 век, но какво са хиляда години разлика за един ентуасиазиран коментар... дреболия
74
0
 
6
 
! Отговори
колелото се върти преди 4 години
Но за сметка на това Китай може да въведе Кирилица пинин!
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистВъпроса за отказаните паспорти на българи е чисто икономически. Не са платили колкото трябва на който трябва. А заради тоя "който трябва" сега висим по границите с Гърция с часове щото западняците не щат да ни пускат в Шенген заради "който трябва". В същото време "който трябва" извади пари колкото трябва от напечеленото за да вкара двама депутате в ЕП.
72
10
 
7
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Скоро на кремълския жужак ще му сцепят кайсията под кръста.Хората се отказват от кирилицата за да не ги припознае Русия като свои и да ги окупира по кримския сценарий
71
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто са разбрали,че кирилицата е последната желязна завеса пред свободният свят.Други ще го разберат по трудният начин по късно.Както обикновено!
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтаматАми като е толкова съвършеННа :), пък и я смяташ за българска, вземи го научи този български правопис! Хем хората и спелчек са сложили на сайта и пак неграмотни изказвания. А иначе написаното от теб са глупости, но ти сигурно сам го знаеш това
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стамат 68Стаматчо, знаеш ли монголците още колко знака са добавили към кирилицата за звуци които отсъстват в нея? Явно че не знаеш затова ги плещиш такива врели некипели за някакво съвършенство.
68
0
 
3
 
! Отговори
Кимон преди 4 години
До 25 Разсъждението ми е принципно,извън всякакъв контекст.Може би малко по темата на коментарите.С една дума-насочено е на изток,запад,север,юг.Но не и срещу нашата уникалност.Паисий пише-Калоян задава 106 въпроса на папата....Корен дълбоко в небето.
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицатаНикаква идентичност не търси Казахстан, просто иска да се отърве завинаги от гадната Русия.
66
9
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Кирлицата (БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА) незнайнозащо е наричана така(кирилица-Кирил е създал глголицата), е най-съвършенната. На нея мога т да пишт всички народи, без да слагат точки, запетайки и други символи над и под буквите. Елементарно, точно и ясно. Всички други азбуки са изращение.
65
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До КкккКакво искаш да кажеш с това "план за опразване"? Твоят човек познава ли и други българи, на които също им отказват български паспорт?
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 57 Великият Виталий Кличко малко хора знаят че не е украинец, а от казахстански произход, но се гордее, че е бил навремето във войските на СССР навремето.
63
0
 
4
 
! Отговори
Друг аспект преди 4 години
Защо не потърсят евентуални исторически връзки с прабългарите?Тогава може би ще видят кирилицата в друга светлина. Много неща зависят от гледната точка.
62
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Тези искат да се разграничат от македонците и опитите за македонизиране.
61
0
 
0
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Ако мислиш трезво и логично...едното няма нищо общо с другото!Не съм болен русофил..
60
3
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 4 години
Значи чувстват латиницата по-близка на сърцето и ума им, в сравнение с кирилицата?Аз пък мислех, че по-близки ще са им йероглифите на китаицата.
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже руския е официален, поне така пише в статията, нали се сещате, че в най добрия случай, ще се пише с латински букви. И когато не стигат буквите, ще се фантазира. Ще се пише едно, а говори друго. Подобна шизофрения я има и в английски, френски, сега са наред казахите.Направо съм горд, че Кирил и Методий са свършили огромна работа, за нашия народ и сродните му по говор.
58
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаКаквито и есквилибристики да ми правиш тука факта си е факт. България е изостанала и бедна единствено заради вредното влияние на Русия. Ако имаше малко повече акъл в главата си щеше да видиш че всички които скъсаха на дело с Русия а не като България само на думи ни изпревариха с 10 години за последните 30 години. Дистанцията ще продължава да се увеличава а ти си говори кой на кого севвилничил до второ пришествие. Глупоста ходи по хората а не по гората.
57
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61"Добре е да знае, че кирилицата е българска, а не руска!"А ти е добре да знаеш че на 5.9.1944 година СССР обявява война на България, окупира я и от този момент нататък Кирилицата е взета като военен трофей от руснаците. Така че забрави за българската кирилица. Като военен трофей са взети архивите на царство България, а също така и костите на патриарх Евтимий. Все неща които никога няма да ги видим, докато Русия не изчезне от планетата.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Точно така!

Спонсорирани публикации