В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не искат да пишат на кирилица- имат право! Искат на латиница, няма лошо!Казахи са и не са славяни, та да милеят за кирилицата и ги разбирам. Това, което не разбирам е как хем търсят "идентичност", пък ще пишат пак на чужда азбука!?То и едва ли някой е питал обикновенният казахстанец, на каква азбука иска да пише, де! Точно като нас.А инак, тия хора са хубави хора. Както и всичко останали ОБИКНОВЕННИ хора. ЖАлко за тях, а и за нас.
14
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези руснаците са им дали писменост, а те неблагодарни.
13
3
 
29
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Простотията край няма.Кирилицата е създадена над 1500 след финикийската,гръцката и латинската азбука и е далеч по-съвършен инструмент за изписване на речта.Например английския свободно се изписва на кирилица,което премахва трудната за научаване фонетика.Всички пищещи на латиница имат проблеми с недостатъчните знаци спрямо звуците.В полза на латиницата са само традицията и огромната цена,която ще струва въвеждането на по-съвършена азбука.
12
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние кога ще отхвърлим наложената ни от Византия азбука и ще си върнем руните?
11
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е всички на които лениницата е наложена насила да я отхвърлят. Поне тези народи които се имат за суверенни
10
1
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата"""Доста смехотворно звучи,още малко казахите ще излезне,че са западно-европейци,само където леко са им дръпнати очичките.Хайде пак за търсенето на идентичността им,че да се посмея.Ама много са на изток,че да са прегърнали евроатлантическите ценности.Смятам,че по им приляга нещо като шорт вориант на китайската азбука
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Вижте какво оставете езика и кирилицата на мира. те нямат нищо общо с омразата или използвачеството, а трябва да се ценят сами по себе си. Аз се радвам че говоря език уникален и красив и това няма нищо общо с руснаците. С тях не говорим един и същ език. Техният е пълен с чуждици основно от английски и немски и въобще не звучи като българския. А това че пишат на кирилица го дължат на нас не е обратното. Не ревете срещу нещо което е ваше Така ще се отречете от себе си.
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пределно глупаво е в търсене на идентичността си да скъсаш с кирилицата и да въведеш латиница. Ако търсиш идентичност, напиши си казахстаница. По-разбираемото обяснение на случващото се в Казахстан е, че сoрoсoидитe удържаха временна победа. Но историята не започна вчера и няма да завърши утре.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те се отказват от кирилицата.. то ест е загуба за българия
6
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали руските ЕНИЧАРИ казвахте, че с братчедите руснаци сме били " браточки" щото сме говорели на един и същи език... Ето казахите бият шута на кирилицата, и минават на латиница ХАХАХА Отдавна се говореше за това, браво
5
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Глупости. Абсолютно си искам българския език той е моят език и в сравнение с него английският е жалък и беден. Искам си и кирилицата, тя е наше българско достояние. Не съм от Казахстан. Българка съм и моят език ме определя. Няма нищо общо с руснаците. Както няма общо и със западняците. Аз съм това което съм и на никого няма да приличам и да подражавам . Това е.
4
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното отстъпление на руската цивилизация...
3
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малките държави трябва да минем на английски.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тяхна работа , щом смятат че това ще ги спаси от руското влияние. Ама не мисля. Влиянието не зависи от това какъв език говориш.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
показуха, файда йок

Спонсорирани публикации