Протестърите в Хонконг: Ако ние изгорим, вие ще изгорите с нас!

Техните действия не са провокирани от надежда, а отчаяние
3 юли 2019 17:45, Нели Христова
28

Снимка: Reuters

Да си жител на Хонконг не е лесно – имотите са скъпи, цената на живота е висока, много млади хора трудно намират работа след като завършат. Въпреки това, новото поколение предпочита да нарича себе си хонконгци, а не китайци. Статистиките от своя страна отбелязват рекордно ниски нива на патриотизъм сред  младото поколение. Хонконг може да  е просто град, но със сигурност неговото население няма да го остави в лапите на Китай.

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки и... разрушение.

Още по темата

В понеделник поредният мирен протест по улиците на Хонконг изведнъж придоби нов вид – скрили лицата си с маски и каски, носещи чадъри, за да се скрият от камерите, протестърите разбиха стъклата на правителството в Хонконг и нахлуха вътре. Рисуваха със спрей по стените, чупеха, унищожаваха. Действията им бяха провокирани от отчаяние и горчивия вкус, който оставиха трите самоубийства на младежи, свързани с протестите.

Последно, живота си отне 29-годишно момиче, което скочи от пешеходен мост. Тя е жива, когато линейката пристига, но умира малко по-късно. "Чувствам, че няма утре“, пише тя в предсмъртния си пост във Facebook.

Преди нея 21-годишна студентка от университета в Хонконг скочи от терасата на апартамента си. На стената тя оставила съобщение, написано в червено - "Иска ми се да видя малкия си живот като жертва, която да изпълни желанията на 2 милиона души, но моля ви... продължавайте да настъпвате“, гласи то. Властите бързо успяват да го покрият.

Страхът на всички е общ – Хонконг да не се превърне в поредния китайски град. Според тях времето да се направят демократични и политически промени изтича. През 2047 година изтича закона, сключен с Великобритания, който дава на Хонконг неговата автономия и свобода от Китай, въпреки че суверенитетът е върнат на азиатската държава през 1997 година. След това никой не знае какво ще се случи.

Никой не знае и какво ще се случи по време на протестите. Лидери няма. Малцина се опитаха да поемат контрол над тълпата, ала не успяха. Действията на разгневените хонгконгци са непредвидими, както бе изненадващо и нахлуването в сградата на парламента. Някои протестиращи дори се възпротивиха на изблика на насилие и отказаха да се присъединят към разбиването на сградата. Когато най-накрая полицията реши да си върне контрола над нея, те помагаха с отвеждането на своите съмишленици далеч от парламента.

"Хонконг все още не е на Китай“

Настроението на тези протести далеч не е толкова оптимистично, колкото на демонстрациите през 2014 година. Тогава протестиращите са възхвалявани, че са мирни и уважаващи властите. Тогавашното поколение е и по-оптимистично от сегашното. Хонконгците наистина вярват, че демократичната промяна е зад ъгъла и е на път да се случи.

Когато "Движението на чадърите“ се проваля, нещата се преобръщат.

Две години по-късно протестиращи нахлуват в открит пазар за риба. Ала това беше само началото. Когато Китай прие спорния закон за екстрадацията, гневът, който се натрупваше от 2014 г. насам, ескалира. В продължение на седмици те са на улицата, а срещу тях се използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

Според властите нападението над парламента е "пълно пренебрегване на закона и реда“ и те ще имат "нулев толеранс“ към подобни прояви. Сградата е понесла жестоки щети и ще отнеме много време преди да успее да се възстанови.

"Ако изгорим, вие ще изгорите с нас“

Комунистическата партия на Китай демонстрира и това, от което жителите на Хонгконг се опитват да избягат – ограничението. Отвъд територията на автономната област за протестите почти не се говори. Наложена е цензура, дори и онлайн. Страхът, че подобно поведение може да се породи и сред не толкова свободните поданици на комунистическото правителство е наистина голям.

А за да спасят протестиращите от евентуален съд, много медии прикриват лицата им и избягват да публикуват снимки, които разкриват самоличността на хората. Никой не знае какво може да се случи с тях ако бъдат заловени.

Това колективно самоопределяне и гордост с един град е в пълна опозиция на Китай. За това поколение битката наистина е на живот и смърт. Връзката им не е с държавата, а с града, с един–друг. Това беше демонстрирано, когато един единствен протестър реши да остане в сградата на парламента и да посрещне последствията за решението си от полицията. Всички, които бяха избягали се върнаха минути преди властите да пристигнат, защото съдбата на един е съдбата на всички.

И ако те са обречени да загубят – ще го направят борейки се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и да изгорите, други ще ви сменят! поне 2 000 000 000 души чакат да се настанят там! а вие ще потънете в забрава, като тянънмън!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквун паша. Що за статия.... Трябва да се самоубиваме ли?!?
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майдана няма да мине това да не вие Киев..
3
6
 
13
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Можем само да вземем пример от тези хора, да изправим гордо глава и да се борим за една Велика България... Защото прояденото от корупция правителство трябва да започне да работи за нас, за нашият интерес. Но никога не бива да позволяваме ПП като БСП, ДПС, НДСВ да се докосват до властта защото всичко ще бъде загубено. Но ГЕРБ вече го обърнаха на Тоталитарен режим, мислят че са над закона! Но не са прави, ще дойде правителство което ще ги накара да си платят!!
2
9
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
НПО активисти, грантаджии.
1
2
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Хм интересна задружност,немислима,утопична бих казал на познатите ни 111000 квадратни километра....

Спонсорирани публикации