Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери

В Камбоджа през 1975 г. летоброенето спира... Занулено от режима на Пол Пот
5 юли 2019 21:31,
89
Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери
Снимка: Reuters, архив

През 1975 г. в една страна летоброенето спира. В Камбоджа Червените кхмери са взели властта и 75-та година става нулева.

За Червените кхмери времето започва от тях. Гротескно социално инженерство и класово изтребване маркира началото на управлението.

Зануляването на летоброенето означава, че Камбоджа започва от нулата. Без ток, без книги, без образование.

За режима на Червените кхмери дори институциите са ненужни. Болници, училища, университети и библиотеки са затворени. На населението е забранено да чете или пише, освен ако не е по нареждане на паритята.

Бившият червен кхмер, който управлява Камбоджа

"Всички образовани трябваше да бъдат екзекутирани", обяснява Сокпал Дин, оцелял от "Полетата на смъртта".

Лекари, учители, банкери - червените кхмери не пощадяват никого. Сокпал разказва, че дори и някои хора, които носели очила, също станали жертва на чистките. Кхмерите ги смятали за образовани.

"Загубих много свои роднини, те просто ги екзекутираха. Отведоха ги и ние никога повече не ги видяхме", разказва Сикпол пред BBC.

Буквално милиони хора са били изселени от Пном Пен към вътрешността на страната, за да започнат строежа на новото общество.

Сикпол добре си спомня този ден. Бил 17-годишен и закусвал със семейството си, когато на вратата се почукало. Видял двама войници, които насочили пушките си към него и му изкрещели "излез веднага или ще те застрелям".

Всички били на пътя - на колелета, на мотори, или дори пеша. Хората били паникьосани, но ако спрат и за миг, войниците насочвали оръжията към тях и ги заплашвали. "Всички те бяха млади войници, на възраст 12, 14 или 15 г. Млади партизани, с промити от партията мозъци", твърди Сикпол.

Шуробаджанащина: В Камбоджа политиката е... семейна афера

Братовчед му също бил взет от армията, а леля му умолявала войниците да пуснат детето й, защото е просто ученик. Войниците на Пол Пот, лидерът на Червените кхмери, били неумолими.

"Ако посмееш да помолиш отново или заплачеш, ще застрелям и теб, и сина ти", отговаряли на воплите войниците. В крайна сметка братовчедът на Сикпол бил отведен, а семейството никога не го видяло отново.

Оцелелият от Червените кхмери Сикпол си спомня, че по пътищата можело да се видят петна от кръв, където са били убивани хора.

Червените кхмери карали хората да работят по цял ден, до припадък. Дажбите за храна били ужасно малки - Сикпол получавал само една малка купичка ориз на ден. "Струва ми се, че не бяхме третирани като човешки същества. Дори когато екзекутираха някого не виждахме къде отнасят тялото", спомня си камбоджанецът.

Всичко станало ясно с наводнения, които застигнали страната. Тогава хиляди тела започнали да изплуват, навсякъде в страната.

Към края на нулевата година от управлението на Червените кхмери почти половината от населението на Камбоджа е мъртво. Интелигенцията, доктори, лекари, професионалисти - систематично убивани.

"Как може някой на 12 или 13 г. да те застреля, да те рита? Това може да се случи на всекиго, може да се случи всяка една минута, ако не внимаваме", предупреждава Сикпол, оцелял в полетата на смъртта.

Четири години след "нулевата" година Виетнам започва настъпление срещу армията на Пол Пот и през декември 1978 година успяват да свалят комунистическия режим. На 7 януари 1979 г. официално пада и столицата Пном Пен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Ти се давиш щото си *** като гьон и не схващаш елементарни неща бе ти две гънки на мозъка имаш ли въобще Ето ти малко Дао в момента в който загубиш всичко ставаш най-богатият човек на света щото вече няма какво да губиш стига да го осъзнаеш Вече само другите могат да загубят а ти можеш да им го вземеш сега си представи голите партизани излизащи от горите Не съм комунист само казвам те са били принудени да загубят всичко Има бедни и богати, няма комунисти и демократи.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е ролята тук н Камбоджа. Да припомня- тезата беше, че САЩ са използвали черввнитв кхмери срещу Виетнам, Китай (което е противоречие) и Русия.А по това, което си написал. Разведряването на отношенията САЩ/ Китай се случва по времето на Рейгън. Тоест 80 те. През 70те Китай още е държавата, която доскоро е подкрепяла комунистите във Виетнам.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 47В 1970 г. Китай иска от СССР доста територии и даже искат и Монголия. САЩ снимат базите на СССР в Сибир и ги пращат на Китай. После Китай праща на Афганистан талибаните милиони тонове оръжие срещу СССР.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, отговорих си. Преди малко си прочел и се мъчеш да замазваш. Недей се опитва да навлизаш в дълбоките води на произхода. При положение, че се давиш дори в гьола на общата култура
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 55И още ако испанците същo не се нуждаеха от злато за да го продадат за пари маите или ацтеките ако искаш това са два народа с общ произход щяха да са още живи. Парите носят смърт, а не комунизъм, демокрация и други простотии. Парите са хубаво нещо, но покварят ли те става лошо и си готов да убиваш, лъжеш и мамиш за тях.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 52Бъркаш нешата много ти е каша в главата Елинската култура и цивилизация и гръцката държава и култура са две различни неща не мога да ти да друг пример Кортес завлядава маянската държава там ако ще и сибирски граждани да живеят устройството на държава е същото народ и държава са две различни неща, а там не е държава щото няма международни споразумения те нямат пари нямат нищо .Испанците са ги лъгали и са им давали мъниста вместо пари после са ги убили да им вземат златото.
40
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
Всяка една идеология,каквато и да е тя,всеки един режим,какъвто и да е той е само една черна запетая в историята на човечеството.НИКОГА ТОЧКА.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44 Ти сериозно ли мислиш, че Кортес е нямал барут или каубоите са нямали колтове като са стреляли . Защо едните са се занимавали със строеж на пирамиди и не са страдали от лихвари, а другите са теглели заеми Ето ти една добра причина още кхмерите да отстранят прогреса. Сега я кажи как изглежда модерното бунище наречено капитализъм и колко милиарда човека умряха от кхмерите и колко милиарда ще умрат от претопляне из модерните капиталистически бунища наречени напредък и висш разум ?
38
0
 
14
 
! Отговори
Плесник преди 4 години
Всъщност леля Тачър и Сащ бяха наложили ембарго срещу белите правителства на Родезия и ЮАР после се "възмущават" че черните трепали бели фермери там.Безгранично двуличие че чак нормалното ти изглежда ненормално.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргарет Тачър активно подкрепя Червените кхмери и благодарение на западната подкрепа те държат мястото на Камбоджа в ООН чак до края на 80-те. Повече няма какво да се коментира.
36
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Лъже те паметта. А предполагам и източниците, които си чел ме струват
35
2
 
12
 
! Отговори
Американски шмекер преди 4 години
Ако не ме лъже паметта тоя Пол Пот не беше ли издигнат с помощта на Ю Ес Ей?!Американците така Хитлер финансираха после го били победили.Тва като ромите дето рушат гробове и после викат плати ми да ти го напраим.Много умни тез американци досущ като ромите язък ти за Харвард.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неравенството в обществото създава класи изчезнат ли парите няма да има неравенство, всеки си взема дажбата и няма да има врагове. Но за туй се иска много висш морал и никой да не бърка в канчето на другия, какво са паритe вид хартия - нищо повече. Поклониш ли се на парите вече си корумпиран наполовина и зад теб дебне сянката на кхмерите.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37И отде според теб кхмерите ще си купят мини ако живет в безмонетарно общество и се занимават със строеж на пирамиди и земеделие Защо маянците са вямали мини или индианците в Северна Америка? Ти не разбираш ли че злото са парите, а демократичните и фашистиките мини, те по хубави ли са от тези на кхмерите ?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е подобна гражданска война която продължава и днес макар и не въоръжена. Първо народа си го връща на Фердинанд за жертвите във войните, после след ВСВ и на другите олигарси и техните слуги от политиката, армията и полицията и сега ще видим какво ще стане заради мизерията и масовата имиграция на младите след 2000 г.
31
1
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Баце взрми отдели барем една минута за Уикипедия да не се излагаш повече.Че ти е пълна каша в главата. Маи ацтеки, даоизъм ,розови слонове.И все пак отново да наливам в кацата без дъно. Няма ацтекски градове държави.Това е една силно централизирана държава покорила своите съседи.А Камбоджа в момента е конституционна монрхия. Има парламент Избиран от народа. Така че предлагам ти да почнеш да викаш някъде да живее комунизмът и Пол Пот. Още умират хора от мините не червените кхмери
30
2
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ценна информация: Камбоджа не е завладяна от масоните (слуги на сатаната)!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Ленин е бил немски шпионин отишъл да потопи Русия в кръв.Другари комунисти! Убивайте!
28
0
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Нямаш проблем. Само няколко от по-изявенитв градове-държави доминиращи в определени райони на майската цивилизация през конкретни периоди. Тикал, Теоатиукан, Чичен ица. А са били стотици. Ами мой човек, Кортес разбива АЦТЕКИТЕ в Централно Мексико. Маите са в Юкатан и Мезоамерика. Стотици километри на югоизток.Кортес и маите не са се срещали. И десетилетия след него няма военен конфликт между колонистите и маите. И на испанците им трябва много повече време докато покорят и последния майски град
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 22"Образованите" и демократите са пращали децата си в чужбина за да не се бият във войните и да не гинат и да не са роби в плантациите. Оттам и озлоблението у бедните които са загубили роднините си и цели семейства в 30-40 г. войни със САЩ и Франция. Статията дава само част от истината която е удобна за ГЕРБ че са *** на ЕС.

Спонсорирани публикации