Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери

В Камбоджа през 1975 г. летоброенето спира... Занулено от режима на Пол Пот
5 юли 2019 21:31,
89
Да оцелееш в Полетата на смъртта на Червените кхмери
Снимка: Reuters, архив

През 1975 г. в една страна летоброенето спира. В Камбоджа Червените кхмери са взели властта и 75-та година става нулева.

За Червените кхмери времето започва от тях. Гротескно социално инженерство и класово изтребване маркира началото на управлението.

Зануляването на летоброенето означава, че Камбоджа започва от нулата. Без ток, без книги, без образование.

За режима на Червените кхмери дори институциите са ненужни. Болници, училища, университети и библиотеки са затворени. На населението е забранено да чете или пише, освен ако не е по нареждане на паритята.

Бившият червен кхмер, който управлява Камбоджа

"Всички образовани трябваше да бъдат екзекутирани", обяснява Сокпал Дин, оцелял от "Полетата на смъртта".

Лекари, учители, банкери - червените кхмери не пощадяват никого. Сокпал разказва, че дори и някои хора, които носели очила, също станали жертва на чистките. Кхмерите ги смятали за образовани.

"Загубих много свои роднини, те просто ги екзекутираха. Отведоха ги и ние никога повече не ги видяхме", разказва Сикпол пред BBC.

Буквално милиони хора са били изселени от Пном Пен към вътрешността на страната, за да започнат строежа на новото общество.

Сикпол добре си спомня този ден. Бил 17-годишен и закусвал със семейството си, когато на вратата се почукало. Видял двама войници, които насочили пушките си към него и му изкрещели "излез веднага или ще те застрелям".

Всички били на пътя - на колелета, на мотори, или дори пеша. Хората били паникьосани, но ако спрат и за миг, войниците насочвали оръжията към тях и ги заплашвали. "Всички те бяха млади войници, на възраст 12, 14 или 15 г. Млади партизани, с промити от партията мозъци", твърди Сикпол.

Шуробаджанащина: В Камбоджа политиката е... семейна афера

Братовчед му също бил взет от армията, а леля му умолявала войниците да пуснат детето й, защото е просто ученик. Войниците на Пол Пот, лидерът на Червените кхмери, били неумолими.

"Ако посмееш да помолиш отново или заплачеш, ще застрелям и теб, и сина ти", отговаряли на воплите войниците. В крайна сметка братовчедът на Сикпол бил отведен, а семейството никога не го видяло отново.

Оцелелият от Червените кхмери Сикпол си спомня, че по пътищата можело да се видят петна от кръв, където са били убивани хора.

Червените кхмери карали хората да работят по цял ден, до припадък. Дажбите за храна били ужасно малки - Сикпол получавал само една малка купичка ориз на ден. "Струва ми се, че не бяхме третирани като човешки същества. Дори когато екзекутираха някого не виждахме къде отнасят тялото", спомня си камбоджанецът.

Всичко станало ясно с наводнения, които застигнали страната. Тогава хиляди тела започнали да изплуват, навсякъде в страната.

Към края на нулевата година от управлението на Червените кхмери почти половината от населението на Камбоджа е мъртво. Интелигенцията, доктори, лекари, професионалисти - систематично убивани.

"Как може някой на 12 или 13 г. да те застреля, да те рита? Това може да се случи на всекиго, може да се случи всяка една минута, ако не внимаваме", предупреждава Сикпол, оцелял в полетата на смъртта.

Четири години след "нулевата" година Виетнам започва настъпление срещу армията на Пол Пот и през декември 1978 година успяват да свалят комунистическия режим. На 7 януари 1979 г. официално пада и столицата Пном Пен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека не се забравя,чец водачите на кхмерите Пол Пот и Йенх Съри са френски възпитаници,завършили више образование във Франция.Камбоджа или днешна Кампучия е бивша френска колония.Същото е положението сега и в Екваториална Африка( Гвинея,Чад и Конго)също бивши френски колонии.
5
7
 
13
 
! Отговори
Червенокож преди 4 години
В бг червените цъpвyли - от 1945 до сега.
4
0
 
24
 
! Отговори
не е по темата но преди 4 години
Вярно ли доносник Сузи е станал шеф на БНТ?
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво друга алтернатива им е била предоставена на тия млади хора от разните интелигенти с очила, когато нямаш алтернатива друга можеш и да свършиш разни неща.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партията им промила мозъците, а не тладът и банкерите и лихварите и човешката алчност.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Червените кхмери" са анархисти и крайнодесни. Виетнам е социалистическа държава и тя е свалила анархофашисткия режим в Камбоджа.

Спонсорирани публикации