Почина Ева Кор, оцелялата след мъченията на Ангела на смъртта

85-годишната жена си отишла спокойно в Краков, Полша
Обновена: 5 юли 2019 18:46 | 5 юли 2019 18:45, Нели Христова
46
Почина Ева Кор, оцелялата след мъченията на Ангела на смъртта
Снимка: Mika Brown

Ева Кор е необикновен човек – през 1944 година се озовава заедно с цялото си семейство в Аушвиц. С идентичната й близначка стават жертви на експериментите на ужасяващия Йосеф Менгеле, но оцеляват. Години по-късно, тя намира сили да му прости, създава малък музей на Холокоста в дома си в САЩ и често води групи из Аушвиц. Ала по време на едно от обичайните й пътувания до Полша, дойде и краят на пътя на Ева Кор. 85-годишната жена почина в Краков.

Ева и сестра и Мириам са родени в Румъния. През 1944 година еврейското й семейство е депортирано в Германия, а двете идентични момичета попадат в ръцете на Ангела на смъртта. Техните родители, баби, дядовци, двете по-големи сестри, лели, чичовци и братовчеди така и не напускат Аушвиц. Всички са убити. Само Ева и близначката й, преживели най-големия ужас, все пак си тръгват живи от там.

Да оцелееш след сблъсък с Ангела на смъртта.

Стотици деца са убити от Менгеле. Приписва му се и смъртта на близо 1 милион евреи. От онези 1000, които са подложени на мъчения и изследвания от нациста, едва шепа оцеляват. Ева е една от тях. Когато за първи път влиза в стаята, където я чака Менгеле, вижда труповете на други деца. Тогава се заклева, че тя и Мириам няма да свършат на този мръсен под.

Двете са подложени на брутални мъчения, включително в един от случаите в телата им са вкарани толкова химикали и им е източена толкова кръв, че Ева развива треска. Менгеле се смее над главата й и казва: "Жалко, че е толкова малка. Давам и две седмици да умре“. Но тя стиска зъби и оцелява.

С Мириам оцеляват по чудо. Едва шепа близнаци излизат от ада живи. Момичетата напускат Аушвиц когато са на 11 години и получават виза за Израел през 1950 година, както повечето сираци, а през 1952 година се присъединяват към армията. Ева намира любовта през 1985 година в лицето на американец и се мести в Щатите.

Да простиш на нацистите.

През всички тези години, Ева проповядва само едно – опрощение. Въпреки ада, който тя и сестра й преживяват, тя не спира да твърди, че именноо „прошката я е освободила“. Дори книгата, която публикува, носи името "Да простиш на Ангела на Смъртта". През 2015 година дори присъства на процеса срещу един от пазачите на Аушвиц, обвинен в смъртта на 30 хил. души. Вместо да сипе обиди и жлъч по негов адрес, тя ми стиска ръката, а той я целува по бузата.

Любимата й сестра Мириам умира през 1993 година след усложнения заради опитите на Менгеле. Ева също страда от влошено здраве заради мъченията, но въпреки това посвещава последните години от живота си, за да говори за Аушвиц и да дава пример, защо подобни зверства никога не трябва да се повтарят или по нейни думи:

"Нека няма повече войни, никакви експерименти без информирано съгласие, без повече газови камери, без бомби, да няма повече омраза, да няма убийства, да няма Аушвиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Ташунко преди 4 години
пълни глупости
30
2
 
8
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Глупава статия, стига лъжи, не само за ВСВ, ами за всичко. Лъжа. И на мен това ми направи впечатление "Двете са подложени на брутални мъчения, включително в един от случаите в телата им са вкарани толкова химикали и им е източена толкова кръв, че *** развива треска. Менгеле се смее над главата й и казва: "Жалко, че е толкова малка. Давам и две седмици да умре. Но тя стиска зъби и оцелява"? След много химия в тялото, просто стискаш зъби и си здрав
29
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стигнах до там, дето пише "еврейското и семейство" и повече не ми трябва да чета!Погнусен съм от еврейскта пропаганда! Света опищяха как ги били "концлагерирали". Не бяха филми, не бяха статии и какво ли не!А, нас, когато 500 години ни клаха турците под вещото ръководство на същите тези евреи?! Сега пак те ни убеждават как това не е било клане, а мирно, съвместно съществуване, а ние дори не можем нищо да кажем, понеже веднаги ни обвиняват в расизъм и език на омразата!Пфу!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но тя стиска зъби и оцелява.......................значи, и рак да имаш , просто стиснеш зъби и оцеляваш ?нещо, като нашето здравеопазване. чакаме на стискането на зъби.
27
1
 
16
 
! Отговори
31 преди 4 години
До До 28Един единствен Кенеди заговори за евреите и че крадат ядрени технологии и ядрено гориво от САЩ и искаше незабавно да изпрати ядрени инспектори в Димона (там се намира тайния еврейски ядрен завод), скара се с Бен Гурион .....знаете какво му се случи!
26
11
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
До Виготура: никой не прави пропаганда, най-малко пък нацистка, а просто се търси истината, която винаги излиза наяве! Хитлер не е най-големия злодей от ВСВ, (както казва ген. Патен), а Сталин и комунистическата Червена Армия! С Барбароса Хитлер удря по принуда СССР, защото инак Сталин е щял да го направи до седмици. Така спасява Западна Европа от чумата на комунизма! Хитлер беше обвиняван за Катинското клане, но се доказа, че е дело на СССР и Сталин! Дори руската Дума го призна 2010г.!
25
3
 
16
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
С тази разлика, че никой не е убивал европейските евреи в Нацистка Германия. Хитлер действително е получавал пари, но в един момент се обръща срещу тях. 1933 - "Юдея обявява война на Германия". Да сте чули друг политик да говори за евреите? Чърчил, Рузвелт, Сталин, Путин, Тръмп? Не, няма и да чуете. Защото са на тяхна хранилка. Единствено Хитлер си е позволил да наруши стигмата. И си е платил - в момента е най-мразеният човек в историята на човечеството. Пропагандата върши чудеса. :)
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американски евреи спонсорират нацистите за да убиват европейски евреи.После на белите хора им викат нацисти,садисти и убийци.И ги карат да плащат сметката.
23
7
 
22
 
! Отговори
Само факти преди 4 години
Холокостът е лъжа. Хитлер е бил забележителна личност с огромна харизма и невероятен интелект. От един *** бездомник на 25 годишна възраст, едвам оцеляващ в гетата във Виена, до един от най-влиятелните мъже, както за времето си, така и за историята. Нацистка Германия е вдъхновила много от големите научни и технологични постижения на САЩ и СССР. За военното дело и социалната политика да не говорим. В много от страните в ЕС се лежи в затвор за подобни твърдения, което по същество е цензура.
22
1
 
10
 
! Отговори
Да преди 4 години
До WTFИ аз така направих сметка, уж 1 милион е убил, а после изведнъж цифрата става 1000? То в игрите не можеш да убиеш толкова за две години.
21
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Цветан Караилиев - Робството в Ада е доброволно, никой не е задържан насила. Добре дошъл, чувствай се като в дома.
20
1
 
6
 
! Отговори
До Виготура преди 4 години
ако искаш и до майка си можеш да подадеш сигнал
19
8
 
36
 
! Отговори
предъвкано преди 4 години
до втръсване.Израел веднага да поиска от Германия още 2-3 милиарда заради починалата бабка. А това със сестра й ме уби - умряла от усложнения, ама половин век по-късно :) На усложненията им се казва СТАРОСТ, драги алчни %^&*(
18
2
 
4
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименИма еднояйчни и разнояйчни близнаци. Първите си приличат, а другите - не. Явно не сте наблягали на уроците в училище.
17
7
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 4 години
До муспи Сигурно си доста млад и също толкова ***,инак не мога да си обясня причината за идиотизма,който си написал.Разбираемо е и това,че не си пишеш името,аз бих се срамувал
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С идентичната й близначка стават жертви на е...---Нелче, моме, ако не знаеш близначите затова са близнаци, защото са инеднтични.Определението "идентични" е излишно за близнаци!!Не се притеснявай и преди теб имаше полуграмотни. Когато градският транспорт премина на сегашната система на таксуване с предварително закупени билети, се появи израза "билети за БЕЗкондукторно САМОтаксуване". Нещо като твоето "идентични близначки" ... :)
15
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте да ревеме всички дружно! Кви са тия истории, разкажете за бедставащите български пенсионери 2019-та, вашите бащи и майки!
14
18
 
21
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До WTF - Др. Менгеле е продукт на еврейския фолклор.
13
9
 
28
 
! Отговори
Цог Пърейд преди 4 години
До WTF66 милиона лично холокостирал Менгеле, защото бил злодей! Дори, ако се не лъжа, май са били 666 милиона евреи, които побил със собствените си ръце! Вадил им ноктите, смалявал им черепите и правел санитарни принадлежности и лампиони за спалня от тях! А ти ако го отричаш този факт си антисемит, расист, нацист, хитлерист, крааааааайнодесен националист (което е страшно лошо, ако незнаеш), както и холокост динаялист, а затова се ходи в затвора в 12 страни от ЕС! А сега отивай да празнуваш.
12
5
 
17
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Прави впечатление модата сред евреите да "прощават"?! То е дошло от завист към християните, че с прошка излизат от Ада. Но разминаването е пълно. Християнската прошка е отминаване, Христос казва че света е осъден и му прощава за да го отмине, извън Него няма нищо. Оставя изход за такива дето искат да го последват. При евреите е точно обратно, те използват Христос за свои цели - както гигантските пособия, плячката и целия световен гешефт. Впрягат Христос да им работи!

Спонсорирани публикации