Спомени, спомени... Четвърт век от най-великата ни победа на САЩ`94

На 10 юли 1994 година изхвърлихме световния шампион Германия от Мондиала
Обновена: 10 юли 2019 10:40 | 10 юли 2019 10:40, Красимир Ангелов
124

Снимка: Reuters/Action Images

На днешния ден се навършва точно четвърт век от вероятно най-великата победа в историята на националния ни отбор по футбол. На стадион "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Йорк момчетата на Димитър Пенев победиха с 2:1 световния шампион Германия в четвъртфинал от Мондиала в САЩ и с това България стана част от четирите най-големи сили в световния футбол.

"Айн, цу цвайн, цу трайн. Дрън!" Тази крилата фраза изстрелва Христо Стоичков пред смаяните репортери, които не могат да повярват как родните национали се подготвят за битката с най-силния тим на планетата. Докато при германците има жестока дисциплина, то нашите се плацикат в басейна в своя хотел в добро настроение.

В горещия ден в Ню Йорк световните шампиони повеждат с дузпа, която е превърната в гол от Лотар Матеус. Въпреки добрата игра на "лъвовете", мачът върви към очаквана от всички победа за Бундестима. Тогава в 76-ата минута Христо Стоичков праща с уникален удар от пряк свободен удар топката във вратата на Бодо Илгнер, а само 3 минути по-късно Данчо Лечков довършва германците с летящ плонж! България вече е световна футболна сила!

Насладете се още веднъж на уникалните моменти в следващата галерия и видео!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 73 Гърция когато стигне полуфинал на световно, както и Румъния и ПАК Турция...ела да те черпя една бира.
73
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
Трябваше да станем световен шампион. Огледайте внимателно мача с Италия.Там ползваха психотронно блокираща камера срещу България за да вкарат италианците двата гола..Вижте голмайстора как играе, а всички останали са блокирани движат се като сенки бавно..
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 70 В Китай футбола не е популярен? Те затова хвърлят луди пари за правата за излъчване в ШЛ в Европа???? Момък, излагаш се!
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Гърция спечелиха европейското, а Стяуа взе КЕШ
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** за простоватите и неспокосани безделници :)
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25 години от последното значимо нещо за тая страна ...
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62В Китай футбола не е популярен. Те са шампиони в други спортове най-вече тенис на маса, щанги и т.н. и са се отказали от футбола и не искат да харчат излишни пари както в България се наливат и източват от БФС..футбола стана много комерсиален и един футболист струва 1 милиард евро и бедни държави не могат да си позволят.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има бая недорасляци тук които от злоба ,че не са били родени тогава или са били прекалено малки за да помнят този мач и да изпитат еуфорията от него сега омаловажават успеха на златното поколение. Ах колко е жалко да си 25 годишен сополанко.))))
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Докато при германците има жестока дисциплина, то нашите се плацикат в басейна в своя хотел в добро настроение."Лечков даваше интервю за някаква немска телевизия, на което в прав текст им заяви, че ще ги бием. Дойчовците в студиото се усмихваха под мустак аххахаха
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоичков тогава с тази брада на него мач приличаше не на 28 годишен, а на 40.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога само да благодаря на Господ, че станах свидетел на това. Тези след нас надали скоро ще видят подобно чудо.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сякаш беше вчера. Не можех да повярвам как за 3 минути им нанизахме два. Целия град изригна "гооооооол"
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 63 На Туньо ( Бог да го прости) американските журналисти тогава в САЩ му лепнаха прякора "Пирата". Толкова заплашителен на вид.))))
61
5
 
5
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Постигнахме успехите, защото в отбора имаше характер и класа. Всички бяха истински мъже и не им дремеше дали са си изпили ноктите ноктите или прическата им се е развалила.Туньо само с външен вид респектираше дойчовците. Сега футбалерите са ни прически, грим и силикон.
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 59 Е не си ли противоречиш тогава...значи Южна Корея която играе със същите слаби отбори в квалификациите за светочно, както Китай- стига полуфинал, а е само 50 милиона, докато Китай е 28 пъти по-голям като население, а го няма никакъв на световно?))) ***, аре у лево, бе!
59
3
 
4
 
! Отговори
'94 преди 4 години
Тогава повечето национали играеха в Испания и Португалия, и то в силните отбори.
58
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 58 А румънците нямат ли силна футболна школа? Гърците? Що нямат полуфинал на световно?А впрочем Индия застига Китай по население, но не с по-голямо населени към днешна дата.... Милиард и 350 милиона срещу милиард и 400 милиона, ***!))))
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Китай не могат да играят със силни отбори в Азия и не могат да подготвят отбор конкурентен за световно. Само Япония и Южна Корея успяват да се класират но и те нямат медал ЮК взеха 4 място в 2002.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩо се пениш. Азиатските отбори нямат силен футбол и школа. Индия е повече от Китай но изгониха и Бербатов. Но България имаше силна школа преди 1989 г и кубовете бяха приватизирани от държавни и всичко беше изкрадено от частниците и алчните звезди от 1994 г.
55
5
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Само ще си спомняме за славните спортни успехи и постижения. В страната на мафията, корупцията и кражбите никога няма да имаме такива щастливи мигове, докато ни управлят бандитите от ГЕРБ. ГЕРБ ни убиват физически, психически, интелектуално и спортно.

Спонсорирани публикации