Спомени, спомени... Четвърт век от най-великата ни победа на САЩ`94

На 10 юли 1994 година изхвърлихме световния шампион Германия от Мондиала
Обновена: 10 юли 2019 10:40 | 10 юли 2019 10:40, Красимир Ангелов
124

Снимка: Reuters/Action Images

На днешния ден се навършва точно четвърт век от вероятно най-великата победа в историята на националния ни отбор по футбол. На стадион "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Йорк момчетата на Димитър Пенев победиха с 2:1 световния шампион Германия в четвъртфинал от Мондиала в САЩ и с това България стана част от четирите най-големи сили в световния футбол.

"Айн, цу цвайн, цу трайн. Дрън!" Тази крилата фраза изстрелва Христо Стоичков пред смаяните репортери, които не могат да повярват как родните национали се подготвят за битката с най-силния тим на планетата. Докато при германците има жестока дисциплина, то нашите се плацикат в басейна в своя хотел в добро настроение.

В горещия ден в Ню Йорк световните шампиони повеждат с дузпа, която е превърната в гол от Лотар Матеус. Въпреки добрата игра на "лъвовете", мачът върви към очаквана от всички победа за Бундестима. Тогава в 76-ата минута Христо Стоичков праща с уникален удар от пряк свободен удар топката във вратата на Бодо Илгнер, а само 3 минути по-късно Данчо Лечков довършва германците с летящ плонж! България вече е световна футболна сила!

Насладете се още веднъж на уникалните моменти в следващата галерия и видео!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3 Нали затова живееш, бе келлеш- да имаш спомени. Никога повече българският народ за жалост няма да изпита такава емоция, както след края на този мач. Никога!Явно не си бил роден тогава или си бил много малък за да го помниш това и да казваш" кой знае какво станало", завистлив ***.Баба ми плачеше тогава от емоция, а никога не беше гледала футбол, но като видя хората вкъщи и по улиците в каква еуфория бяха и проплака.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Happy birth day Leche!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ94 е отдавна в историята. Сега пълни нещастнци. Така че, вместо да лежим на стари лаври и да се обесняваме колко велики сме били някога, да направим нещо за светлото бъдеще!
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения четвърти отбор с отрицателна голова разлика.Ако първенството беше и се броеше на мачове нашите от 7 мача имат две три загуби ,три победи и един хикс . Това в една група би ни отредило място по средата.
10
13
 
6
 
! Отговори
Синя Мощ преди 4 години
А тогава и половината национален отбор беше от левскари и Левски диктуваше модата в българския футбол, ех какви хубави сини времена бяха.....
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стана ли един век???
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвремен(н)ик,не знам какви са били, но даже румънците стигнаха поне до един КЕШ. Ние взехме първа победа на световно чак 1994 г.И точно тези "истински мъже" докараха футбола ни дотам да падаме от Косово.
7
3
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
По-скоро прости момчета и мутри.
6
5
 
15
 
! Отговори
с.Ешексики преди 4 години
Ама плeшивия каква глава им вкара а!
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после Калитковците станаха все разни шефове и съсипаха футбола у нас.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият ни проблясък за цялото съществуване на нашия футбол. И пак си останахме в подножието, както винаги. За съжаление, историята и феновете помнят само първите. Останалите...е, броят 25 години, после 30, после 35... И франсетата, и немците после си станаха световни шампиони. За разлика от нас.
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае какво станало вече, голям праз...в миналото не се живее ***
2
8
 
26
 
! Отговори
Bit преди 4 години
Незабравимото лято на 94-та, никой българин няма да го забрави.Тогава, макар и за малко бяхме ЕДНО ЦЯЛО.
1
9
 
16
 
! Отговори
Съвременик преди 4 години
Последното поколение истински мъже и футболисти. От милениум поколението и ч.п за зеле не стана.Няма футболисти,малко истински мъже,малко истинска публика. Видимо е пубери и по -големи,само с клавиатура и плювни,без хъс и желание за труд ,до тук го докарахте

Спонсорирани публикации