Зеленски решен да превърне Чернобил в туристическа Мека

Украинският президент отваря зелен коридор за туристите
11 юли 2019 19:44, Елка Василева
30
Зеленски решен да превърне Чернобил в туристическа Мека
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подписал указ, който открива зелен коридор за туристите в Чернобилската забранена зона.

Според украинския държавен глава е дошло време да бъде прекратено отблъскването на хора от мястото на ужасната катастрофа и зоната да бъде превърната в земя на свободата и символ на Украйна.

Володимир Зеленски смята, че Чернобилската забранена зона може да стане важен фактор за икономическия ръст на нова Украйна. Украинският лидер заяви това вчера на церемонията по предаване на новия защитен саркофаг на четвъртия реактор на Чернобилската атомна електроцентрала., пише УНИАН.

Още по темата

Указът предвижда създаването на зелен коридор за туристите. Както поясни президентът, тази стъпка ще позволи да бъдат премахнати предпоставките за дребната корупция. „Повече няма да има огромни опашки на КПП-тата и внезапни откази, за които човек научава на самия пропускателен пункт“, обясни Зеленски. Той добави, че ще бъде премахната забраната за видеозаснемане и редица други забрани.

„Трябва да покажем Чернобил на света – на учените, на еколозите, на историците, на туристите. За съжаление, Чернобилската забранена зона и досега остава символ на корупцията – силовиците взимат подкупи от туристите, нелегално се изнася метал за скрап и се добиват природни ресурси. Скоро ще прекратим всичко това“, увери Зеленски в Twitter.

По думите му е дошло време да спре „плашенето на хората“ и Чернобилската забранена зона да бъде превърната в „научен и туристически магнит“. „Ще направим тук земя на свободата, която ще стане един от символите на нова Украйна – без корупция, без глупави закони, с инвестиции и бъдеще“, подчерта той.

36 хил. тона и 108 м височина: Под новия саркофаг на "Чернобил"

На 10 юли се състоя официалната церемония по предаването на Украйна на новия саркофаг над четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, построен от компанията "Новарка" (съвместно предприятие на френските VINCI Construction и Bouygues Travaux Publics). Новият обект трябва да удържа радиоактивните материали и да защитава преди това съществуващия саркофаг от влиянието на времето, се казва на сайта на компанията.

Обектът на стойност 1,5 млрд. евро ще служи минимум 100 години и ще помогне за демонтажа на съществувалия досега саркофаг.

Аварията на Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година, когато се взриви четвърти блок на централата. Това става в резултат на грешки в разчетите и небрежност на съветските специалисти, припомня newsru.com. В резултат в атмосферата бяха изхвърлени тонове радиоактивни вещества. По данни на експертите общо изхвърлените вредни вещества се равняват на 500 атомни бомби като тази, хвърлена в Хирошима през 1945 г.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана най-голямата техногенна катастрофа в цялата история на световната ядрена енергетика. За ликвидатори на аварията са признати 600 000 души. Над 30 от тях загинаха през първите три месеца след аварията.

По оценки на Световната здравна организация Чернобилската катастрофа е причинила смъртта на 9 000 души. Според беларуски изследователи обаче броят е 115 000 души, като се взимат предвид онкологичните заболявания на хора, разболели се при изхвърлянето на радиация.

С времето Чернобилската забранена зона започна да привлича все повече туристи, примамвани от апокалиптичната естетика на умрелите селища след евакуацията. През 2019 г. излезе минисериалът на НВО „Чернобил“, който още повече засили интереса към темата. Според туристическата индустрия оттогава туристите са се увеличили с 30%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
У нас тровят с ХЛОР преди 4 години
Отравянето на питейната вода с хлор у нас е причинило смърта на 90% от починалите годишно.Послендите години терористите /арабски терористи/плащат на РЗИ да отравят водата нагло. Милиони са поразени от постчернобилски радиоактивни *** разтворени с свеъх дози хлор токсични препарати вкл натриев хипо хлорид/NaClO забранен за употреба в водопроводи
20
2
 
3
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 4 години
АМАН от ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ У нас Борисов прецака всички деца в училищата с черни терористични AIDS активни камери и обемно проникващо прецакващи скенери купени за хиляди милиони ограбени от Българския народ..въпреки забраната на Основния закон вкл чл 32,чл 28 чл 29..няма здраво дете вече в ясли ,градини и училища заради КАМЕРИТЕ.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пращат там соломон паси с децата му на задължителна почивка!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко дете родено там знае, че това беше умишлен саботаж от цру с цел да се събори ссср!
17
4
 
4
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
Ще участвам в застрояването! Изсичаме гората и вдигам 200 хотела в чернобил!
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарочно го гръмнаха, това е истина!
15
4
 
4
 
! Отговори
РБМК преди 4 години
грешки в разчетите и небрежност на съветските специалисти, припомня newsru.?Аде няма нужда..Всички вече знаем за укривана информация и защо всъщност се е случило това..Грешката е вярна само, че виновниците са други.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска- да ходи да се облъчва.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва трябва да си е бати клошара за да ходиш да разглеждаш радиоактивно бунище.
12
6
 
9
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Може ли един реактор да изхвърли повече материал,отколкото има в него???Тая приказка,че изхвърленото е 500 пъти повече от това в Хирошима ми се вижда съмнителна...Изобщо всеки си пише каквото му падне,съобразно с интереса.
11
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Зеленски се очертава много по-забавен от Порошенко.Професионалист в жанра,а и сценаристът зад него(Коломойски) е много силен.
10
4
 
11
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 4 години
Ще е пълно с туристи нали е само 3.6 то на нашето море няма толкова хора да вземем да гръмнем Козлодуй хем на морето ще спят хем ще ходят да гледат реактор
9
4
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Какво става ? Във Филма Чернобил имаше Патетични Речи че радиацията ще изчезне след 3 000 години а не след 30 ?
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали нямаше да има такава държава? Какво стана?------Че, то и няма!!!!Има зомбиленд уСраина със столица КУев!!!-))))))))
7
2
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не разбрахте ли, че след огромния успех на сериала, хората се усетиха, че може да се извадят много пари. Ако инвестира парите в развитието на Украйна, не виждам проблем .....
6
8
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Нали нямаше да има такава държава? Какво стана?
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски решен да превърне Чернобил в туристическа Мека----------Японците да последват примера му и да превърнат АЕЦ Фукусима в туристическа атракция с "Дисни ленд", Макдоналд и KFC!!!!!!ПСКакво друго да очакваш от комик, на който и през ум не му е минавало, че ще спечели президентските избори в уСраина!!!-))))))
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и на Марс се готвят голям купон да вдигнат, ама някакси няма атмосфера...Да го оставят природен резерват, и без това някои популации животни се развиват на пук на радиацията. Няма друг такъв уникален природен обект на Земята. Комерсиализират ли го, рано или късно ще повлече много повече проблеми.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Comedy Club: Гарик Харламов идет в президенты (15 сезон, 11 выпуск | 10.05.2019)
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лоша идеята, ще има желаещи, особено от западните държави.

Спонсорирани публикации