В ерата на нета: Дипломацията вече не е това, което беше

Учтивостта, тактът и суровата дипломатическа действителност
12 юли 2019 21:20, Елка Василева
21
В ерата на нета: Дипломацията вече не е това, което беше
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Гневът на Доналд Тръмп след публикуването на дипломатическа кореспонденция на британския посланик във Вашингтон илюстрира рискованото положение, в което се намират дипломатите. Тази професия, предполагаща използването на протоколен цивилизован език, стана потенциално взривоопасна в ерата на изтичането на информация в интернет, пише Франс прес.

Американският президент нарече недипломатично посланик Ким Дарък "надут глупак". Според съдържанието на телеграмата, разкрито в събота от в. "Мейл он сънди", британският посланик, макар и представител на правителство, ухажващо старателно американския милиардер, за да запази "специалната връзка" между Вашингтон и Лондон, описва Тръмп като "нестабилен" и "некомпетентен".

Дипломатите полагат усилия да се усмихват учтиво, да демонстрират такт и известна емоционална стабилност, когато представляват страните си в чужбина. Но същевременно изпълняват и по-дискретна мисия: изготвят откровени и неразкрасени доклади за своите правителства.

Тръмп: Британският посланик в САЩ се справя зле

Най-сензационните разкрития от кухнята на дипломатическия занаят бяха направени при публикуването през 2010 г. от сайта "Уикилийкс" на 250 000 телеграми на американски дипломати, разкриващи техните мнения за чуждестранни лидери.

Според Брет Бруън, бивш американски дипломат от правителството на Барак Обама, инцидентът с Дарък ще има последици за начина, по който дипломатите работят.

"Ще видим как все повече посланици и дипломати сдържат критичните си коментари в телефонни разговори и видеоконферентни връзки. Последните - извършвани по сигурни канали - досега не са били хаквани", обясни той.

Според Бруън, ръководещ консултантска фирма, Доналд Тръмп, който като че ли е вярвал на приятелските чувства към него от страна на британците, опънали в негова чест червен килим по време на държавната му визита миналия месец, се е сблъскал със суровата дипломатическа действителност.

"Страните и посланиците правят през повечето време нещата, които са в техен интерес и ще ви кажат всичко, което е необходимо да ви кажат, за да си спечелят вашето доверие и подкрепа", заяви той.

Дипломатическите телеграми са наследство на европейската дипломация от времето, когато пратениците, пътуващи от един кралски двор в друг, са запечатвали съобщенията в дипломатически куфари.

Тези куфари все още са защитени от международното право и САЩ използват все още стотина куриери за доставяне на поверителна и строго секретна информация.

Изобретяването на минаващите по дъното на морето кабели довежда до създаването на дипломатическите "кабелограми". В Държавния департамент на САЩ, както и в много страни, писането на тези съобщения постепенно се превърна в изкуство, което се преподава на начинаещи дипломати, които знаят, че една интересна и уместна бележка може да им помогне да се издигнат в йерархията.

Някои от телеграмите, публикувани от "Уикилийкс", предизвикаха и комплименти за литературните си качества, които техните автори не са очаквали. Например написаното от помощника на посланика на САЩ в Москва, който сравнява Дмитрий Медведев, тогавашния президент на Русия, с помощника на Батман, Робин, по отношение на Владимир Путин.

Сред най-тежките ответни действия, свързани със световния скандал, Еквадор - който по-късно даде подслон на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж - изгони тогавашния посланик на САЩ заради кабелограми, според които началникът на националната полиция е участвал в незаконни дейности.

Неловкото положение, предизвикано от тези гръмки разкрития, постави някои дипломати в непоносима ситуация. Американският посланик в Мексико се оттегли след публикуването на телеграми, в които той поставя под съмнение ангажимента на армията да се бори с наркокартелите.

Американският пратеник в Либия напусна страната след забележки за увлечението на Муамар Кадафи по "руса" и "сладострастна" украинска медицинска сестра.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се опита да сведе до минимум последиците от тези изтичания, които за Доналд Тръмп заемат съвсем друго измерение десетилетие по-късно. "Трябва да видите какво ние говорим за вас", й доверил, според нея, чуждестранен лидер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
tscccc преди 4 години
поредните либерастки тъпни,ама като плащат добре хората се стараят да си ги заработят, така че дълго ще четем такива "анализи" и дълбокомислия. "дипломата" не е работил за Англия а за либерастката шайка която му диктува поредните умозаключения, целта е да скарат англия и сащ, за да се обезкуражи излизането на англия от ЕС, който се управлява от същите либерасти.
14
0
 
1
 
! Отговори
axa преди 4 години
когато някой е недипломатичен е правилно и другата страна да е недипломатична, така че каквото повикало, такова се обадило, разбира се либералодемократичната мафия мощно реве в защита на техния човек ама няма кой да се занимава с тях, зоолога да си заминава да учи дипломация, затова сме дали зелена светлина на Дони да ги разкара и да не се церемонй с такива ***.
13
0
 
1
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
значи като нариташ *** било "недипломатично", а либерасткия английски продажник, с бакалавър в зоология дет пише тъпни под диктат на либерасти обонговци клинтънци и прочие подпрени от соросовите парички бил възпитан, и поредните либерастки статии да облъчват простолюдието, малко ви е,още такива плювалници за вас, а ни е пак ще избереме Дони да разкара подобни "дипломатични" недоразумения.
12
1
 
0
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Намираме се в етап на опростачване и вулгаризация не само на дипломатите,а на цели общностни групи.Най-ясно това се вижда в т.н.цивилизовани държави -първо защото тази деградацията изглежда чудовищно на фона на миналите години, характерни с култура и изисканост,и второ защото тя е засегнала най-вече тези,които трябва да дават тон на обществото!Няма достатъчно място за да покажа невероятни примери от това падение!И драмата е голяма ,защото на този фон Путин е просто образец за култура!?
11
5
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да. И на най-упоритото магаре е ясно, че в ерата на нета дипломацията вече не е това, което беше. Но може ли да се намери оправдание за журналисти, които в ефир псуват лидери на съседни държави? Не просто ни заливат с фалш новини, а псуват. В ефир.
9
4
 
5
 
! Отговори
До бУлгаристанеца преди 4 години
С това "бай Тръмп" ме разсмя! Много ви е личен вече е Байчо! Лигавите се пред просташката му арогантност, подпиквате от възбуда, когато за стотен ден през деня ИЗЛЪЖЕ, и прославяте слабоумието му, което ви вдъхва увереност, че и такива профани като вас могат някой ден да стигнат до постче. Заблудени кратуни! Верно, че и в бг-то успяхте да издигнете най-низшата прослойка да управлява държавата, но в Америка има едни много умни хора, които фино заглаждат низостите на този мамут, байчо ви Тръмп:)))
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перуката от небето ли пада?
7
5
 
3
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА преди 4 години
КОЛКОТО ПО-ГЛАМАВ И КОМПЛЕКСИРАН Е ЕДИН ПРОСТОВАТ ЧОВЕК, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СИЛИ ХВЪРЛЯ ДА ОПРОВЕРГАЕ ОЧЕВАДНАТА ИСТИНА.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6..Наистина не си никакъв "патриот" Абе българино.Ти повече се интересуваш.Какво се случва и каква политика "води" Един "президент" На една държава на *** на географията.От колкото от собственият си президент? И какъв българин си ти? ТИ СИ АМЕРИКАНОФИЛ! Осъзнаваш ли го? Едва ли!!! Достоен си за съжаление номер 6..Честито! -:(
5
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 4..Това казвам и аз... Утре току виж и тоя бозав козел са подкупили. Или следващиятИ "системата" се обърнала! -:) Това "политиката" е Като Марийка и Иванчо във вицовете. Попитала Марийка Иванчо..Къде ми е Иванчо..Оная работа. Иванчо рекъл..Е как къде Отпред. Та навела се Марийка.И Иванчо рекъл.Е как я докара отзад *** Марийке?! Та схващаш ли ми мисълта? От възрастен човек на българска почва го чух.Каза че..100 годишен човек в Българияе имало.Но 100 годишна власт НИКОГА! Турската не броим
4
2
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
И СССР се "разпадна", и комунизма се "провали" и руснаците "фалираха" нали така.
3
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Я гооооо под вода бе Американски БО к л у к !-:) На времето Рейган се правеше и вживяваше в ролята си на "президент" И "успехите" му да подкупи Горбачов.Който беше на 53г тогава.Мисля че не се лъжа.И Перестройката беше в ход. Просто във времето се оказа.Че е имал добри политически съветници! На тоя "съветниците" Поне до този момент са гола вода.Щом не можаха да подкупят Ким.Значи НЕ СТРУВАТ! -:) В света НЕ ВСИЧКО Е МЪНГИЗИ БЕ АМЕРИКАНОФИЛИ!!!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ли го разбра ?!
1
11
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Тръмп е предател!След изборите на бърза ръка забрави кой освободи страната му от фашистко робство и се продаде на американските интереси за шепа жълти центове!Предател!