Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в тв студио?
13 юли 2019 12:25, Елка Василева
364
Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?
Снимка: архив, Reuters

Никакви американци не са стъпвали на Луната, всичко е измислица, твърдят мнозина. Кацането на Луната било просто инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление. А какво казва науката?

Преди 50 години за първи път на Луната стъпват хора: американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин. След тях на Луната са били още 10 американци. Само че мнозина твърдят, че всичко това е измислица.

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление? Пък и тези дилетантски грешки - например това, че американският флаг се развява, въпреки че на Луната, както е известно, няма атмосфера. Пълен абсурд! Нима всичко е било политически заговор на американците, само за да натрият носа на руснаците и да им кажат "Ето, че ние успяхме, а вие - не"? В годините на Студената война подобни методи си бяха в реда на нещата, пише Дойче веле.

А машините за земетръси и кемтрейлс?

И понеже сме на тази вълна, нека споменем и още нещо: в пустошта на Аляска се намирала тайнствената изследователска станция HAARP, която можела да предизвиква земетресения. Тя била в състояние да манипулира световния климат и по този начин да тероризира целия свят. Нанесете в Гугъл името HAARP и вижте само колко много попадения ще излязат.

Искате ли още една подобна история? Ето Ви: кемтрейлс - онези бели линии по небето, които се опитват да ни продават за безобидни следи от кондензирала пара. В действителност обаче самолетите изпълнявали тайна заръка да пръскат отгоре с химикали, за да променят климата и времето, а и да тровят хората.

Мнозина обичат конспиративните теории

Няма точни данни за броя на хората, които вярват на подобни абсурдни теории. Нито пък за това дали днес те са повече, отколкото едно време. Интернет и социалните медии обаче извадиха на показ голям брой абсурдни заговорнически теории, чиито привърженици се чувстват разбрани и имат усещането, че вече не са някакво незначително малцинство.

Научни експерименти показват, че привържениците на подобни теории са обзети от маниакалното убеждение, че принадлежат към някакъв малък, но много елитен кръг от посветени.

Пример за това е книгата на американеца Бил Кейсинг, публикувана през 1976 година под заглавие "Ние никога не сме били на Луната". Кейсинг не е учен, инженер или техник. Темите, по които е писал като автор, са били свързани със селското стопанство, кулинарното изкуство, данъците. Ето кои са четирите най-популярни "доказателства", които той привежда в подкрепа на своята теза за (не)кацането на Луната:

1. Развяващият се флаг: Твърди се, че американският флаг, забит по повърхността на Луната от Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, не е можел да се развява от вятъра, защото на Луната няма атмосфера.

Науката отговаря: Знамето не се е развявало от вятър. То се е движело, само когато двамата астронавти са го докосвали и забивали по лунната повърхност. А липсата на атмосфера на Луната запазва движенията на знамето за много по-дълго време, отколкото на Земята. Освен това флагът е бил фиксиран с помощта на напречна спица, която да го показва като развято.

2. На снимките не се виждат никакви звезди: Твърди се, че липсата на звезди е доказателство за това, че снимките са били направени в студио.

Науката отговаря: Липсата на атмосфера на Луната действително дава възможност за фантастична гледка към звездното небе. Но по времето, по което американските астронавти са били на лунната повърхност, там е било ден. Освен това повърхността на Луната, спускателният апарат и самите астронавти са били толкова силно осветени от Слънцето, че слабата светлина на звездите не се е забелязвала.

3. Снимките са твърде перфектни: Твърди се, че фотоапаратите "Hasselblad", които астронавтите носели със себе си, не са имали оптичен визьор. Как тогава са могли да направят толкова перфектни снимки?

Науката отговаря: Не всички снимки са били перфектни. В архивите на НАСА има безброй нефокусирани снимки. Публикувани са били само най-добрите.

4. Сенките падат косо: На някои снимки се вижда, че сенките не са паралелни на самите обекти. Тъй като Слънцето е било единствен източник на светлина, би трябвало всички сенки да са паралелни, а щом като не са, значи е имало някакви прожектори.

Науката отговаря: Паралелността винаги е въпрос на перспектива. Да вземем за пример железопътните релси. Имаме чувството, че те се сливат в далечината, макар че със сигурност продължават да са паралелни. Това важи не само на Земята, но и на Луната.

Съществуват и други конспиративни теории, според които американците всъщност никога не са били на Луната. Всички те обаче са оборени от науката. Така че можем да твърдим, че американците действително са стъпили на Луната. В крайна сметка по онова време дори СССР не постави под въпрос американския успех в Космоса, а знаем, че в годините на Студената война двете държави се надпреварваха да се обвиняват в какво ли не.

И още нещо: общо 400 000 души са работили по подготовката на лунните мисии "Аполо". Следователно има предостатъчно свидетели, които все някога щяха да се разприказват, ако действително бяха видели нещо съмнително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: Апололуната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
7
 
10
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Американците не са стъпили на Луната защото там вече са били руснаците които са насочили космическите си калашници към враждебната ракета на САЩ. Тъй като руската база на луната е трябвало да бъде секретна, СССР никога не е твърдял че руснаците са вече на луната. Записите на Армстронг са от Холивуд не от Луната.
231
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАСА са Вели хора. Удоволствие е да гледам научните им експедиции и труд, който хвърлят. Само респект за тези учени.. Истинска наука.Не като тук банда глупациии по форумите, които цял живот не са постигнали нищо да плюят. Изобщо даже не се впечатлявам от такива дребни души, като вас. Те пак съвсем :)Нашите деца могат само да попиват и да се стимулират от такива хора. Не от батки и селяни, като в БГ.
230
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 252) Този Марсоход излезе от линия миналата година. От НАСА ореваха света че най-накрая са загубили отрочето си въпреки, че са очаквали да издържи само около 2-3 години, той издържал близо 8! А иначе за орела признаха, че нямало лъчи или светлинна илюзиа а си било просто обикновен орел...
229
11
 
10
 
! Отговори
койотски преди 4 години
ква русия бе, въпроса е, че никой човек не е излизл в открития космос, кви луни, кацания и т.н. Да излязат 1 милион км от земята и да се върнат, без да ми кацат мацат. Станцията е на 400км от земята бе, тия на луната били ходили, леле
228
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нито дума за най-новата фалшификация на наса ? "Марсохода" Curiosity вече 7 години обикаля Марс и праща снимки от Марс - до тук добре , но някой си Скот Уоринг забелязва на една от снимките летящ обект , който се оказва ... орел ! До сега няма отговор на наса а от Daily Express казват , че това може да не е орел а "космически лъчи" или "игра на светлината" !
227
5
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
най-много да са обикаляли около нея, а в същото това време от Земята да е предавана "на живо" тази "малка стъпка" на чичо оскар в космоса, което самите обикалящи около луната не са могли да гледат директно, поради лош, телевизионен сигнал.
226
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо за оспорване. Това е все едно някой американец да твърди, че новороденото му дете веднага е проходило и всички да го оспорват.
225
2
 
7
 
! Отговори
до хронограф преди 4 години
съвременните самолети, ракети че дори роувърите на марс имат компютри по слаби от телефоните ни... възможностите винаги са концептуално приоритетни.. технологиите само дават решения за постигане на определени цели..
224
3
 
30
 
! Отговори
sulyu преди 4 години
конспирация няма, и кацане няма
223
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хроно графНе е нужно да имаш 1.5 TB DDR6 Ram, вързани с 1000 ядра процесор и SSD PCIe NVMe от около 5 пентабайта.Важно е да имаш нещо, което като получи сигнал, праща друг според програмирането си. Говорим за стотина линии код, максимално опростен, но и ефикасен. Това е във възможностите на всяка *** от 80те години.
222
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Homo rusofilikusКо па и е великото на русия? На 18 ако си ни работа има ни нищу и ни ти даат да пииш гт си искаш ...
221
6
 
25
 
! Отговори
Homo rusofilikus преди 4 години
На Луната може да стъпи единствено руснак, в краен случай китаец. Другото е лъжа и измама. Велика Русия е първа сила в Космоса. И първата държава, която има Военно космически сили. Слава на Русия и на Владимир Путин!
220
3
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До Анонимен 153 Ама ти не знаеш ли, че БВП има 2 съставни??? Първата е призводство на стоки /тоест-пари/,а втората са услугите? В случая се говори за производството !!! А от 2014 то е в пъти по голямо на Китай !!! Четете бе хора !
219
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече знаем, че ни взимат за будали.
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилНе мисля ...Не бъркай работа с лъжа!
217
4
 
7
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
1975г. Компютърът на Изчислителният Център във Варна се разполагаше на цял етаж, от може би поне 500кв.м. Паметта му беше на огромни като тави магнитофонни ленти, които често се сменяха. Не знам какви са му били параметрите. Но едва ли са имали нещо общо с тези, които днес са необходими за такъв полет.
216
2
 
19
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
Ами хайде пак да стъпят там де - сега и с телефоните можем да ги следим.
215
16
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Тези, които вярват, че земята е плоска, че американците не са кацали на Луната както и в приказката, че Русия 2 пъти ни е освободила не се ли сещат, че оплюват паметта на трима големи българи, участващи в програмата Аполо.Първият е Иван Ночев, създал двигателите на спускаемия апарат, вторият е Виден Табаков, създал устойчиви на висока температури сплави за соплата на Сатурн5, дипломант на Браун, а третия, чието име ми се изплъзва е балистик, работил върху траекторията на полетите.И ние кацнахме.
214
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 4 години
Бля - бля и страницата напълня!
213
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕ ОТ ТЪМНАТА ИЛИ ОТ СВЕТЛАТА СТРАНА НА ЛУНАТА СА БИЛИ???

Спонсорирани публикации