Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в тв студио?
13 юли 2019 12:25, Елка Василева
364
Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?
Снимка: архив, Reuters

Никакви американци не са стъпвали на Луната, всичко е измислица, твърдят мнозина. Кацането на Луната било просто инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление. А какво казва науката?

Преди 50 години за първи път на Луната стъпват хора: американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин. След тях на Луната са били още 10 американци. Само че мнозина твърдят, че всичко това е измислица.

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление? Пък и тези дилетантски грешки - например това, че американският флаг се развява, въпреки че на Луната, както е известно, няма атмосфера. Пълен абсурд! Нима всичко е било политически заговор на американците, само за да натрият носа на руснаците и да им кажат "Ето, че ние успяхме, а вие - не"? В годините на Студената война подобни методи си бяха в реда на нещата, пише Дойче веле.

А машините за земетръси и кемтрейлс?

И понеже сме на тази вълна, нека споменем и още нещо: в пустошта на Аляска се намирала тайнствената изследователска станция HAARP, която можела да предизвиква земетресения. Тя била в състояние да манипулира световния климат и по този начин да тероризира целия свят. Нанесете в Гугъл името HAARP и вижте само колко много попадения ще излязат.

Искате ли още една подобна история? Ето Ви: кемтрейлс - онези бели линии по небето, които се опитват да ни продават за безобидни следи от кондензирала пара. В действителност обаче самолетите изпълнявали тайна заръка да пръскат отгоре с химикали, за да променят климата и времето, а и да тровят хората.

Мнозина обичат конспиративните теории

Няма точни данни за броя на хората, които вярват на подобни абсурдни теории. Нито пък за това дали днес те са повече, отколкото едно време. Интернет и социалните медии обаче извадиха на показ голям брой абсурдни заговорнически теории, чиито привърженици се чувстват разбрани и имат усещането, че вече не са някакво незначително малцинство.

Научни експерименти показват, че привържениците на подобни теории са обзети от маниакалното убеждение, че принадлежат към някакъв малък, но много елитен кръг от посветени.

Пример за това е книгата на американеца Бил Кейсинг, публикувана през 1976 година под заглавие "Ние никога не сме били на Луната". Кейсинг не е учен, инженер или техник. Темите, по които е писал като автор, са били свързани със селското стопанство, кулинарното изкуство, данъците. Ето кои са четирите най-популярни "доказателства", които той привежда в подкрепа на своята теза за (не)кацането на Луната:

1. Развяващият се флаг: Твърди се, че американският флаг, забит по повърхността на Луната от Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, не е можел да се развява от вятъра, защото на Луната няма атмосфера.

Науката отговаря: Знамето не се е развявало от вятър. То се е движело, само когато двамата астронавти са го докосвали и забивали по лунната повърхност. А липсата на атмосфера на Луната запазва движенията на знамето за много по-дълго време, отколкото на Земята. Освен това флагът е бил фиксиран с помощта на напречна спица, която да го показва като развято.

2. На снимките не се виждат никакви звезди: Твърди се, че липсата на звезди е доказателство за това, че снимките са били направени в студио.

Науката отговаря: Липсата на атмосфера на Луната действително дава възможност за фантастична гледка към звездното небе. Но по времето, по което американските астронавти са били на лунната повърхност, там е било ден. Освен това повърхността на Луната, спускателният апарат и самите астронавти са били толкова силно осветени от Слънцето, че слабата светлина на звездите не се е забелязвала.

3. Снимките са твърде перфектни: Твърди се, че фотоапаратите "Hasselblad", които астронавтите носели със себе си, не са имали оптичен визьор. Как тогава са могли да направят толкова перфектни снимки?

Науката отговаря: Не всички снимки са били перфектни. В архивите на НАСА има безброй нефокусирани снимки. Публикувани са били само най-добрите.

4. Сенките падат косо: На някои снимки се вижда, че сенките не са паралелни на самите обекти. Тъй като Слънцето е било единствен източник на светлина, би трябвало всички сенки да са паралелни, а щом като не са, значи е имало някакви прожектори.

Науката отговаря: Паралелността винаги е въпрос на перспектива. Да вземем за пример железопътните релси. Имаме чувството, че те се сливат в далечината, макар че със сигурност продължават да са паралелни. Това важи не само на Земята, но и на Луната.

Съществуват и други конспиративни теории, според които американците всъщност никога не са били на Луната. Всички те обаче са оборени от науката. Така че можем да твърдим, че американците действително са стъпили на Луната. В крайна сметка по онова време дори СССР не постави под въпрос американския успех в Космоса, а знаем, че в годините на Студената война двете държави се надпреварваха да се обвиняват в какво ли не.

И още нещо: общо 400 000 души са работили по подготовката на лунните мисии "Аполо". Следователно има предостатъчно свидетели, които все някога щяха да се разприказват, ако действително бяха видели нещо съмнително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: Апололуната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
8
 
16
 
! Отговори
Извънземното преди 4 години
Досега на Луната са стъпвали само Ян Бибиян и Незнайко.
211
2
 
7
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Ходили са на Луната за сливи, ама там сливи нямало. Е нищо, взе пак да не са капо, взели едни 10 милиарда. Не е съвсем зле, нали?ТИХО, да не ни чуят от СО, че току-виж направили и мисия до Луната, само и само да изпишат и те някой лев!!!
210
6
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Обяснението на янките защо не са стъпвали там след първия път със съвременните си технологии е следното: Мисията беше адски скъпа и като отидохме там намерхиме точно..... нищу! Демек само успяхме да натрием носа на руснаците и платихме бая пара за тва. Следователно няма смисъл да ходим пак там и да хвърляме пак камара пари за нищо."
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 226Няма смисъл да водиш диалог с преял с мед ***. То и ракетите не са се променили много оттогава. Електрониката - да. Но тук конструктивен разговор няма как да се получи.
208
7
 
14
 
! Отговори
Ебазел Сиромах преди 4 години
1. Сенките от Слънцето- Слънцето е единствен източник, тоест всички сенки са в една посока а не пресичащи се както е при краварите. Което показва много източници на светлина. 2. При липса на атмосфера и наличие на вакуум НЯМА как знамето да се движи все едно има вятър.3. Звездите- направете си експеримент и снимайте звездите с фотоапарат, но идете на село, където няма много източници на светлина.4. Поясът на Ван Алън- така и никой кравар не обяснява как се преминава радиационният пояс
207
7
 
10
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Напипахме НАСА в поредната лъжа!!!Те сами са си облъчвали астронавтите, за да последните умрат от радиацията, но са изпуснали момента, че с хиляди пъти по-голямо облъчване в космоса, астронавтите ще умрат много по-рано!!! Тоест астронавтите умират от радиация, но не и в количествата, които биха получили, ако са били наистина в космоса!!!!Напипахме ги!!! Жалки мишки!!!
206
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе този техен лунен модул ми прилича на летателния апарат от филма Кин-дза-дза. Ако някой се сеща за кво иде реч... и двата летяха по един и същ начин: вдигаха ги с въжета над снимачната площадка.
205
3
 
9
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
За взетите 10 милиарда долара, НАСА все още трябваше да излъчва сезони от поредицата: Как кацнахме на Луната. Поне американците да получат нещо за тия пари.
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 215Разбират, разбират. Само се правят на оригинални. Лошото е, че и на нормалните хора размътват мозъка.
203
19
 
7
 
! Отговори
Различни светове ... преди 4 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
202
5
 
6
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
217, Правец 8 през 60-те години. Какви тежки наркотици вземаш?
201
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсурд е да са кацали. През 60 те се караха москвичи без серво и със смукач, телевизорите бяха огромни черно-бели сандъци, компютрите бяха големи колкото стаи, а скороста на процесорите, по-малка от на джобен калкулатор. Някой помни ли радио-апаратите от 60те ? Тежаха по 50 кг. С тази примитивна техника която имаше, едно такова кацане е невъзможно. Те сега с цялата тая електроника, микропроцесори и изкуствен интелект не се решават. Смартфона ви е дори много по еволюирал от техния измислен модул
200
4
 
1
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
212, виж видеото на: 209 и какво е написано там, после пиши.
199
15
 
6
 
! Отговори
И смешно и жалко преди 4 години
Американците кацнаха на луната през много далечната 1969 година, а руснаците 50 години по-късно още не могат...И смешно и жалко.
198
8
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Напипахме НАСА в поредната лъжа!!! Те сами са си облъчвали астронавтите, за да последните умрат от радиацията, но са изпуснали момента, че с хиляди пъти по-голямо облъчване в космоса, астронавтите ще умрат много по-рано!!! Тоест астронавтите умират от радиация, но не и в количествата, които биха получили, ако са били наистина в космоса!!!!Напипахме ги!!! Жалки мишки!!!
197
7
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
няма нито един опит да се развие и усъвършенства постигнатото!!!ЗАЩО?!?!..-Та това ПРОТИВОРЕЧИ на начина,по който човечеството прогресира!!!!!..Истината е:-НИКОГА краварски и не само краварски крак НЕ е стъпвал на Луната!!!!..Годините тогава бяха много шантави и заради безумната надпревара на "капитализъма" и "социализъма",просто краварите СЪЧИНИХА сагата "Американец ходи по Луната"..Времената се промениха и повече немаха смелост да лъжат света.Защо пак се дъвчи тая ПРОКИСНАЛА дъвка?!
196
6
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Има видео от НАСА в youtube: watch?v=Q7G6myUwFLcСега ще разберете колко е голяма конспирацията.1. ако астронавтите бяха пътували до Луната, те щяха да са толко силно облъчени, че да умрат от радиация до една година.2. има силни поддържници, с аргумента за радиация, а астронавтите не умират и това си е.3. за да не излезе аферата наяве, организаторите са се принудили тайно да облъчват с радиация астронавтите, та те все пак да умрат от радиация и да покажат същите признаци.
195
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо 205Ами че това е най-важното доказателство, че краварите НИКОГА НЕ СА СТЪПВАЛИ НА ЛУНАТА!!! Защото в холивудските бози са върха, ама това, че ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ СВЕСТЕН ДВИГАТЕЛ да се качват на космическата станция, та камо ли до Луната!!! Ако беше истина, досега да са ходили стотици пъти, а те ВСЕ ОЩЕ СЕ ВОЗЯТ НА РУСКИ ДВИГАТЕЛИ И ТО ДО ПЪРВАТА СПИРКА!!!!
194
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
астрономията е просто един недоказан култ, базиращ се на грешни разбирания и лъжи, точно както и християнството. масончетата, наса и другите религиозни лидери ще си скъсат дирниците за да убедят колко са прави. ама не са.
193
4
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Има видео от НАСА в youtube: watch?v=Q7G6myUwFLcАмериканците искат да изкарат умрелите астронавти от радиацията в космоса. Тоест косвено да защитят теорията, че са кацали на Луната. НЕ!!!Дозите радиация, която биха получили, е хиляди пъти повече спрямо дозата на земята. Така облъчени хора няма да живеят с години, а ще умрат, както умряха за няколко месеца до година облъчените с радиация от Чернобил.

Спонсорирани публикации