Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в тв студио?
13 юли 2019 12:25, Елка Василева
364
Конспирацията срещу науката: Наистина ли са били на Луната?
Снимка: архив, Reuters

Никакви американци не са стъпвали на Луната, всичко е измислица, твърдят мнозина. Кацането на Луната било просто инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление. А какво казва науката?

Преди 50 години за първи път на Луната стъпват хора: американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин. След тях на Луната са били още 10 американци. Само че мнозина твърдят, че всичко това е измислица.

Нима кацането на Луната е било само инсценировка, заснета в телевизионно студио - и то при лошо осветление? Пък и тези дилетантски грешки - например това, че американският флаг се развява, въпреки че на Луната, както е известно, няма атмосфера. Пълен абсурд! Нима всичко е било политически заговор на американците, само за да натрият носа на руснаците и да им кажат "Ето, че ние успяхме, а вие - не"? В годините на Студената война подобни методи си бяха в реда на нещата, пише Дойче веле.

А машините за земетръси и кемтрейлс?

И понеже сме на тази вълна, нека споменем и още нещо: в пустошта на Аляска се намирала тайнствената изследователска станция HAARP, която можела да предизвиква земетресения. Тя била в състояние да манипулира световния климат и по този начин да тероризира целия свят. Нанесете в Гугъл името HAARP и вижте само колко много попадения ще излязат.

Искате ли още една подобна история? Ето Ви: кемтрейлс - онези бели линии по небето, които се опитват да ни продават за безобидни следи от кондензирала пара. В действителност обаче самолетите изпълнявали тайна заръка да пръскат отгоре с химикали, за да променят климата и времето, а и да тровят хората.

Мнозина обичат конспиративните теории

Няма точни данни за броя на хората, които вярват на подобни абсурдни теории. Нито пък за това дали днес те са повече, отколкото едно време. Интернет и социалните медии обаче извадиха на показ голям брой абсурдни заговорнически теории, чиито привърженици се чувстват разбрани и имат усещането, че вече не са някакво незначително малцинство.

Научни експерименти показват, че привържениците на подобни теории са обзети от маниакалното убеждение, че принадлежат към някакъв малък, но много елитен кръг от посветени.

Пример за това е книгата на американеца Бил Кейсинг, публикувана през 1976 година под заглавие "Ние никога не сме били на Луната". Кейсинг не е учен, инженер или техник. Темите, по които е писал като автор, са били свързани със селското стопанство, кулинарното изкуство, данъците. Ето кои са четирите най-популярни "доказателства", които той привежда в подкрепа на своята теза за (не)кацането на Луната:

1. Развяващият се флаг: Твърди се, че американският флаг, забит по повърхността на Луната от Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, не е можел да се развява от вятъра, защото на Луната няма атмосфера.

Науката отговаря: Знамето не се е развявало от вятър. То се е движело, само когато двамата астронавти са го докосвали и забивали по лунната повърхност. А липсата на атмосфера на Луната запазва движенията на знамето за много по-дълго време, отколкото на Земята. Освен това флагът е бил фиксиран с помощта на напречна спица, която да го показва като развято.

2. На снимките не се виждат никакви звезди: Твърди се, че липсата на звезди е доказателство за това, че снимките са били направени в студио.

Науката отговаря: Липсата на атмосфера на Луната действително дава възможност за фантастична гледка към звездното небе. Но по времето, по което американските астронавти са били на лунната повърхност, там е било ден. Освен това повърхността на Луната, спускателният апарат и самите астронавти са били толкова силно осветени от Слънцето, че слабата светлина на звездите не се е забелязвала.

3. Снимките са твърде перфектни: Твърди се, че фотоапаратите "Hasselblad", които астронавтите носели със себе си, не са имали оптичен визьор. Как тогава са могли да направят толкова перфектни снимки?

Науката отговаря: Не всички снимки са били перфектни. В архивите на НАСА има безброй нефокусирани снимки. Публикувани са били само най-добрите.

4. Сенките падат косо: На някои снимки се вижда, че сенките не са паралелни на самите обекти. Тъй като Слънцето е било единствен източник на светлина, би трябвало всички сенки да са паралелни, а щом като не са, значи е имало някакви прожектори.

Науката отговаря: Паралелността винаги е въпрос на перспектива. Да вземем за пример железопътните релси. Имаме чувството, че те се сливат в далечината, макар че със сигурност продължават да са паралелни. Това важи не само на Земята, но и на Луната.

Съществуват и други конспиративни теории, според които американците всъщност никога не са били на Луната. Всички те обаче са оборени от науката. Така че можем да твърдим, че американците действително са стъпили на Луната. В крайна сметка по онова време дори СССР не постави под въпрос американския успех в Космоса, а знаем, че в годините на Студената война двете държави се надпреварваха да се обвиняват в какво ли не.

И още нещо: общо 400 000 души са работили по подготовката на лунните мисии "Аполо". Следователно има предостатъчно свидетели, които все някога щяха да се разприказват, ако действително бяха видели нещо съмнително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: Апололуната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
О,Боже!!!!..Ама хора,нищо че не сме специалисти,но все пак помислете!..(защото ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ СИ ИМА ПРИЧИНАТА!):-Технологиите създадоха парния локомотив,нали?..-Последва НЕПРЕКЪСНАТО усъвършенстване БЕЗ ДА СПИРА жп транспорта!-Направиха първия автомобил,последва непрекъснато усъвършенстване,БЕЗ ДА СПИРА движението по пътищата.-и др.ТАКЪВ Е ПРОГРЕСА на човечеството!..НО!!!!...НО!!!..-50 години след комедията "Янки ходи по Луната" НЯМА НИТО ЕДИН ОПИТ да се спази традицията и да се усъвъ
191
5
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Аааа...сега разбирам 12 х американци са ходили на Луната. Ако беше истина да са ни проглушили ушите от реклама, интервюта на живо, участия в реалити, научни конференции, срещи със студенти и други учени и т.н.....А те се крият като мишки / или по- точно ги крият/. Дори имената им не са популярни. Накои от тях дори мистериозно умират.
190
2
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Може да прочетете повече за повредата за междупланетната станция Фобос-Грунт. Според специалистите се е повредил чип следствие на космическата радиация.
189
4
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Богомил, преди няколко дена гледах подобна статистика за бвп и тн и по една от тях Русия беше задминала англия и беше някъде 6та в света което много ме очуди, но не си спомням точно и не ми се рови сега - не е било статистика за брой затворници примерно не се базикам :))
188
4
 
6
 
! Отговори
Мечтателя Мъск преди 4 години
Ако космонавти на НАСА са ходили на Луната , ЗАЩО аджеба не ми дадете достъп до информацията и данните от тези мисии за да ми е по-лесно с пригодяването на космическите ми кораби да превозват ЖИВИ ХОРА , а ме карате да пращам куклички - макети и да се излагам пред света . СКРЪНДЗИИИИИ.......
187
9
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Adolf EichmannРусия не може по БВП да задмине Италия, ти за Англия сънуваш. Я се коригирай нацистката статистика. Не ставай за смях.
186
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност не са стъпвали на Луната. Иначе досега да я бяха освободили
185
4
 
5
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Постове 203, 204, 205 и 207 дават представа за опасността от радиация по време на полет в зависимост от височината на полета.Обърнете внимание, че нормалните полети се осъществяват на височина 6-8 хиляди метра, докато макс. височина за полет е 10 000 метра. Там вече е възможно да получите някакво облъчване.Сега си представете какво се случва на 30 км. нагоре в атмосферата. А при пътуване до Луната? Луната обикаля по елипса около Земята, но е извън атмосферата ни.
184
8
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
До 199) В Русия има куп имигранти от доста държави. Мога да ти кажа от личен опит, че тук в Лондон съвсем случайно се запознах с Индиец (тук е пълно с тях) който е живял 15 години в Москва и ми каза, че Москва е доста по космополитен от Лондон и че Путин е дръпнал Русия много напред и че в Москва има хора които живеят и работят от цял свят защо ли? Ми защото там вече има пари и просперитет. Русия задмина англия по бвп и става все по силна.
183
6
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
тва е толкова смешно да се твърди като все едно сащ да каже на руснаците че полета на юрий гагарин е бил инсценировка а не реалност ноо тези които ги е заболяло от това постижение на човечеството да кацне на луната са в агония от изоставане и няма какво друго да направят освен да измислят глупости на които наивници да се хващат
182
2
 
1
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
4В тези ситуации би могло да се стигне до разстройване електрониката на самолета, което е от решаващо значение за безопасността на полетите. Другият, не по-малко важен проблем, е излагането на пътниците и пилотите на радиационни лъчения.
181
2
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
3Излагането на радиацията се превръща в сериозен проблем, след като през последните 10 години броят на търговските самолети, които летят на голяма височина, нараства значително.Учените обясняват, че при полет на подобна височина, особено на ширини към полюсите, високите йонизиращи лъчения като слънчевите енергийни частици и галактическите космически лъчи представляват заплаха.
180
2
 
1
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
2Редица изследвания доказват, че излагането на радиация увеличава риска от здравословни проблеми. Радиоактивното лъчение, което идва от космоса, е в много ниски нива на земята. С височината обаче то значително се увеличава.Радиоактивното облъчване на височината, на която се извършват по-голяма част от полетите, е минимално и не носи рискове за здравето на пътниците.Опасността идва, когато полетът се извършва извън полюсите на земята, където магнитното поле вече не осигурява защита.
179
12
 
8
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Колкото и да се опитват троловете, факти1.Емигрират руснаците на запад,а в Русия отиват само китайци.2. Русия има столетия за да достигне жизненият стандарт на Запада.3.Днес в Русия има по малко свобода и пари отколкото преди украинската авантюра на Путин.4.При Путин няма съсед на Русия,който да не се страхува от нея. А страхът не е любов.
178
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали са били там или не ще се знае когато друга нация сложи човек на луната и отидат точно там където уж са кацнали янките и видят дали нещо е останало от знаме, апаратура и тн. След като няма вятър, все нещо трябва да е останало дори да има метеоритен дъжд и прочие. Но трябва да е друга нация а не янките щото ония веднага ще скалъпят пак някакъв колаж :))
177
11
 
4
 
! Отговори
все едно преди 4 години
Аз определено съм склонен да вярвам че Американците са способни да кацнат на луната ако поискат.В същото време не ми е известно руснаците да са постигнали нещо за толкова години в космоса.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средностатистическият човек е ***. Как ще ми обясните техническите достижения на човечеството?!
175
6
 
5
 
! Отговори
До Мечо Пух преди 4 години
Конспиративните филмчета и писания за кацането на Лунатапредставляват умелаи забавна поредица отг.л.л.у.пости.Твърдението че радиоактивното излъчване по време на мисиите,,Аполо",би убило астронавтите е само пример за такава глупост.Не се прави на Ръдерфорд или Бекерел ,ами наистина почети и за радиацията и за Чернобил.Аман от ,,люлински експерти"
174
5
 
5
 
! Отговори
тази конспирация преди 4 години
Има нещо гнило в тази теория на конспирацията.Нека сега поддръжниците и да ми обяснат как във студиото се е появил този силен вятър дето да развее флага. И защо не вдига пушилка от прахоляка по пода.
173
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Земята е леко вдлъбната откъм краищата и там се събират космичните лъчи на четвъртата Вселена

Спонсорирани публикации