Летящ човек, дронове, роботи - технологиите завладяха парада в Париж

Проведе се традиционният военен парад по случай националния празник на Франция
Обновена: 14 юли 2019 17:26 | 14 юли 2019 17:16,
85

Снимка: БТА

Летящ човек, дронове и роботи грабнаха вниманието днес на традиционния военен парад по случай националния празник на Франция, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Известният френски изобретател Франки Запата прелетя на височина няколко десетки метра над парижкия булевард Шан-з-Елизе. Той демонстрира летяща платформа за войници, която е снабдена с пет малки реактивни двигателя, т.нар. Флайборд еър (Flyboard Air).

Друга новост, която бе демонстрирана днес, бе мултифункционалният робот с четири колела Стамина (Stamina), разработен от френско-германския научно-изследователски институт "Сен Луи". Роботът може да се насочва без Джи Пи Ес (GPS), да анализира изображения от околната среда и да прави сравнения със заложена в паметта му информация.

Показан бе и роботът Колос (Colossus), който тази година бе използван при потушаването на пожара в катедралата "Нотр Дам". Той може лесно да преодолява препятствия, а изображенията от неговите телекамери бързо се предават на екрана на оператора.

В небето над Шан-з-Елизе прелетя и безпилотният летателен апарат Блек хорнет (Black Hornet). Това е миниатюрно разузнавателно средство. Дълго е едва 16 см и тежи 33 грама.
Френските въоръжени сили от 2016 година активно използват тази норвежка разработка при операции на френските сили "Бархан" в борбата с ислямските терористи в зоната на страните от района Сахел.

Войници от едно от ударните подразделения, представени на парада, бяха екипирани с екзоскелети, които многократно увеличават силата на войника, позволявайки с лекота да се пренасят 100-килограмови товари на големи разстояния.

Парада приема френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел Макрон. След като излезе от Елисейския дворец, той тържествено обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там, освен него и други френски официални лица, са и чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ДПА предаде, че преминавайки по главния парижки булевард "Шанз Елизе"с кортежа си, Макрон е бил освиркан от група протестиращи, наброяваща между 20 и 50 души, застанали сред зрителите, дошли да наблюдават парада. Част от тях пуснали жълти балони - символ на протестното движение на "Жълтите жилетки".

Вчера Макрон обяви създаването на център за военно-космическо командване на Франция, а днес военната министърка Флоранс Парли съобщи, че той ще бъде разположен в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа индустрия. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат съобщени допълнителни сведения за този център.

Главната тема на парада е военното сътрудничество на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска инициатива за намеса. В тази програма, предвиждаща съвместни действия в случай на извънредни военни и хуманитарни кризи, заедно с Франция ще участват още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по "Шанз Елизе" с военните си символи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Летящи *** и облизващи се канибали е била атракцията тая година .Догодина-до амина...Хи-хи-хи
24
2
 
3
 
! Отговори
До Франкоффон преди 4 години
За това французите заслуга нямат, може би само французойките...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледал съм преди време клипове на "Летящият човек" Франки Запата. Направо е нереално изборетението му и начинът, по който лети. Който се интересува да намери клипчета в youtube, струва си.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки може да отиде на екскурзия някъде - във Франция, в Украйна, Беларус. Германците отишли на екскурзия там, но идва време гостите да си ходят. Идва портиера, горския и ги изгонва.
21
3
 
5
 
! Отговори
Франкоффон преди 4 години
Къв Ромел уе смешковци германофилски Елзас и Лотаригия са Френски.Точка!
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще произведат френски телевизор и компютър? Този въпрос задават русофобите на Русия.
19
5
 
13
 
! Отговори
Плюнчовци преди 4 години
Подобни паради са правили и преди Втората световна война, а после Ромел и призрачната дивизия са се разхождали из Франция като лисица в курник.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anyПоредният ганьовски npостак се изказа. ГолЕм мъжкар със смърдливи крака и потни мишници избива комплекси. А Макрон показа и доказа, че е верен и истински мъж.Няма нищо общо с БГ-***, които се чувстват мъже само ако подиграват npocташки някоя жена.Не ти ли е неудобно, бе низка душо? Със сигурност някой тебеподобен се гаври тъnо по адрес на npocтата ти майка, която не те е възпитала, затова си толкова долен.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да честитим на мароканците!
16
5
 
5
 
! Отговори
Франкоффон преди 4 години
Дъщерята на Хитлер щеше да припадне като чу дългият френски химн.Пълно унижение за Меркел и немците.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаб парад!!!!Без летящи Макарони и Кус - кус Шоу не става!!!
14
7
 
15
 
! Отговори
Нане преди 4 години
*** къФ парад праят тия Ве?!Ако не беше СССР, още да са германски роби...
13
4
 
5
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
Па ние сме си българи французите и без тва ни мразят да си седят там и да си прибират не.гри.те че смъ.рдят
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник, французи! Европа е Франция, а светът е Европа. Бъдете Франция, а не някаква налагана безлична, безродна маса.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Victimized 9 Путин да му мисли.
10
5
 
7
 
! Отговори
any преди 4 години
До АнонименНа това е прабабата, бабата е на 11 снимка....Полови извращения в Европата всякакви
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най впечетляваща е бабата на Макрон.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция смърди на ислям ?Коя революция празнуват ,ислямската ли ?
7
8
 
4
 
! Отговори
Сергей преди 4 години
Шшшш в Чукотка също тестват летящ човек с бомба на гърба изстрелван от военен катапулт зад отбранителната линия на врага. Резултатите засега са колебливи но тестовете продължават. Няма нужда да се споменава разработката дистанционно управляем мечок с чип зад ухото или новата yшaнка-каска с променлив ълъл на абсорбиране на светлината което прави солдата на практика невидим. Французите се излагат пред света с този парад. Много са зле.
6
4
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Днес краварите обявиха безпилотен боен хеликоптер, ние ще им купуваме 2-ро поколение самолети, да пазим един Бог знае какво.

Спонсорирани публикации