Летящ човек, дронове, роботи - технологиите завладяха парада в Париж

Проведе се традиционният военен парад по случай националния празник на Франция
Обновена: 14 юли 2019 17:26 | 14 юли 2019 17:16,
85

Снимка: БТА

Виж други галерии »
Летящ човек, дронове и роботи грабнаха вниманието днес на традиционния военен парад по случай националния празник на Франция, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Известният френски изобретател Франки Запата прелетя на височина няколко десетки метра над парижкия булевард Шан-з-Елизе. Той демонстрира летяща платформа за войници, която е снабдена с пет малки реактивни двигателя, т.нар. Флайборд еър (Flyboard Air).

Друга новост, която бе демонстрирана днес, бе мултифункционалният робот с четири колела Стамина (Stamina), разработен от френско-германския научно-изследователски институт "Сен Луи". Роботът може да се насочва без Джи Пи Ес (GPS), да анализира изображения от околната среда и да прави сравнения със заложена в паметта му информация.

Показан бе и роботът Колос (Colossus), който тази година бе използван при потушаването на пожара в катедралата "Нотр Дам". Той може лесно да преодолява препятствия, а изображенията от неговите телекамери бързо се предават на екрана на оператора.

В небето над Шан-з-Елизе прелетя и безпилотният летателен апарат Блек хорнет (Black Hornet). Това е миниатюрно разузнавателно средство. Дълго е едва 16 см и тежи 33 грама.
Френските въоръжени сили от 2016 година активно използват тази норвежка разработка при операции на френските сили "Бархан" в борбата с ислямските терористи в зоната на страните от района Сахел.

Войници от едно от ударните подразделения, представени на парада, бяха екипирани с екзоскелети, които многократно увеличават силата на войника, позволявайки с лекота да се пренасят 100-килограмови товари на големи разстояния.

Парада приема френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел Макрон. След като излезе от Елисейския дворец, той тържествено обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там, освен него и други френски официални лица, са и чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ДПА предаде, че преминавайки по главния парижки булевард "Шанз Елизе"с кортежа си, Макрон е бил освиркан от група протестиращи, наброяваща между 20 и 50 души, застанали сред зрителите, дошли да наблюдават парада. Част от тях пуснали жълти балони - символ на протестното движение на "Жълтите жилетки".

Вчера Макрон обяви създаването на център за военно-космическо командване на Франция, а днес военната министърка Флоранс Парли съобщи, че той ще бъде разположен в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа индустрия. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат съобщени допълнителни сведения за този център.

Главната тема на парада е военното сътрудничество на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска инициатива за намеса. В тази програма, предвиждаща съвместни действия в случай на извънредни военни и хуманитарни кризи, заедно с Франция ще участват още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по "Шанз Елизе" с военните си символи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Преди малко гледах "парада" на франсетата.Пълна скръбДори на френски нямаше обявяване на подразделенията които преминаваха пред трибуните. Срам и позор - виж за Макрон и Випове имаше "упътване" - книжка с 30-40 страници която от нямане какво да я правят я оставиха на земята.На всичкото отгоре МИКРОН(нарочно написано) си седна и един час седя на столчето а пред него минават знамена, накланят ги за поздрав а той ъ ъ ъ от време на време ръкопляскаше - неуважение към символите - ужас
64
1
 
2
 
! Отговори
Верно е преди 4 години
Съвецкия слон е най-големия слон в света. Та така и със танковете, ракетите, самолетите, колите и т.н. Всичко им е най, най. А още почти забравих. Съвецкия болен е най-здравия болен в света!
63
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Руският джип "Тигр" е много по-добър от "Ивеко" и от "Хъмви"Принципно е вярно, но дори и руснаците признават че вече е остарял. Има поне 3 наследника на Тигъра които се борят за военните и полицейски поръчки като два са от класа МРАВ а третия е бюджетен вариант върху шаси на армейски камион Урал4х4 хато освен по размери и по маса е недрял до 15т ...
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто президент-такава му и армията...Момченце Макаронче играе в Диснейленд...Боко няма армия,защото е пожарникар..Трамп е строител-строи стени..Вова е военен- армията му е супер-сила..
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между 20 и 50 човека освиркали Макрон?Аз гледах други кадри.Отново манипулирате обществото с фалшиви новини.Когато има протести в Москва срещу Путин се скъсвате да пишете колко мащабни били.В Париж след парада имаше сблъсъци между полицията и множество демонстранти,но това вие го спестявате.Васе що не пишеш истината?
60
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е велика страна, люлка на съвременната цивилизация, действаща демокрация и имаща за президент един от най-способните съвременни политици.
59
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми напомни след няколко големи победи на корсиканеца Напалионе Буонапарте франсетата да са победили! Във франко-пруската война, при Вердюн, в Индокитай, в Алжир? Къде? Той и Наполеон беше разбит от англичаните, хановерците и прусаците, като преди това загуби цяла армия в Египет, предаде я, изостави я и загуби Великата армия в Русия, бягайки.
58
5
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Елзас и Лотарингия са Френски скоро и Валония.Да ви се.ра у устата на всички от немската
57
4
 
11
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Някои нали реваха ,че само в Русия и комунистическите държави имало паради ,а тука кево е бе !!!!! БЕСИЛО И РАЗСТРЕЛ ЗА РУСОФОБИТЕ В БЪЛГАРИЯ !Военният парад по Шанз-Елизе е най-старият в Европа. За първи път се е провел преди 139 години и традиционно минава от Триумфалната арка до площад КонкордКогато се е провеждал в Париж, Сталин е .ходил прав под масата и е питал:"Мамо мамо, това ли е небето?".
56
4
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Немеца бил измислил смех пълен.Те една електеичка не могат да сделат.
55
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те няколко килотона можеха да паднат и над масквааа след Хирошима. Въпрос на гледна точка. Германия направи първа реактивен самолет, ракети до 200км, модерни оръжия за пехотен бой, танкове, синтетичен безин.. Всичко това преди войната. Да не забравяме, че и Атомното оръжие беше на германец. Такаче малко ти увяхва творитята за рашаа, която нищо не измисли и беше победена и набутана до Мосскваа. Ако не беше САЩ...
54
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои нали реваха ,че само в Русия и комунистическите държави имало паради ,а тука кево е бе !!!!! БЕСИЛО И РАЗСТРЕЛ ЗА РУСОФОБИТЕ В БЪЛГАРИЯ !
53
3
 
4
 
! Отговори
до 56-57 преди 4 години
Чакай да позная - караш пежо - наказанието за шофьора нали?
52
6
 
5
 
! Отговори
Франкоффон преди 4 години
Германците печелеха нискотехнологични битки с танкети оръдия 20мм и пушки със щикове.В съвременна война няколко килотона над Мюнхен и са аут.То немое цел живот на късмет да я караш.Но така и неспечелеха война де.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 54 Що не ходиш да надуваш или духаш вувузели някъде из африканските ширини,примматт...
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия летящите не могат да се опрат на нашата армия от ловджии.с по едри сачми ще падат като круши.
49
5
 
5
 
! Отговори
Кро Асан преди 4 години
Ако и военната им техника е като цивилната си е евало маната
48
4
 
7
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
В началото, до като стигне да трибуната, Микрон беше яко освиркан от публиката. Между другото, Шанз Елизе беше обилно покрита с конски фъш*ии и Микрон буквално нагази в тях. Най ми харесаха брадатите сапьори с топорите и с кожените престилки. И конната републиканска гвардия. Минаха много военни школи. Нямаше школи само за военни фризьори и за готвачи.
47
3
 
4
 
! Отговори
Спиндерман преди 4 години
къв летящ човек ве, това е Грийн Говнер
46
3
 
7
 
! Отговори
Ами сега?! преди 4 години
Засега само ни показват "летящ войник".Обаче знае ли някой колко такива устройства ще бъдат произведени в близко бъдеще? Ще бъдат ли достъпни за всеки, който иска да си купи такова нещо? Няма ли да започнат да ги крадат, дори да са произведени само за армията?И после? Спиш си най-спокойно на отворен прозорец и изведнъж някой "кацва" в стаята ти!

Спонсорирани публикации