Саудитска Арабия - все по-светска със световните изпълнители

Поредните музиканти, които ще имат концерт там, са корейците BTS
18 юли 2019 21:45, Нели Христова
19
Саудитска Арабия - все по-светска със световните изпълнители
Снимки: Reuters

Саудитска Арабия не е първото място, за което изпълнителите се сещат, когато започнат да планират датите за турнетата си. Ала напоследък списъкът с известни поп изпълнители, които искат да изнесат концерт в доста по-консервативната държава, се увеличава.

Първа бе Марая Кери, която вдигна доста високо летвата за всеки, който иска да направи концерт там. Съвсем наскоро рапърката Ники Минаж също обяви участие в страната, с което предизвика смесени реакции. Как биха приели консервативните принцове една толкова разголена жена на сцената? Е, няма да разберем, защото Минаж се отказа, за да подкрепи правата на жените и LGBT движението. Но на нейно място дойде корейската сензация BTS, които ще попеят и потанцуват в Саудитска Арабия през октомври. 

Още по темата
Но защо консервативната държава започна да държи на това известни изпълнители да се отбиват там?

Принцът на Саудитска Арабия Мохамад Бин Салман твърди, че до 2030 година иска да покаже на света една по-модерна страна. Неговият план включва реформи, които ще имат както икономически, така и социален ефект.

Саудитска Арабия досега е разчитала на приходи само от продажба на петрол. Но след като напоследък цената му е толкова нестабилна, той не е най-надеждният източник. За това страната има нужда от реформи и с инвестициите си отвъд граница, тя се опитва да покаже, че е подходящо място за бизнес. Привличането на артисти като BTS би трябвало да помогне на това, светът да види страната като отворена за външния свят.

Арабската държава работи усилено върху развлекателната си индустрия. Много граждани на Саудитска Арабия пътуват отвъд границите й, за да гледат филми или да присъстват на концерти. Но за да са сигурни властите, че парите на саудитците си остават в страната, започна отварянето на нови търговски центрове с повече кина. А с поканата на много нашумели изпълнители, Саудитска Арабия се опитва да създаде мултикултурна връзка със света.

В страната живеят хора от различни държави, така че новите реформи се опитват да отговорят на вкуса на всички тях. Някои от промените включват позволяването на жените да карат и да присъстват на футболни мачове.

Опитите за реформа започнаха още през декември 2017 година, когато рапърът Нели се качи на сцената... но само пред мъже. След това на подиума на Формула Е в продължение на три дни се изявиха Джейсън Деруло, Енрике Иглесиас, Давид Гета, OneRepublic и The Black Eyed Peas. През януари Марая Кери се качи на сцената с Шон Пол и Тиесто. Феновете й не бяха доволни, но тя се оправда с това, че работила в полза на равенството между половете.

Но дават ли тези промени ефект? Според младите жени в Саудитска Арабия, нещата не са толкова строги, колкото преди. И мъже и жени стоят на едно място в кафета и ресторанти. Но според организациите за човешки права, ефектът не е чак толкова голям.

Въпреки че имат позволение да шофират, пред жените в Саудитска Арабия все още има много бариери. Те все още трябва да получат позволение от мъж, било то баща, брат или съпруг, за да пътуват в чужбина, да получат паспорт, да отидат в болница или дори да започнат работа.

И въпреки че срещу хомосексуалистите няма закони, местните власти се позовават на исляма за да наказват хората, които са част от LGBT обществото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Аооо преди 4 години
Саудите са най нагли то племе от племената на арабите те са от клана на евреите и не бива да се подценяват. Комфликта с Иран не е случаен и затова подкрепата от племето сауд към израел е толкова солиднои затова разруши ха целия арабски свят за да са начело на двете свещени джамии мека и Медина. Комфликтите ще продължат докато се наливат милярди на САЩ за да водят войни за изгоди на Израел САЩ и Саудитска Арабия.
16
0
 
3
 
! Отговори
Светцкатъ СауАрбия преди 4 години
Свецка е, как да не е, канят изпълнители, не виждате ли колко свеЦко е това, как така не виждате свеЦкото в това. Щом има певци значи е свеЦка, замерянето с камъни и обезглавяването са част от свеЦкия живот там. не са заяждайте ся
15
0
 
4
 
! Отговори
1659 преди 4 години
Чв сa диваци от бронзовата ера с късмет, че имат петрол е ясно на всеки ама поне парички дават да се канят певци, спортисти и дори да плащат за подобни статии.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сттия за Иран как биели жение с камшик, а Саудистка Арабия била светска, където минали месец са отсякли 30 глави с ятаган на площада! Ех тая политкоректност ве!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Саудитска Арабия - все по-светска със световните изпълнители"Вероятно ако си на 5 години ще се вържеш на подобно елементарно твърдение. Кое им е светското на тези средновековни диваци. Поканили няколко певци... ахахахха
12
0
 
8
 
! Отговори
Citizen преди 4 години
До АнонименТе крепят петродолара. И купуват U.S. оръжие за милиарди . И живи хора да дерта по улиците, гък няма да им кажат ''демократите'' от Запада.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тия изброените "музиканти" са трета категория "музика", ако е музика въобще.
10
0
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
Бащи Кико, първо отиди там и тогава пиши статия.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все "по-светска" и със случая Хашоги в Истанбул...
8
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Арабските мнгали треперят, че вече никой няма да им търси кранчето.. Каква драма - сблъскват се два свята - от едната страна алаходупници живеещи още в 17 век... от другата "разкрепостени" гейове и лесбийки
7
0
 
4
 
! Отговори
Рашид-ебн-бин-мискин преди 4 години
Машала брята ***!Само демокрация у на ходжата главата.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаш връзки и познати там, може супер да си живееш ... Ама ако нямаш ... Амааа това е живота, какво да ви кажа :)
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами кат видеха кака Бойка колкоз е палава със кожени саби, веднага клекнаха за семепийците...
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СА са първа демокрация, спор няма. Само не разбирам, защо почнахте да им лъскате задните части?
3
4
 
20
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Саудитците са толкова сърдечни че с радост ще отделят главата ти все едно си на раздумка във фризоърския салон на Главната във Пловдив.....
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената светска мюсюлманска държава на света е Турция. Нямат нужда от чужди изпълнители:***/2M17SRl
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно в Саудитска Арабия има диктатура от класа но запада не вижда!

Спонсорирани публикации