Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната

САЩ отбелязаха юбилея с партита, състезания, игри и концерти
21 юли 2019 07:30, Анисия Иванова
132
Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната
Снимка: БТА

Трима астронавти пристигнаха на Международната космическа станция рано тази сутрин, около шест часа след излитането си от космодрума Байконур в Казахстан, предаде ДПА.

Астронавтите излетяха от космодрума Байконур в Казахстан. Излитането им, което се излъчваше в реално време от НАСА, бе осъществено точно 50 години след деня - 20 юли 1969 г., в който стъпиха първите хора на Луната.

Италианецът Лука Пармитано, американският астронавт Андрю Морган и руският космонавт Александър Скворцов пристигнаха в орбиталната лаборатория по график след пътуване, продължило около шест часа.

И тримата имат военна кариера зад себе си.

Вчера Съединените щати отбелязаха 50-годишнината от стъпването на американски астронавти на Луната с партита, състезания, игри и концерти, съобщи Асошиейтед прес.

В космическия център на НАСА "Кенеди" астронавтът Бъз Олдрин показа на вицепрезидента Майк Пенс стартовата площадка, откъдето е потеглила неговата мисия "Аполо 11" към Луната през 1969 г.

В родния град на астронавта Нийл Армстронг в щата Охайо близо 2000 души участваха в състезанието "Бягане към Луната". Участникът в 10-километровата надпревара Робърт Роко, 54-годишен пенсиониран служител на военновъздушните сили, каза че стъпването на Луната на Армстронг и Олдрин е "може би най-историческото събитие в живота ми, може би и в живота на всички". 

"Аполо 11" е единственото събитие от 20 век, което има шанс да бъде масово помнено и през 30 век", каза вицепрезидентът Пенс. Той приветства Армстронг, Олдрин и третия астронавт от мисията Майкъл Колинс, както и всички 400 000 американци, работили неуморно за успеха на "Аполо 11", пише БТА.

Осемдесет и девет годишният Олдрин хвана ръката на големия син на Нийл Армстронг, Рик, когато Пенс спомена думата "герои". Армстронг почина през 2012 година. Осемдесет и осем годишният колинс не участва в церемонията във Флорида.

"Малко моменти в американската история предизвикват по-голяма гордост от мисията на Аполо 11", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в посланието си по повод Деня на космическите изследвания. Той обеща отново, че ще се стреми към изпращането на астронавти до Луната през идните пет години, след което следващата голяма цел ще бъде изпращането на американски астронавти на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
добре де,сложете ръка на сърцето и кажете:..-Не е ли весело?50 год. след като са "кацали на Луната" с хиперсвръхсупер мощната си ракета,краварите се качват ДО МКС със...РУСКА ракета!!..На мен ми е весело,за вас не знам..
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой никъде не може да отиде през капака(небесната твърд) на плоската и неподвижна Земя, още по-малко и през водата над него(заради която небето е синъо). Има ли все още хора да вярват, че има ЗАОБЛЕНА ВОДА и че вода може да стои на кълбо без БРЕГОВЕ и това кълбо да се върти с големи скорости по едни сложни орбити?
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Щото мъск си пада по скъпи играчки.Прави си човекът играчки и си играе с тях.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееееей, '*** що така бе? Добрите американци що не яхнат "ракетата" на илона, а ходят при лошите изостанали руснаци да се молят да ги изведат в космоса?Нещо не ми се връзва...
32
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че могат. Това е биезнес я днешни време. САЩ плаща на бедната Русия да прави превози, което им излиза доста по евтино. Русия от давна изпълнява ролята на роб и това явно е добре за двете страни финансово.Иначе честито на космонавтиката наистина голям успех преди 50 год да отидеш там с тогавашната технология и трудности... Първия дрон, първите технически постижения... Изобщо смела работа. Браво на НАСА и всички поели тоя риск.
31
7
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па американците не могат ли сами да се качат до МКС ????Нали са много отворени ???!!!
30
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак руснаците ги качват до МКС.Що така? Нали Мъск беше турбо вървежен?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствам се сякаш обяснявам неща на пет годишни тука ужас...
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧукундурВикаш дистанционните камери са нещо от далечното бъдеще а :))))
27
4
 
22
 
! Отговори
балама преди 4 години
Абе, що така, преди 50г., времето на най-бурно развитие на наука, техника, технологии, ходили, връщали се, джипове закарали, филм снимали, байрак развяли, хоро... играли ли, не играли ли, пък днес не могат сами на МКС да се качат? А?
26
3
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
До 31: Ми как ще видиш кадри от стартирането на луната бе? Нали и тримата са в кораба, кой да заснеме!?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 31 (50 години,)Ми не си видял кадри може би защото не си търсил?А не защото няма?
24
3
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 34Ми, деца. К'во да ги правиш?Мислят си, като чуят "хай тек" че всичко опира до компютри, смартфони и таблети.А Вернер фон Браун е пасял овцете и козите нали?Щото не е имал компютър.За протокола: Една баба американка, Маргарет Хамилтън се казва, е била ключов експерт в софтуера и хардуера на програмата Аполо.Още е жива. И има собствена софтуерна компания, изпълнява поръчки за Пентагона.Така че и баби може да разбират от компютри.
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите май основната причина за това да не вярвате е защото е САЩ :) ако беше Русия нямаше да има проблем никакъв :)
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо някой хора тук са решили, че е трябвало някаква невероятна компютърна техника за това... много Старт Трек сте гледали като деца май.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Ми явно не си търсил.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Викаш НАСА са заставили всички космически агенции които изучават и фотографират лунната повърхност от години да мълчат, а? :))
19
6
 
11
 
! Отговори
50 години, преди 4 години
като си спомням каква електроника имаше през тези години.....Добре, кацнали - прекрасно, но КАК са се върнали?!... Още не съм видял кадри от стартирането от луната...
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно би било заглавието да е: Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-годишнината от заснемането на кацането на луната.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
78, свери си часовника! ... или календара.

Спонсорирани публикации