Обратно зад решетките: Затворници доброволно се връщат в килиите

В много случаи животът в затвора е по-безопасният избор
Обновена: 23 юли 2019 18:48 | 23 юли 2019 18:48,
18
Обратно зад решетките: Затворници доброволно се връщат в килиите
Снимка: архив, Reuters

Преди година десет затворници, които са освободени, доброволно поискали да се върнат в затвора в Долна Саксония. Мястото, където са лишени от свобода, за тях се явява убежище, обяснява един социален работник пред "Welt".

Десетимата били приети обратно в затвора. Всъщност, те са на свобода и могат да напуснат килиите. От министерството на правосъдието на Германия обясняват, че причините на бившите затворници да искат да се върнат обратно са разнообразни.

Някои от тях нямат възможност да живеят на свобода, други пък са бивши алкохолици и се притесняват, че бързо биха се върнали към старите си навици извън затвора.

Говорител на министерството на на правосъдието заяви, че затова те са временно върнати в затвора - на доброволни начала.

Реинтеграция в обществото

Всъщност, не за първи път бивши затворници искат да се върнат обратно към изправителната институция. През 2017 г. 14 души са пожелали да останат или да се върнат зад решетките - обикновено само за няколко седмици.

"Статистика за това колко престъпления се извършват, за да се влезе в затвора, не съществува", отсича министерският говорител. Той обаче подчертава - законът дава възможност бивш затворник да влезе доброволно зад решетките, ако реинтеграцията му е под въпрос.

Социалните работници също са наясно с този факт. Затворът звучи като кошмар за повечето, но за някои е истинска алтернатива, когато са поставени в рискова ситуация.

Животът на улицата е скъп

Много често хора в трудни ситуации, или бездомници, извършват дребни престъпления като кражби, за да преживеят. Те са най-бедните сред най-бедните, "крадци на яйца", както ги наричат социалните работници.

Животът на улицата не е безплатен, а е скъп. Много често се оказва, че тези хора извършват престъпление именно с цел да се озоват в затвора, където ще получат поне подслон и храна.

Има и още един мотив за доброволното връщане в затвора - за разлика от улицата, в затвора медицинските грижи са безплатни.

"Затворът е и убежище", обяснява един социален работник. Макар и с график - ставане в 6, закуска в 7, работа от 8 до 16 часа, за много хора това е по-добра алтернатива от живота на улицата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост 16Подобна история е разказал писателят О Хенри в един свой разказ, как един отчаяно търсел начин да се върне в затвора, защото животът му навън не бил никак розов, измислял какви ли не комбинации, които не свършили работа, накрая легнал на една пейка в парка и на сутринта вече бил арестуван и тикнат в затвора за скитничество. Ноу - хауто не е от вчера.
15
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Да, чувал съм за такива случаи и в България. Как пуснат от затвора след 14 г . Разбил първият магазин и седнал пред него да чака полицията, не знам истина ли е или легенда, но ми го разказа познат затворник и каза ,,и там е за хора, какво мислиш" След няколко месеца пак го бяха вкарали обратно, само истории от затвора разказваше, за друго почти не говореше.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има резон. По - добре в затвора отколкото на улицата или пред кофата за смет. В затвора е чисто, топло е и дават някаква манджа. Там има и други, не толкова добри екстри но пред другото това може да се преживее. Смешно е, но всъщност е и тъжно. Нов пример за трагикомедия.
13
2
 
3
 
! Отговори
ЕС затвора преди 4 години
След емигрантската криза в ЕС е по-безопасно да си в затвора.Емигрантите и без това не ги задържат за никакви престъпления.
12
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Либерастията прави от наделата хотел и после се чудят що има престъпност...
11
1
 
2
 
! Отговори
И продължава преди 4 години
До АнонименТя моята свърши,Ще висна обесен,Но белким се свършва със мен?Животът ще дойде по-хубав от песен,По-хубав от пролетен ден...Нищо не си разбрал от стихотворението.
10
0
 
9
 
! Отговори
Не си го чел преди 4 години
До Анонимен"Но във затвора попаднал на хора/ и станал/ човек" e точният цитат.
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските матрьошки искали в немските затвори, само и само да избягат от просперирарща Русия.Цирка е пълен!
8
0
 
0
 
! Отговори
Za nas преди 4 години
Много тъпо
7
1
 
10
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Те в Германия затворите са по хубави от беднотията в България. Що да не се върнат- топличко чистичко храна
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така го е казал и поета Никола Вапцаров в затвора. Защо от затвора разбира , че Комунистите са го заблуждавали с идейт на Коминтерна. И казва " В затвора попаднах и стана човек". Просто и ясно. Преди разстрела , пише." Опомнихме се , но вече бе късно"Е ТАКА, ИСКАМ И НАШИ ДЕПУТАТИ - А. Доган, К. Нинова, Д. Пеевски, В. Сидеров и др. такива да кажат така.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И така в затвора ще е по сигурен живота на така нареченият " бел хакер" Крисс Бойков / сериозен капацитет / компютърен спец. Защото всички потърпевши му ударят по един шамар. Е наясно какво може да му се случи.
4
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
виж ти!!!!..."Привет от Германия" от къде пишел!.....
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глада е по-силен от тока........но при наличието на българско плиткоумие - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
В крайна сметка затворите там са по-хубави от общежития в България...
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глада е по-силен от тока

Спонсорирани публикации