"Без будилник" до другия край на света: Нова Зеландия и Австралия

Големият коралов риф, Операта в Сидни и още забележителности
Обновена: 26 юли 2019 16:07 | 24 юли 2019 15:10,
21

Снимка: Pixabay


Днес в "Без будилник" се отправяме към другия край на Земята. Стягаме куфарите за Австралия и Нова Зеландия - едновременно далечни и непознати, но и доста близки до европейската култура и дух. С офертата на Posoka.com не е нужно да планирате, а само да се насладите на пътуването си!

Сидни

Първа стъпка естествено е Сидни. Най-големият град в Австралия със сигурност изниква в съзнанието ни с иконичния образ на Операта. Архитектурният шедьовър е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Грациозната сграда, чиято форма наподобява корабни платна е заобиколена от вода и е интересно да бъде погледната и отблизо, и от далеч.

Тук на помощ ни идва един своеобразен стол - този на госпожа Маккуайър. Всъщност, това не е стол, а е цял камък, издялан във формата на стол или пейка. Той е бил издялкан на ръка от затворници през 1810 г. за Елизабет Маккуайър, съпруга на гувернатора на Нов Южен Уелс.

Задължителна спирка е и Дарлинг Харбър, дом на музеи, галерии и аквариумът на Сидни. Не пропускайте да видите и символът на града - Харбър бридж.

Големия коралов риф

Австралия приютява и едно от най-красивите, загадъчни и примамливи сътворения на природата - Големия бариерен риф. Това е най-голямата структура, създадена изцяло от живи организми. Изключително интересно е да се видят коралите отблизо, затова може да се отдадете на сноркелинг. Можете и просто да релаксирате на плажа.

От коралите до джунглите

Изключително интересно е да се види и железопътния път Куранда, който минава през тропическите дъждовни гори. По маршрута си има 15 тунела и от всеки един от тях се разкрива гледка към гората.

В природния парк, до който води линията има и още нещо любопитно – високопланинското аборигенско селище Куранда.

Нова Зеландия

За почитателите на Джон Р. Р. Толкин и заклетите фенове на "Властелина на пръстените" Нова Зеландия е добре позната – тук са заснети филмите от поредицата.

В Куинстаун, един от най-красивите градове на страната, можем да се насладим не само на обстановката, а и на дивата природа. Градът се намира на брега на езерото Уакатипу  и е обкръжен от живописни планини

Именно там се намира и Парка за опазване на птицата киви. Пернатото е национален символ на Нова Зеландия. Това е една от най-старите видове птици и в хода на еволюцията е загубила своите крила и способността си да лети.

Фиорда Милфорд Саунд

Фиорда Милфорд Саунд е една от най известните атракции на Нова Зеландия - това е фиорд, който влиза на 15 км навътре в сушата. Kрасивият залив се намира на около 290 км от Куинстаун. Милфорд Саунд е бил формиран от глетчери, а не от река, която е наводнила долината. Можете да разглеждате огромните скали, покрити със зеленина от катамаран или круиз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
/?/? преди 3 години
Брато, благодарим ти за коментарите. След 1989 хванахме по света и от носталгия идваме тука. Да, коментарите ти са хубаво нещо, ние едва ли някога ще посетим Сидни.
14
0
 
0
 
! Отговори
?/?/ преди 3 години
До Милагмуркане с шнорхел, ама е много сложно да го кажат на разбираем български
13
0
 
7
 
! Отговори
Мила преди 4 години
Какво е това "сноркелинг"? Нямаме ли българска дума, като гмуркане или поне шнорхелинг!? Да не говорим за "шареното" киви!? Глупостта Ви е безгранична!
12
1
 
7
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
тук навсякъде мога да отида и видя природа непокътната така както капитан Кук я е заварил. Както Бог я е създал недокосната от човека. И най важното никакви хора до хоризонта, само аз си Господ нищо друго, и телефон няма. Джунгли до хоризонта, заливи, лагуни и девствени плажове. Като смрачи няма една светлинка до хоризонта, тъмно до хоризонта, диво, няма цивилизация и хора, само аз и Господ. Население 20 млн сме. Няма хотели няма хижи НЯМА къде да спиш ако замръкнеш. Бензиностанцията е на 200 км
11
0
 
7
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
и още нещо, както е снимката на операта в ляво зад нея има дърво изчезнало от ерата на динозаврите. През 2009 година успяха да покарат някви семена от изчезнало дърво заедно с динозаврите преди 60 милиона години. Имаше много протести че възраждат растения които не принадлежат на нашето време. Следващото какво ще е, динозаври ли? Но въпреки протестите го съживиха и го засадиха в градината зад операта. Ако искате идете го вижте там е. И още други продължават да възраждат и там ще ги садят
10
0
 
7
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
тука видях растение което не се нуждае от пръст, може да живее на стената вертикално. Расте голямо и държи в листата си водата която пада отгоре в всичко което пада от въздуха. Демек не растението е в саксия, а то самото си прави саксия чрез листата си и живее на стената без досег с земята. Казва се staghorn. Слагате го на една дъска или ламарина и го окачвате на стената като картина. И така си живее. Или го слагате на двора окачено на верига в въздуха и става 2 метра листа и в въздуха живее
9
1
 
8
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
в рифа съм плувал с едно направо извънземно същество нарича се Cuttlefishes което си променя цвета и десена както пожелае. Потърсете за него. И веднъж заснех едно подобно което беше прозрачно и се виждаха вътрешните му органи. Ей така виждах вътрешностите му, месото му беше прзрачно, а когато се приближих да го докосна и то се уплаши и стана непрозрачно и изчезна. Имам го на видео. Вид сепия е. Прозрачна!
8
0
 
12
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
В джунглата има едно растение Гимпи Гимпи се казва, нещо като коприва. Както копривата може да ви опари с власинки, които остават по кожата ви. Но заразлика от копривата отровата му се разпада 10 години. Предизвиква прилошаване и повръщане. Проблема е че ако власинките останат под кожата ви в продължение на години щом си разтъркате кожата на това място ще повръщате и ще се чудите от къде ви идва. В медицината го наричат ГимпиГимпи синдром, хората се оплакват че им прилошава незнайно от кво
7
0
 
7
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Друго което трябва да знаете че джунглата всъщност е дъждовна гора, влажноста е толкова голяма че пиявиците са по пътеката и по листата на дърветата. Ако не знасете за какво говоря потърсете в нета. Това НЕ са речни пиявици. Това са сухоземни пиявици които са големи колкото човешки пръст. Огромни са. Веднъж под панталона ми се бяха качили и така съм шофирал до вкъщи и се прибрах, събличам се и гледам някав хорър по краката ми. Махнах ги с запалка. После 3 часа не мога спра кръвта, бях мноо зле
6
1
 
10
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
в джунглата е пълно с големи паяци колкото дланта ми. Всякакви видове, орбове, хънтсмани, тарантули. Когато ме заваля пороен дъжд в джунглата се скрих в една пещера да изчакам докато дъжда поутихне. Голяма грешка. След 20 минути входа на пещерата се задръсти от всякакви твари паяци и какво ли не. Явно всичко наоколо се втурна да се подслонява в пещерата. Стана точно като сцена от Индиан Джоунс. Всичкото твар заля пещерата. Изхвърнах от там и предпочетох да си седя на дъжда от колкото да се върна
5
4
 
9
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
дам, точно така, живея по надолу след Операта както е снимано, а на снимката почти сте фанали офиса ми. Следващия път по хубаво да снимате. Друго което може да добавите към джунглите са десетките водопади сред тях, винаги когато скитам из джунглите крайната точка ми е някой водопад. Понякога в джунглите са много изтощителни, почти никъде няма ГСМ обхват и човек трябва да разчита само на себе си да се измъкне ако нещо се случи. сблъсквал съм се опасни неща за които дори не знаете че съществуват
4
1
 
4
 
! Отговори
Спарта преди 4 години
Днес.бг, искам снимка на ШАРЕНО киви :D
3
0
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Keнгооору 2 Това на снимката не е операта а къщата на Сиднито , дето се хвали по форумите.
2
0
 
13
 
! Отговори
Keнгооору преди 4 години
Аидеееее........сега ще избухне ония компютърния специалист,дето си пие кафето с Дани Миноуг!.....чакайте да се събуди!!!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Само дето символът на Сидни е мостът, ама добре, така го е пишело в интернет.

Спонсорирани публикации