Той идва... Провал на румънската полиция да спаси 15-годишно момиче

19 часа им отнело да се отзоват на зова за помощ на Александра
Обновена: 30 юли 2019 13:52 | 28 юли 2019 19:41,
60

Снимка : БТА

 

Румънският национален шеф на полицията и още двама души са били уволнени, след като на властите им отне 19 часа да се отзоват на спешните повиквания на отвлечетно 15-годишно момиче, което е все още в неизвестност и най-вероятно е мъртво.

Случаят предизвика масово недоволство в страната. Стотици се събраха в петък пред къщата на заподозрения за протест. Президентът и министър-председателят на страната призоваха за разследване на спешните служби и наказания за отговорните, пише New York Times.

15-годишната Александра се е обадила на телефон 112 три пъти в четвъртък вечерта и е сигнализирала, че е отвлечена от мъж, който я е качил на стоп. Момичето се прибирало към дома си от близък град.

"Той идва, той идва", били последните думи на момичето, преди разговорът да бъде прекъснат, заяви шефът на полицията Йоан Буда пред репортери.

Едва 19 часа по-късно полицията е претътсила жилището на предполагаемия извършител в град Каракал. Предполага се, че там е била държана и 15-годишната жертва. Полицията е открила части от човешки кости в контейнер в жилището, както и дрехи и бижута, но не и тяло.

Властите арестуваха 66-годишния механик Джордже Динка в събота по подозрение за отвличане на непълнолетно момиче и изнсилване. Очаква се арестът му да бъде удължен до 30 дни. 66-годишният румънец е признал фактите, заяви днес неговият адвокат.

Вътрешният министър на Румъния Николае Мога заяви в петък, че е уволнил Йоан Буда, както и още двама души, заради случая.

Властите обясниха, че полциията първоначално се затруднила да локализира откъде се обажда Александра. Когато обаче пристигнали в жилището на заподозрения, трябвало да чакат заповед за претърсване, което ги забавило с още няколко часа преди да влязат в сградата.

Полицията твърди, че не са можели да влязат в сградата преди 6 сутринта в петък, под надзора на прокуратурата. Уволненият полицейски шеф обаче призна, че полицаите са можели да действат и по друг начин.

Във Facebook чичото на жертвата написа, че неговата племенница може би е била убита, "докато полиция и разследващи "охраняват" престъпника" и че ако това е така, то тя на практика е убита от държавата, на която се е доверила, обаждайки се на телефон 112.

Мнозина свързаха инцидента и с изчезването на друга тийнейджърка от района, която е в неизвестност от април месец. 18-годишното момиче е изчезнало при подобни обстоятелства.

Адвокат Александру Богдан обаче признал, че обажданията на момичетата към тел. 112 са направени от телефона на клиента му.

"Доколкото виждам, да, обажданията са от неговия телефон", признава Богдан и допълва, че клиентът му не е обяснил този факт.

В петък вечер стотици хора се събраха пред дома на Динка, с искане за справедливост и наказание за отговорните в забавянето на полицията.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че е "дълбоко натъжен от трагедията" и е възмутен от факта, че заради "малфункции", отговорните власти са се провалили да спасят живота на тийнейджърка, която е загинала при драматични обстоятелства. Той добави, че ще поиска пълно разседване на това как всички институции са реагирали при случая.

Премиерът Виорика Дънчила заяви, че обмисля да предложи референдум, който да поиска по-строги наказания за престъпления като убийство, изнасилване и педофилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някойМисля, че и в закона има подобни разпоредби! Поне в нашия де. Преди няколко години, точно така бяха постъпили полицайте, не помня къде - Кърджали ли беше, Смолян ли... някъде в Родопите!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48 явно си привърженик на моя метод за борба с престъпността хванеш ли мафиот на калъп, докато прави престъплението един откос в главата и дявола да си го разпознава после.Това кара и другите като него да се замислят после.Разбира се досега слава Богу не ми се е наложило да си прилагам в практиката тая философия.Но в България заради условията трябват закони като в Дивия Запад влезе ли ти нека е в имота предупреждаваш и не се ли разкара го напълватш с олово до гушата.
47
0
 
31
 
! Отговори
някой преди 4 години
Ако съм полицай и вярвам, че животът на дете е в опасност, влизам с касата, а отвън да ми пишат заповедта за уволнение. Как ще живее този полицай със съзнанието, че е погубил едно дете?
46
0
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Потресен съм!!! Да разчиташ на охранителните органи в държави като Румъния, още повече България, да ти помогнат, когато си в нужда....надежда всяка забрави!!!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Кой народ ме търпи, бе пиян борсук! Теб как те търпят германците.Търпят злобната ти расистка мутра, щот не те знаят кви ги пишеш из форумите български, че колкото и толерастни да са, ти им плюеш по законите ежедневно, мъртвопияно нищожество!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 46Ненормален ***. Защо се раждат на този свят подобни луди ***,воните за жалост и народа ви търпи ! Кое те подразни може би ИСТИНАТА !
43
7
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Хаха, кажи впиянчена ***! Не ти ли се иска да е изнасилена, ако може от араби и африканци, това ти е подмолна мечта. Ще дращиш низостите си, а тайничко мечтаеш на теб да ти се случи! Хаха...
42
2
 
0
 
! Отговори
Циник преди 4 години
До 36 са предните ми поздрави
41
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е така се прави ! Като гледам всички народи как реагират а ние колко сме заспали и се срамувам ,толкова много се срамувам. Борисов и некадърната му шайка всеки божи ден танцуват по главите ни ние сме се снишили и си траем. Сега назначават все едно Пеевски за главен прокурор ,защото Гешев е машата му и народа мълчи ,няма го....
40
0
 
19
 
! Отговори
вържигащи преди 4 години
Относно правомощията на полицията да влиза в помещение без съгласието на собственика, виж чл. 83 от ЗМВР! Не просто имат право, а са длъжни! След това уведомяват прокурора!
39
1
 
5
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Жалко и за двете момичета, но така казано се питах Кой Идва.Като във вица; По-добре вместо Помощ да викаш Пожар, тогава някой би се отзовал, а ако Не се води съучастник или помагач в престъпление!
38
0
 
20
 
! Отговори
УикиПедия преди 4 години
Просто е като 2+2. Приема се ,,Втората Поправка'' и това е. Само че страхът на политиците от ,,народната любов'' е толкова голям ,че предпочитат да се случват такива неща,отколкото да изгубят сигурноста си и мижавият си жалък живец.
37
1
 
36
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
В такива случаи казвате, че имате две топчета канабис и спецчастите ще са при вас до пет минути.
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма оправдание за подобна полиция. Полицаите с по 10 години затвор
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Напротив при неотложност могат да влязат в помещение ,дом или каквото там е,но при превишаване на правомощията си ,който ги е нарушил при едно разследване ще си понесе отговорността.
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ханджар Могат да действат в условията на неотложност. След това да вземат разрешение от съда. Имали са достатъчно основание за това.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да стане Кьовеши европейски прокурор,че да видим тогава,дали ще се офлянкват.Щото тя освен че уволнява и осъжда на затвор.А сега куче влачи камион а следа няма.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да стане Кьовеши европейски прокурор,че да видим тогава,дали ще се офлянкват.Щото тя освен че уволнява и осъжда на затвор.А сега куче влачи камион а следа няма.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой управлявал телевизийте.Чичо Шорос кой друг.
30
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чаушеску не спасиха, че сега ще спасяват някого. Румънска работа.

Спонсорирани публикации