Мирен изход във Венецуела - далечен шанс или близка перспектива

8 млн. венецуелци ще напуснат родината си до края на 2020 г. заради кризата
Обновена: 30 юли 2019 10:33 | 29 юли 2019 20:08, Екип на Bloomberg
30
Мирен изход във Венецуела - далечен шанс или близка перспектива
Снимка: Reuters

Крайно лява диктатура, опит за военен преврат, глад, недостиг на лекарства, хиперинфлация, масови арести, насилие, репресии по политически причини, убийства. Всичко това е част от тежкия живот на хората във Венецуела.

След неуспешния опит за преврат властите във Венецуела арестуваха над 100 действащи и пенсионирани офицери, които бяха обвинени в държавна измяна. Тази ескалация е показателна за засилващата се свирепа кампания от репресии на режима на Николас Мадуро, който все още изглежда, че държи здраво властта. Въпреки това има хиляди венецуелци, които са твърдо против управлението на Мадуро и изразяват силно различна позиция от тази на официалната власт. Те съзнават, че това може да им коства много, дори и живота, особено от страна на вилнеещите паравоенни групи, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Методите на властта

Капитанът от военноморския флот на Венецуела Рафаел Акоста беше арестуван в средата на юни по обвинения за участие в организирането на опита за военен преврат в страната. Само седмица по-късно той почина, като веднага след смъртта му се появиха съмнения, че е бил изтезаван в ареста. Акоста е първият от задържаните военни, който намира смъртта си след своя арест.

Още по темата
Акоста беше задържан на 21 юни, когато президентът Мадуро се срещна с върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Башелет в Каракас. След края на срещата Башелет коментира, че се е споразумяла с правителството да оценят политиките за премахването на мъчения и репресии. Но към момента не изглежда да има сериозна промяна и властта продължава да си служи със същите методи.

Вдовицата на загиналия капитан Валесвка Перез потвърди пред местни репортери, че съпругът ѝ единствено е обсъждал икономическата ситуация и хроничната корупция на режима в тесен семеен кръг. След задържането му тя не е имала връзка с него.

Бежанската криза

Близо 5 хил. венецуелци на ден напускат родината си, а броят на емигрантите от намиращата се в тежка икономическа и политическа ситуация страна може да нарасне до 8 млн. до края на 2020 г., показва доклад на Организацията на американските държави (OAS). Това прави бежанската криза във Венецуела втората по брой хора в света, след тази в Сирия.

Към момента венецуелците, които са емигрирали и са потърсили политическо убежище извън родината си, са близо 4 милиона души. Най-силен е мигрантският поток към Колумбия, като 1.3 млн. венецуелци са се установили там. Заради усложнената ситуация 220 хил. венецуелци са потърсили нов живот в Еквадор, показват данни на доклада.

Еквадор, която е сред латиноамериканските страни, засегнати от мигрантския поток, също се стреми да се справи с множеството предизвикателства на своята граница.

"Еквадор продължава да държи границите си отворени за хората, които са напуснали родината си и търсят нормални условия на живот. Правителството ще направи всичко възможно, за да приеме всички хора в нужда", коментира Захари Кушев, почетен консул на Еквадор в България, в интервю за журналиста Цветан Кръстев.

"Властите в Кито поддържат открита миграционна политика. Към момента стотици хиляди венецуелци са се преселили в Еквадор. Това е сериозен приток на хора спрямо площта на страната", добавя Кушев.

Правителството счита, че случващото се е хуманитарна криза. Поради това полага усилия, за да помогне на пострадалите, обяснява Кушев.

През 2018 г. 101 венецуелски граждани са загинали в опит да напуснат страната си, става ясно от доклада на OAS.

Помощ от държавите в региона

Бразилия, която граничи на север с Венецуела, усеща прякото влияние на мигрантската криза в обхванатата от хаос съседна страна. На границата между двете страни в най-северния бразилски щат Рорайма ситуацията е изключително натоварена и напрегната.

Поради това е създадена работна група за хуманитарна помощ в Рорайма.

"Тя се нарича "Операция Аколхида", което в превод означава "Операция посрещане". Целта е да могат да бъдат посрещнати основните нужди на венецуелските граждани, които търсят убежище и подслон в Бразилия. Операцията осигурява и ред на границата, като чрез него организирано и контролирано се приемат мигранти и бежанци“, обясни посланикът на Бразилия в България Ана Мария Сампайо-Фернандес в интервю за Цветан Кръстев. 

Бразилия действа активно и е постигнала конкретни положителни резултати в облекчаването на страданията на венецуелския народ, разказва Фернандес.

"В зората на миграционния поток, причинен от сериозната криза във Венецуела, бразилското правителство създаде Федералната комисия за помощ при кризисни ситуации през 2018 г. Целта на комисията е да посреща хора в трудно положение по време на миграционната вълна, която е причинена от хуманитарната криза във Венецуела", споделя тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

Темпото на емигрантски поток от Венецуела е сходно с това на държави като Сирия, Южен Судан, Сомалия и Афганистан, където бежанската вълна е причинена от военни конфликти.

Поради това редица латиноамерикански държави призоваваха на няколко пъти международната общност да засили хуманитарната помощ в региона, за да се справят с нуждите на мигрантите по отношение на образованието, лекарската помощ и настаняването.

По време на мигрантските кризи в Южен Судан и Сирия е предоставена финансова помощ от международната общност на стойност милиарди долара през първите години след началото на бежанските вълни. През последните 3 години мигрантският и бежанският поток от Венецуела се е увеличил значително, но предоставената международна парична подкрепа досега е 163 млн. долара.

В процеса ключово участие имат бразилските въоръжени сили и агенциите на ООН в Бразилия. Над 100 организации, сред които са правителствени агенции, неправителствени и международни организации, участват в "Операция Аколхида", която се ръководи от правителството в Бразилия. Към момента близо 142 хил. венецуелци са в Бразилия, а други 126 хил. са продължили към други страни, потвърждава бразилското правителство.

Хуманитарната помощ не достига целта си

Във връзка с хуманитарната помощ на 23-ти февруари Бразилия подготви 22.8 тона мляко на прах, половин тон лекарства и материали за основна медицинска помощ, които да бъдат доставени във Венецуела. Това се случи след молба от Хуан Гуайдо, разказва Фернандес.

Но хуманитарната помощ не достигна до територията на Венецуела, тъй като властите в Каракас затвориха границата. Режимът си служеше с репресии и насилие посредством военните и паравоенните формирования срещу собствения си народ, за да не достигнат продуктите в страната, допълва дипломатът. Сред паравоенните формации, които помагат на режима в Каракас, е и руската наемническа група "Вагнер". Тя е участвала в редица военни конфликти, включително и в гражданската война в Сирия на страната на режима на Башар Асад, както и по време на войната в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти.

На какво се крепи режимът на Мадуро

Една от основните причини опозиционният лидер Хуан Гуайдо да не успява да отслаби властта на Мадуро през последните 6 месеца е подкрепата за Каракас от Китай и Русия. Китай, която поддържа близки военни и финансови връзки с Венецуела, не признава Гуайдо за президент с мотива, че това би било намеса във вътрешните работи на чужда страна. Според адмирал Крег Фолър от Южното военно командване на САЩ подкрепата на Пекин под формата на технологии за наблюдение е ключова за "следенето и репресиите срещу народа на Венецуела".

Но втората по големина икономика в света подпомага Венецуела и във финансово отношение. Инвестициите, които Пекин е вложил в латиноамериканската страна през последните десетилетия, превърнаха Венецуела във важен фактор за икономическото развитие и енергийната сигурност на Китай.

Мадуро продължи политиката на предшественика си Уго Чавес и по време на управлението му се запазиха добрите търговски отношения с азиатската страна. В периода между 2000 г. и 2018 г. преките китайски инвестиции във Венецуела достигат на стойност 6 млрд. долара. Важно е да се отбележи, че отпуснатите от Китай заеми на Венецуела надхвърлят 60 млрд. долара.

Вижте продължението на разработката на Цветан Кръстев в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емигриралите и потърсили политическо убежище венвцуелци извън родината си, били близо 4 милиона души. Най-силен бил мигрантският поток към Колумбия, като 1.3 млн. венецуелци се били установили там. 220 хил. венецуелци са потърсили нов живот в Еквадор. Към другите съседи мигрантският поток е по-незначителен. Тогава откъде се взе твърдението, че близо 4 милиона венвцуелци са потърсили политическо убежище извън родината си?
26
5
 
0
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Умните хора се учат от грешките си, а мъдрите от грешките на другите.Тук виждам, че някои нито са поумнели, нито са помъдрели, щом още въздишат по комунизЪма.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако казвате "А" и твърдите, че Акоста е първият от задържаните военни, който намира смъртта си след своя арест, то логично е да кажете "Б" и да ни съобщите името на втория от задържаните военни, намерил смъртта си след своя арест.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тая Венецуела, бе! То, комшии да ни бяха, то финансов партньор номер 1 да ни бяха, то ......... и пак по-малко щяхте да пишете за тях! Абе на хиляда хиляди км. са от нас, а вие все за тях плачете! (питам се кой ли ви плаща, а и какво печели от това, все пак)Гледайте нашата държава, че са ни полазили "черни, африкански чуми" и пряко преносно, гледайте, че сме на последно място по свобода на словото и на първо по смъртност и отрицателен прираст! А друго ни обещавахте преди 30 години!
23
2
 
7
 
! Отговори
Вазов преди 4 години
жидовската пропаганда много е жалка вече и смешна дори:)
22
7
 
16
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тия лакърдии минаваха през 90-те на 20-ти век, но отдавна никой не им вярва. Не ми е ясно защо чак на български се пънете да превеждате ? И то пълни лъжи! Откраднаха парите и златото на Венецуела, не им дават да продават петрол и същите тия крадци ***, че народът гладувал. Е кой пък вече ще повярва, че някаки оядени cвини са се загрижли за обикновените хора? Гуайдо не е популярен, защото венецуалците мразят САЩ повече от всичко и в негово лице виждат предател, това го спестихте естествено
21
6
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с Мадуро към една независима от американския империализъм Венецуела!
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела се поучи от Сирия, Ирак, Афганистан, Либия. Не могат да ги излъжат, а Китай и Русия вече заедно са световна икономическа и военна сила. Китайците имат долари, Русия има оръжие.
19
7
 
10
 
! Отговори
Росен преди 4 години
До Цветан Караилиев: А, в България като стъпи дивият капитализъм преди 30 години ,да не би тревата да расте ? Нищо не расте -хората бягат в чужбина ,селата опустяват ,земеделието никакво ,животновъдството под нулата ,крадци на път и под път ,ликвидатори на път и под път . Сега се пръкна и един пишман главен прокурор ,който не иска и разделение на властите. Ясна е работата ,ще се връщаме към 1933 г.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя за Лукойл. Преди седмица се върнах от Венецуела. Имаме 2 нови проекта там. Страната си е много добре, хората са богати и щастливи, имат пари да си купят и ориз и чесън!! Венецуела е един от най- добрите ни клиенти!! Американците само искат да ни отнемат пазара който на 100,% държим. Но няма да стане..
17
7
 
9
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Тия "демократични " номера и писания са ни до болка познати от близките 30 години. Измислете нещо по оригинално ,че ставате банални с един и същи сценарий по водене борбата срещу несъществуващия враг -комунизма. По добре директно кажете : Стани ,да седна аз и хората по може да ви възприемат.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Недей да черниш американците. Те не са способни на такова нещо.
15
6
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Истинската Америка беше по времето на Кенеди. Не знам кои точно американци визираш, тия които помнят другарят Лий Харви Осуалд ли.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ГО ЗАСТРЕЛЯТ ТОЗИ РУСКИ АГЕНТ И ТОЛКОВА.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогримла над краною бда.Чорн крила, руssкй мрЪ-лиха ордаЙде вйною. Зжерла Крим, жере Донбас.Гей, до збро! Тльки ми! Нхто крм нас!Гори, душа, гори!Прапори догори!Не задля нагород Встаю за свй народ.
12
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви САЩ ви гонят бе, железа? Говорим за СОЦ! Не сте ли чували за СОЦ? Това е хора с образование рабфак (т.е, няма образование); раздали автомати на всички бандити в околността да безчинстват (автоматите ги доставя Русия. Гарантирано, до всяка точка по света, където бандитите имат шанс). После, СОЦ означава, че тези безчинстващи бандити трепят всичко живо по-силно от тях (и всички, които носят очила) и започва да прави Планове как да ограби абсолютно всичко в страната. Та какви САЩ?
11
3
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Българската прокуратура се опитва да ни обеди че КОРУПЦИЯ е всяка далавера в която Бойко Борисов не участва . -Горановв ! Дай ни 6 милиона всяка година отгоре и те правя министър . Това според прокурора не е корупция .А прокурора кога ще е на прокурор ???
10
7
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Значи САЩ трябва да преустанови всякакви опити да контролира други държави. Докато това не спре няма да има мир. Не Трябва и не може една страна да налага волята си върху друга. В крайна сметка всички дишаме един въздух, а земята е почти затворена система и от това следва, че изхода е.. Няма изход!
9
3
 
12
 
! Отговори
Помним преди 4 години
Защо въобще ги пускат да напускат страната???Не помните ли нашия социализъм - границите се пазеха, та пиле не можеше да излезе от България! Слагаш хиляди тежко въоръжение граничари, техника, изораваш широки бразди, правиш 20 км гранична зона, никой да не влиза там, насочваш цялата тази мощ навътре към народа си (отвън навътре няма кой да дойде) и спираш емиграцията!Тоя Мадуро не е никакъв комунист на място!
8
1
 
9
 
! Отговори
Мототехника преди 4 години
До ПредложениеНищо чудно, ако изпрати човек на Венера, да покаже силата на поделия комунизъм!Във вселенски мащаб...

Спонсорирани публикации