От днес живеем "на кредит": Изчерпахме природните ресурси за годината

Използваме ги 1,75 пъти по-бързо от капацитета им за възстановяване
Обновена: 30 юли 2019 10:48 | 29 юли 2019 09:09, Габриела Джекова
123
От днес живеем "на кредит": Изчерпахме природните ресурси за годината
Снимка: pixaBay

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година и това е с два месеца по-рано, отколкото преди 20 години, сочат изчисленията на неправителствената организация Global Footprint Network, предаде БТА.

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията.

"Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет", предупреждава тя.

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове.

"Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 %, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява организацията.

"Може да звучи плашещо, но научните изследвания са такива, че ако в следващото десетилетие не вземем радикални мерки, може да бъдем изправени пред необратима разруха на естествения свят и колапса на нашите общества", каза наскоро сър Дейвид Атънбъро, известен британски естественик и популяризатор на естествознанието.


123
Още по темата: ресурсиЗемячовечество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 104

Тази зелена секта продължава да не ми е много ясно като реална структура. По-скоро твоите изказвания са в черно и бяло, промивка на мозъка на лековерните.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105

Ами те са някакъв компромисен вариант. Иначе би трябвало да е ясно, че изходът е в намаляване на потреблението на енергия като цяло. Другият вариант е атомната енергия.
106
1
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
Да зелената секта е наследник на католическата църква, защото ползва тяхното ноу-хау, даже си имат и инквизиция, такива промити мозъчета като теб, които отричат всичко в разрез с правата вяра.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БПФ

Много е важно да се знае, че на фотоволтаиците и ветрогенераторите не може да разчита, като цяло те са една гигантска глупост, нямаща нищо общо със здравия разум. Ел. енергията е много специфичен продукт, защото той не може да се складира, а модерните секта-хипи ВЕИ-та не могат да работят 24/7, тоест когато те не работят, някой трябва да компенсира и за да поддържа напрежението в мрежата, тоест тяхното съществуване е абсолютно необосновано, една голяма лъжа.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Точно така. Как досега не съм се сетил! Зелените са наследници на католическата църква!А евреите, които плащат, как се вписват в тази картинка?
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БПФ

Много си прав за всичко, но зелената секта не иска и да чуе, тя се стреми да промива мозъци и така да трупа власт, нещо което католическата църква е правила с векове. Решения има много, действително водораслите са много интересен и перспективен механизъм, за контрол на климата. Вместо да се инвестира в смешно-глуповати ултра неефективни ВЕИ-та, може и трябва да се инвестира в такива фабрики за кислород, природен газ и торове.
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До turmion katillot

Здравият разум определя. Не можеш да харчиш повече, отколкото получаваш.
101
2
 
4
 
! Отговори
turmion katillot преди 1 година
Кой определя колко трябва да черпим. Или важното е да не живеем. Ама че глупости.
100
2
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ДНЕС ЧОВЕК ЗАЧОВЕК Е ВЬЛК
99
1
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
И КАКВОВСЕКИ СЕ СПАСЯВА ПО ЕДЕНИЧНО ТЬЙ ЛИ
98
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Кой им плаща на тия тюфляци? Кислороди, мислороди, кат гръмне един вулкан кво прайм, кви затопляния, кви 5 лева?
97
5
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Накратко - най-доброто гориво е природният газ, защото отделя само СО2, а както казах - ИМА РЕАЛНИ НАЧИНИ за справяне с този проблем.

Отделно "глобалното затопляне" е до голяма степен мит, защото всеки достатъчно грамотен по история лесно би се досетил, че климатът преди 1000+ години е бил по-топъл - поне за Европа това е 100% сигурно. Например Гренландия (ЗЕЛЕНА ЗЕМЯ) е била населена и е изнасяла жито за Европа - това е неопровержим исторически факт.
96
3
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Тия водорасли се отглеждат лесно в специални прозрачни тръби и може да се турят навсякъде, и да превърнат градовете във фабрики за кислород !!!
Пето - огромната част от СО2 се отделя от природни процеси - например вулканите - нека екоталибаните им забранят да изригват.
Някой по-долу пише как 68% от производството на ток в Дания било от ВЕИ - ама колко ток ВНАСЯТ? Реалната статистика е убийствена - ВЕИ, включително класическите ВЕЦ произвеждат 15% от токът, който потребяваме в планетарен мащаб.
95
3
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
...африкански въздух, затова Европа я чакат суши и жеги лятото... а зимата - студ от Сибир. Ще кажете: няма как едни перки да спрат ветровете, че въздушните течения се движат високо... да - няма как напълно да спрат, но климатът е много фино балансирана система и десетките хиляди ветрогенератори влияят.
Четвърто - СО2 не се поглъща само от дървета, но и от водорасли - има такива които поглъщат 10 ПЪТИ повече СО2 от дърветата !!! Ама екоталибаните мълчат за това, че ще им секне далаверката.
94
3
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Първо - искам да знам къде са тия тайнствени други планети, от които от средата на всяка година вземаме ресурси... щото нашите не ни стигали.
Второ - чета надолу глyпостите за ВЕИ - истината е, че след налетите трилиони долари, те не могат да покрият дори ръста в потреблението, камо ли да намалят употребата на изкопаеми горива.
Трето - ВЕИ също променят климата. Ветрогенераторите по брега на Атлантика например спират въздушните потоци от океана към Европа - и те са заменени от горещ...
93
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Ако всички живеят като американците ще трябват 5 планети?!!
А ако всички живеят като българите последиците върху приридата ще са минимални поради простата причина ,че българина не живее а оцелява всеки месец и потреблението му на ресурси е минимално!!
92
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забранете на окрите в дупките от 3тия свят да имат повече от 2 деца и престанете да ме занимавате с тази глупост сякаш аз съм виновен, че ми надухте главата!
91
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От днес ли?Та ние си живеем на кредит вече 30 години.И спасение няма.
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен87
Преди 6 месеца е било януари.
Няма начин тогава да е било факт.
89
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рам-бо с Босилека 88
Ако се мине на биопроизводство, Земята не може да изхранва 7 милиарда. просто няма толкова територии. Т.е. пак стигаме до нуждата от редуциране на популацията.
Големият проблем е как точно да стане това.
Видя се, че СПИН-МИН, ЕБОЛА-МЕБОЛА, там другите болести, не успяват да свършат тази работа.

Спонсорирани публикации