Заради жегата: Човешкото тяло е на прага на своите възможности

Някои части от планетата скоро ще бъдат необитаеми
Обновена: 30 юли 2019 10:30 | 29 юли 2019 19:15, Нели Христова
24
Заради жегата: Човешкото тяло е на прага на своите възможности
Снимки: Reuters

Поредна гореща вълна удари Европа през последната седмица. В много държави, които по принцип не са свикнали с жегата, температурите прехвърлиха 40 градуса. И докато учените призовават да се започне революция или ни очаква пълен колапс, то в някои части на света положението е още по-сериозно.

Температурите прескачат 50 градуса, а човешкото тяло е на прага на своите термални способности.

Във Великобритания температура от 35 градуса се смята за прекалено висока, но тя всъщност е нормална за 80% от населението на много държави по Земята, като Испания например. Ала около Персийския залив и Южна Азия, температурите скачат до над 54 градуса.

И въпреки топлинната ефективност на човешкото тяло, според експертите, тези територии скоро могат да станат необитаеми.

Когато температурата на въздуха прескочи 35 градуса, тялото ни разчита на потта за да започне да се охлажда. Но когато температурата прескочи 35 градуса в много влажна обстановка – системата вече не работи.

"Температурата на влажната колба включва охлаждащия ефект на водата върху термометъра и обикновено тя е много по-ниска от нормалната "суха колба", която се отчита в прогнозите за времето. След като се премине един определен праг, въздухът става толкова наситен с водна пара, че потта вече не се изпарява. Това означава, че човешкото тяло не може да се охлади за повече от няколко часа“, обяснява университетският преподавател д-р Том Матюс.

Независимо колко вода пием и колко сянка търсим, температурата на тялото ни се повишава.

До края на века някои части на Земята ще прескочат тази граница, според д-р Матюс.

От изследванията на неговия екип става ясно, че често жегите са предвождани от огромен циклон, който допринася допълнително за влажността. А ако световната температурата се покачи още с 4 градуса, последиците ще са фатални за всички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
34
 
! Отговори
морски преди 4 години
До ГoшуНа морето бос не можеше да се ходи на плажа! Затова имаше дъсчени пътеки!Търсехме за шоколадов тен на припек против рахит и бери-бери а сега дебела сянка!
21
0
 
34
 
! Отговори
управляват ни жени преди 4 години
До АнонименСвършиха ли се у нас мъжете?
20
3
 
37
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Едно време, като бях малко дете си спомням, че температурите лятото бяха над 42 градуса, бос не можеше да се ходи по асфалта и се топеше. Като мине някой камион и оставаха следите от гумите по разтопения асфалт
19
1
 
40
 
! Отговори
малко пояснение преди 4 години
Това дето "преводачът" се опитва да обясни с влажни/сухи КОЛБИ и термометри се нарича психрометър. Това са два еднакви термометъра, като единият е с надянато парцалче,потопено във вода- чашка ,колба или цилиндър...или др. Разликата м/у мокрия и сухия термометър ни показва т.нар. отн.влажност. Тя се усеща от всеки, защото показва колко влага има във въздуха. Топлият въздух поема много повече влага. За бита е по удобно да си купите влагомер от магазина. Психрометъра се ползва по кораби, метеостанц
18
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АзТАми!В невиждан възход сме - само 5.6 % безработица имаме кога е било това. А нагодина, когато още 2 милиона драснат в чужбина и тук останат само 2 милиона старци и малко под милион ученици, т.е. няма да има хора в трудоспособна възраст, т.е. кандидати , търсещи работа хора, ... безработицата ще клекне до 0 %. Пак ще сме на първо място. И ... ще се биемв гърдите - това е резултат от нашето управление.
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИлианаИ основно - в галопиращото безумно, нарочно подценявано и неглижирано нарастване на земното население, за жалост от бедни и малокултурни народи, които не допринасят с нищо друго за цивилизацията, само с убийствена за нея висока, абсолютно ненужна, раждаемост.
16
3
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Боко с...маркуча ще оправи нещата;ще...охлади всички.
15
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
к.Ами топло е.Средата наюли сме.Не е 15 януари.---------------------------Средата на юли??? В четвъртък е Август!: )Грета Тунберг за какво алармира в реч пред ООН и прави стачки в Швеция? Климатичните промени вече са факт! Още преди 20 години учените предупреждаваха за покачване на температурата на Земята с няколко градуса и за изтъняване на озоновия слой над Южния полюс и топене на ледниците. Сега промените вече са в ход.
14
3
 
48
 
! Отговори
Илиана преди 4 години
Нищо по различно като температури. Преди 10г имаше и 45С. Винаги има периоди с по-топло и по-студено лято. Проблемът е в мръсния въздух и пренаселеността на големите градове.
13
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си имам климатик в кьщи колата и на работата така,че не ми пука да му мислят будалите.
12
5
 
46
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Ами едно време и сега как работят по полето.Или на тях не им пече.Утре ще започнат и да се оплакват,че слънцето изгрява от изток.Ами топло е.Средата на юли сме.Не е 15 януари.
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се пише за протеста пред съдебната палата!Зашо бееее?
10
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По бай Тошево време нямаше такива жеги даега.. Съсипаха я тази държава!!
9
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От възрастта е... Когато бяхме деца, не усещахме ни жега, ни студ.
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 7 до 4 Ела вдигни с мен 10 тона и да видиш как ще се обезводниш от пот. Пия вода и вдигам и тя излиза веднага през порите. Макар днес да беше 28 гардуса при мен. Вярно бях на сянка, а ако беше 35 и нагоре можеше и да пукна.
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес съм вдигнал някъде 10 тона във вид на чували и то тежки. Цял ден съм на 1 кенче бира на обяд с една принцеса и 3 литра вода . Още не ми се яде ....толкова топло и така да съм се скапал.
6
5
 
41
 
! Отговори
АзТ преди 4 години
Съсипаха я тази държава !!!
5
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз всяка вечер си правя разходки навън.В други години ги спирах юли и август,защото дори в 21 часа беше непоносима жега.Тази година юли месец не съм пропуснал нито един ден,а дори ги правя следобяд,а не вечер.Престанете с лъжите .
4
6
 
42
 
! Отговори
Библият е фалшива преди 4 години
Ква жега бе вски ден дъждь.
3
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете Библията бе народе. Там е описано точно какво ви очаква бе. Ако си направите труда да я прочетете вместо да се ровите в смартфона или компа всичко ще ви се проясни. В Библита е описано точно това което се случва в последните години. Описан е и живота който живеете описани са последните дни преди идването на Божият Син който ще въздаде справедливост в този мръсен унищожен от алчни капиталисти свят. Отдайте се на духовното не на материалното защото то е преходно а Духовното ще ви спаси.

Спонсорирани публикации