Най-дългата война на САЩ: Какво обещават талибаните за Афганистан

Екстремистките групировки все още продължават да действат
30 юли 2019 20:30, Елка Василева
40
Най-дългата война на САЩ: Какво обещават талибаните за Афганистан
Снимка: архив, Reuters

Най-дългата война на Америка се върна в изходното си състояние.

САЩ започнаха да бомбардират Афганистан след атаките на 11 септември 2001 г., за да изкоренят терористите от Ал Кайда, подслонени от талибаните. Днес, повече от 18 години по-късно, идеята да се предотврати превръщането на Афганистан в отправна точка за последващи атаки срещу Америка е в центъра на продължаващите преговори на САЩ с талибаните, пише Асошиейтед прес.

Пратеникът на американския президент Доналд Тръмп на преговорите казва, че е удовлетворен от ангажимента на талибаните да предотвратят използването от международни терористични организации на Афганистан като база за подготовка на глобални атаки. Дори се говори, че уреждането на конфликта може да доведе до това талибаните да се присъединят към САЩ в борбата им с екстремистите от "Ислямска държава" (ИД) - техни съперници, чието присъствие нараства в планинския Северен Афганистан.

"Светът трябва да е сигурен, че Афганистан няма да е заплаха за международната общност", каза пратеникът Залмай Халилзад, който е роден в Афганистан и е бил американски посланик там. "Удовлетворени сме от уверенията, които получихме (от талибаните) за борбата с тероризма", добави той.

Но не всички са убедени.

Някои афганистанци се тревожат, че желанието на Тръмп да изтегли американските войски от Афганистан ще надделее над съмненията в искреността на талибаните. По-рано по време на преговорите Хамдула Мохиб, съветник по националната сигурност на афганистанския президент Ашраф Гани, каза, че да се разчита на талибаните да контролират други екстремисти е като да "накараш котката да пази млякото".

Конгресмен Майкъл Уолц, който е участвал в множество мисии в Афганистан като офицер от специалните сили на САЩ, каза, че е радостен да види талибаните да седнат на масата на преговорите, но не вижда как Афганистан може да избегне да стане свърталище на терористи, желаещи да ударят САЩ.

"На първо място се съмнявам в искреността на талибаните", каза Уолц, конгресмен републиканец от Флорида.: "Но дори да им повярваш . . . как талибаните ще успеят да наложат онова, за което 300 000 афганистански войници, американските сили и коалиция от армии от целия свят продължават да се борят?"

Много неща са заложени на карта.

Конфликтът в Афганистан отне живота на повече от 2300 американци и струва стотици милиарди долари на данъкоплатците. Талибаните контролират приблизително половината от страната, но не и градовете. Близо 14 000 американски войници, както и други военни под командването на НАТО са все още там. Висши служители от разузнаването предупреждават, че изтеглянето може да върне Афганистан във времената, в които талибаните управляваха една страна, превърнала се в крепост на Ал Кайда.

Въпреки близо двете десетилетия война екстремистките групировки все още продължават да действат.

Според доклад на Съвета за сигурност на ООН от април 2018 г. Ал Кайда е "тясно свързана с талибаните и е внедрена сред тях". В доклада се казва, че талибаните, които обичайно не извършват нападения извън Афганистан, осигуряват поле за действие на близо 20 терористични групировки с хиляди бойци.

Бил Роджио, редактор на "Лонг уор джърнъл" на Фондацията за защита на демокрациите, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, привежда като пример видео, разпространено от Ал Кайда през май, което изтъква съюза й с талибаните, и показва кадри на сражаващи се заедно екстремисти едновременно под знамената на Ал Кайда и талибаните.

"Талибаните не са се отрекли от Ал Кайда и едва ли ще го направят", каза Роджио и добави: "Двете групировки остават близки съюзници. Талибаните отказаха да предадат Осама бин Ладен след 11 септември и бяха готови да пожертват контрола си над страната. Днес талибаните имат надмощие. За тях няма стимули да предадат най-близкия си съюзник".

Служител на американското разузнаване, базиран в афганистанската столица Кабул, каза пред АП, че групировката "Ислямска държава" представлява още по-голяма заплаха. Служителят, който се съгласи да говори за терористичните заплаха само при условие да остане анонимен, каза, че последните атаки на ИД в Кабул са само "загрявка" за по-големи в бъдеще. Той каза, че "една от надеждите за уреждане на конфликта е да се привлекат талибаните в правителството и в борбата срещу ИД".

Групировката "Ислямска държава" е разширила влиянието си в източната провинция Кунар, откъдето САЩ бяха принудени да се изтеглят след няколко наказателни атаки на талибаните. Това е една от причините, поради които САЩ искат да привлекат талибаните: Те добре познават терена и могат да поемат битката срещу силите на ИД.

Подобно сближаване не е нещо небивало досега. През 80-те години САЩ подкрепяха ислямистките бунтовници в Афганистан в борбата им срещу окупацията от силите на бившия Съветски съюз.

Халилзад не уточни защо е удовлетворен от гаранциите, дадени от талибаните, че няма да допуснат повече да бъдат подготвяни терористични атаки от афганистанска земя. Той каза само, че "Американското военно изтегляне ще е обвързано с ангажиментите, поети от талибаните".

Сухаил Шахийн, говорител на политическото бюро на талибаните в Доха, столицата на Катар каза, че подобни гаранции ще бъдат закрепени в закон, когато войските на САЩ и НАТО напуснат страната.

"След изтеглянето на чуждите войски от страната и съставянето на ново ислямско правителство ще бъдат приети закони, според които никой да не може да използва територията на Афганистан за атаки срещу САЩ и съюзниците им", каза Шахийн.

Джон Демпси, висш съветник в отдела за Южна и Централна Азия на Държавния департамент, каза, че Халилзад не само е получил уверения от талибаните, но обсъжда също и начини, чрез които САЩ ще могат да проверяват изпълнението им.

"Той не подхожда към разговорите наивно и не взима думите им за чиста монета", каза Демпси и добави: "Той обсъжда създаването на механизми за проверка, гаранции за налагане и изпълнение. Все още не сме постигнали това".

Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл бе попитана за механизмите за проверка по време на изслушване в Сената тази година.

"Ако имаме окончателно мирно споразумение, ще е от ключово значение да има солиден режим за наблюдение и все още ще трябва да сме способни да действаме в защита на националните ни интереси, ако се наложи", каза Хаспъл.

Но говорителят на талибаните Забиула каза пред АП, че "нито присъствието на американски военни, нито на разузнаване е приемливо за нас".

Демпси каза, че до 1 септември САЩ искат да решат въпроса за терористичните групировки, използващи Афганистан, за да организират атаки и искат да се изготви график за изтегляне на силите. Подобно споразумение ще позволи да се постигне повече напредък в продължаващите преговори между талибаните и афганистанците. Жените особено се опасяват за бъдещето, защото бяха жестоко потискани, когато талибаните управляваха страната от 1996 г. до 2001 г.

С големите етнически разделения в страната и отказа на талибаните засега да преговарят с настоящото афганистанско правителство, което смятат за марионетка на Запада, тези вътрешноафганистански преговори се очаква да бъдат още по-трудни, отколкото преките преговори на САЩ с талибаните.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: АфганистанСАЩталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
И тези ще си идат от Афганистан , а на тяхно място отново ще се върнат талибаните !Тяхната религия не допуска друго !Нещо като нов Виетнам !
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с тези номера!ФАЩ няма да напуснат Афганистан - как се изпуска такова златно пиле,най=големит производител в Света на опиум и неговите деривати??!!При предишното управление на талибаните ,производството на хероин е бил сведен до 50 тона годишно,а след американската окупация е скочил над 2500 тона.При това,изозван директно до ФАЩ и други страни с американски бази с военни самолети,неподлежащи на какъвто и да е контрол.Така,че излизане на ФАЩ от Афганистан няма да има!!!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са огромни и надхвърлят ползите.Така че единствен изход е да САЩ да се изтеглят като унищожат полетата с химически средства,така че талибаните и идилци да не могат да ги възстановят и след 50 години.Защото ако тези полета биват възстановени,тези ще залеят света за броени години.И е възможно светът след това да изглежда много различно.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афганистанците не употребяват алкохол и наркотици.А това е най-големия им проблем на САЩ.Талибаните ще унищожат маковите полета и ЦРУ ще остане без финансиране.Това е и ябълката на раздора.Явно че талибаните сами не могат да изгонят американците и съюзните войски на НАТО,затова се съюзяват с ИДИЛ.Тези пък имат опитни бойци и безброй канали да се снабдяват с оръжие.Всички опити на ЦРУ да ги скара на принципа двама се карат,третия печели са неуспешни.Затова и равносметката не излиза и загубите за
28
7
 
13
 
! Отговори
освободително движен преди 4 години
Време е да изгоним америкаските окупатрои и от България
27
3
 
29
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"СССР/Русия, беше 20 години Авганистан,преди САЩ."Да, така беше, понеже САЩ и партньорите им не искаха тогава Афганистанското правителство да залита в орбита на СССР, и за това им докараха религиозни фанатици, до преди това Афганистан е бил секуларна държава. СЪщото е и при Иран, имаха законно избрано правителство, с либерален лидер, но той искаше да спре концесиите на Бритиш Петролиум, за това им докараха Шаха, който после ислямистите изгониха с подкрепата на народа. Сами си посяха семето
26
2
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Анализа е меко казано повърхностен. Равносметката от войната за американските данъкоплатци е ужасна- до 2019 са похарчени малко под един трилион долара. При паралелната окупация на Ирак е горе долу същата съма. Военно промишления комплекс обаче е направил пачка, от легални и нелегални оръжия / за обратната страна понеже трябва да имат срещу какво да се бият. /Отделно службите си напълниха черните каси от трафика на наркотици, който всъщност се засили от както американците поеха дистрибуцията.
25
6
 
28
 
! Отговори
ДРУГИТЕ ОТ НАТО преди 4 години
това сме ние. Най-големите балъми. Хем стоят там 100 български войника и рискуват живота си за САЩ, хем им плащаме ние чрез бюджета 100 млн на година. Веще има даден над МИЛИАРД. А за самолетите на САЩ ще си платим двойно.
24
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато руснаците воюваха там, бяха агресори. САЩ въоръжаваше същите, тия талибани, че ги и обучаваше.Сега, обаче сащ не са агерсори а са "миротворци" там.Да ви имам и изкривената логика, господа и дами, третополови.
23
2
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Всичко зависи с какви условия янките ще се опитат да съблазнят талибаните. Ако не им пречат да си въртят търговията с хероин или не искат дял от това или дори още повече, помагат за пласирането, тогава може да има сделка. Талибаните са както и тези от Идил - не са религиозни фанатици а елементарни алчни "бизнесмени"- просто са в друг вид бизнес :)) фанатиците са промитите мозъци които те ползват като пешки за делата си - горе долу същото го правят и янките и руснаците и всички други политици :))
22
19
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен (21)Недей дрънка глупости от типа "САЩ не преговаря с терористи", това са си твои измислици.Иначе Тръмп ясно каза - Афганистан може да изчезне за един ден, ама не иска да избие цивилните там( доколкото ги има )
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР/Русия, беше 20 години Авганистан,преди САЩ.
20
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Талибаните контролират половината Афганистан!!!Това отдавна се знае но се избягваше да се споменава,и още нещо САЩ никога не преговарят с терористи!Значи ако са го закършили ,щом са седнали да молят талибаните ,да им станат съюзници!
19
10
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Абе проблемът може да се реши завинаги и всички ще са доволни. Ама няма воля за това. Афганистан е абсолютна дупка, развъдник на тероризъм и проблеми. И това не е отсега. А откакто съществуват е все тъй. Само тежат на Земята. Термоядрен огън за е най - доброто решение.
18
4
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
СССР бил затънал в Афганистан за 10 години,а американците сигурно не са вече 18!!!Еми поне да ги закръглят на 20...
17
10
 
3
 
! Отговори
KOC преди 4 години
ЕЕЕ съсипаха я тази държава, новата Дачия е с двигател Мерцедес и понеже сме бедни вместо да си караме евтиниика братска Дачийка, сега ще плащаме за скъпи части на Меркел и Тото Волф
16
2
 
46
 
! Отговори
Факт преди 4 години
САЩ не печелят всички войни,които са започнали,НО ПЕЧЕЛЯТ от всички тях!Или поне частния военен бизнес за сметка на данъкоплатците.Специално в Афганистан ЦРУ е най-големия печеливш,направо удариха джакпота!Добре известно е,че ЦРУ е най-големия трафикант на хероин,а контролът на маковото производство ги направи почти монополисти.Като добавим и центъра за преработка в Косово,където суровината се докарва безконтролно с военни самолети и широката дилърска мрежа на шиптърите-ЦРУ е над всяка конкуренц
15
4
 
50
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
САЩ нападна Афганистан защото талибаните разрушиха хероиновите им плантации - целият свят знае тази велика тайна :)
14
5
 
43
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Кофти очертава се втори Виетнам и краварите се чудят как след като се наакаха сега да се забършат поне най-великата сила победена за пореден път от аборигени.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за трета световна война ,защото този свят смърди !

Спонсорирани публикации