Десетилетие без новородени момчета: Парадоксалното полско село

Кметът обмислял да кръсти улица на следващото момче, което се роди
7 авг 2019 19:45,
26
Десетилетие без новородени момчета: Парадоксалното полско село
Снимка: Twitter, Michał Dzienyński

Кметът предлага награда за онези, които липсват. Учени искат да изследват липсата им. Телевиознни екипи търсят отговори.

Какво липсва ли? Момчетата в полското село Мейсце Оджанские. Тук момчета не са се раждали в продължение на едно десетилетие.

За разлика от индийския окръг, където за няколко месеца всички новородени се оказаха само момчета, тук тази тенденция продължава десетилетие. Отново за разлика от онзи случай, тук не става въпрос за аборти по избор.

Странният феномен попаднал под фокуса на полските медии, когато селото изпратило отбор, съставен само от момичета, на регионално състезание за пожарникари доброволци.

От тогава насам кметът Кристина Жидзяк описва ситуацията в селото като "малко луда и извън контрол".

Наскоро четири телевизионни екипа били изпратени до селото, което има една улица, с 96 къщи, за да направят материал за липсващите момчета.

Някои учени са изразили интерес към изследване на феномена на село, в което се раждат само момичета.

Кметът на община Чишек, където се намира селото, обяснява, че дори получавал обаждания със съвети.

"Лекари ми се обаждат от цялата страна със съвети за зачеване на бебета", обяснява Раймунд Фришко пред New York Times. Малко преди интервюто говорил с пенсиониран лекар от Полша, който му обяснил, че полът на бебето зависи от диетата на майката, която трябва да бъде богата на калций, ако тя иска мъжка рожба.

"А ако това не помогне, винаги може да се прибегне до изпитания метод на поляците: Ако искаш момче - дръж брадва под брачното ложе!", обяснява кметът през смях.

В годините, откакто е родено последното момче в селото, са родени 12 момичета. Доста неблагоприятно за общност, която е заета основно със земеделие в най-малката и слабозаселена част на Полша. Жителите не знаят какво причинява аномалията, но пък повечето го отдават на случайност.

Кметът Фришко пък обещава награда на следващата двойка, която успее да зачене момче.

"Имаше толкова много разговори в медиите за нас, че за кратко обмислях да именувам улица на следващото момче, което се роди", казва той.

"То определено ще получи много хубав подарък. Ще посадим дъбово дърво и ще го наречем на него", обяснява кметът.

Като много други полски села, Мейсце Оджанские се обезлюдява. След Втората световна война тук са живеели 1200 души, сега - 272.

След разпадането на комунизма през 1989 г., емиграцията е обезлюдила и без друго слабо населените зони в страната. Тенденцията се е засилила след като страната става част от евросъюза през 2004 г. Над 2 млн. поляци сега живеят на други места в Европа.

Всяко семейство от това полско село има роднини в чужбина, обяснява кметът Кристина Жидзяк. Дори една от мнейните дъщери живее в съседна Германия.

"Някои селяни са притеснени кой ще работи в земеделието за бъдеще", обяснява Кристина.

Тук лятото е оживен период. През август навсякъде се виждат окосените житни поля, със спретнатите бали сено. Досами тях са нивите с царевица, които също чакат да дойде техният ред.

Много момичета и млади жени работят на полето. 20-годишната Адриана Пиерушка, е прекарала част от лятната си ваканция карайки трактор по житните ниви на своите родители, но нейната истинска страст е в пожарната.

В селото, където няма училища, кафенета, ресторанти или дори магазин, и където може с часове да не мине и една кола, доброволческата пожарна служба е център на социалния живот.

В скорошна тренировка на местния младежки доброволчески пожарникарски клуб, момичетата се движат в синхрон, изгасяйки огъня и помагай

Начело на доброволната команда е 20-годишната Адриана, която учи ранна детска педагогика.

"Почти нямаме момчета в отбора, но сме печелили важни състезания в Полша от основаването ни преди 6 години", обяснява с гордорст тя, заобиколена от медали и купи.

Томаш Голаш, професионален огнеборец, който е основал младежката бригада обяснява, че идеята не е била негова.

"Група момичета се свърза с мен през 2013 г. и ме попита дали бих ги тренирал за състезание", обяснява той. "Тези момичета живят и душат това. Имат толкова много страст и решимост. В продължение на 2 месеца преди всяко състезание те идват, тренират всеки ден или през ден след училище", казва Томаш .

10-годишната Малвина вече 3 г. е част от отбора и обяснява, че на повечето момичета не им пука от липсата на момчета в бригадата.

"Момчетата са шумни и гадни", казва тя. "Сега поне имаме тишина и спокойствие. Винаги можеш да ги срещнеш другаде", отсича малката Малвина.

Да, това е така. Просто не и в това село.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Давай по-практично преди 4 години
Продължение на 18...... да поканим още сега 1-2 милиона от онези от тях, които имат интерес към селското стопанство.Хем селата ще живнат, хем България ще се увеличи с бели хора, християни, говорещи език, сходен с нашия.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В селцето живеят по-малко от 300 човека и продължава да се обезлюдява. Тогава защо се чудят, че има аномалия в раждането на деца?Ако числеността на жителите беше 1 200 човека, както е било навремето, такъв проблем нямаше да има.И пак са по-добре от нас, защото в нашенските толкова малки селца живеят предимно пенсионери. А там има млади хора, които при това са заети в земеделието.затова казвам, щом има прогнози, че до края на века поляците ще са се разселили до Дунава, ...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В годините, откакто е родено последното момче в селото, са родени 12 момичета."И това е сензация, че за 10 години се родили 12 бебета и всичките от женски пол? Даже ще ви го сметна в проценти: вероятността за това е 0.0025%. Вероятността да умреш в автомобилна злополука е 0.000000000548%(в световен мащаб). От статистическа гледна точка това даже не е феномен. Като родят още поне стотина момичета, без да се ражда момче пак можем да си говорим.
16
2
 
4
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
А в нашето село всички деца сме първи братовчеди, защото майките и нашите ни са братя и сестри! Иншалла братя!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това село на 5 години се ражда едно дете. Голяма новина няма що.
14
5
 
9
 
! Отговори
Евро трол преди 4 години
Все пак и много по-зле можеше да бъде! В Германия най-често даваното име на новородено момче за 2017 е Мохамед!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в повечето наши села не се раждат момчета. То и момичета не се раждат.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм съгласен с номер осем, по-безмислена "сензация" не бях чел. Айде, на селският кмет му е простено, нормално е да е глупав, но "лекар" да се чуди и мае. То този и толкова в лекар, колкото и написалите статията са журналисти.
11
6
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Рано или късно мигрантите ще стигнат и до това село и всичко ще се промени.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ми и баща ми правят само мъжки, всеки се е разписал с по две, съответно и аз продължих традицията засега с едно мъжко. Готов съм да се жертвам за местните моми и да разваля проклятието тегнещо над селото.
9
5
 
4
 
! Отговори
Гънс ъф Брикстън преди 4 години
Това чака всички германофили кланящи се на германците избили бяла Европа в две световни войни.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много гръмко заглавие, а от текста става ясно, че за въпросите 10 години са се родили 12 деца. Което нищо не показва и доказва. Първо, няма написано и двамата родители да са родени и постоянно живеещи в селото. Няма написано, че 12-те новородени са единствени деца в семейството. За калция едва ли е вярно, но отдавна хората са забелязали, че преди и по време на войни се раждат повече момчета.
7
3
 
0
 
! Отговори
Я да видим преди 4 години
Колко заложници държите, някаква такса ли чух? И нагли? Събираме такси ? За услуга която трябва да е безплатна ....
6
5
 
0
 
! Отговори
Тик так тик так тик преди 4 години
Айде да избегнем тоя "скандал" какво ще кажеш, аз като ваш клиент не желая да използвам вашите услуги както многократно съм доказал. И пак като ваш клиент имам правото да определя дали една услуга е в полза или вреда на клиента и виждайки вредата върху клиентите мисля да не препоръчвам тази услуга на никой или да задължавам 1000 души да я пробват. Мисля цялата корпорация да я фалирам .... Някак си прекалено много са пропуснатите ползи и нанесените щети от една средновековна услуга ...
5
6
 
1
 
! Отговори
Последна оферта преди 4 години
Махаш оная цялата книга и я изгаряш и аз няма да те закачам .... Не махаш оная хартиика аз умирам или ме убиват по някакъв начин или някак ще предизвикам смъртта си да бъде убииство от християни и после не остава нито един православен християнин на тая планета има ли сделка .... Сделка или не ... Часовникът тиктака ...
4
6
 
16
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
И аз мога да дам един съвет за зачеване на момче. Само трябва да спрат да купуват ГМО семена на американски компании и да засадят нивите с култури от класическите каквито имаше преди 30- 40 години. Елементарно е! Човек е това което яде, а Полша е "Клондайк" на американските ГМО храни. Там вече минимум 20 години садят такива. И в БГ също откакто ГробЪрите разрешиха отглеждането им. Ветото което ужким сами си наложиха отдавна изтече и някакси тихомълком вече саденето на ГМО култури в България е ОК
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това сега не е голям проблем, но когато тези деца станат моми кой ли ще "жъне" ливадите
2
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
у нас пък в селата се раждат само ромеи но не е загадка защо
1
2
 
26
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ано човек си го причини да прочете тази публикация, то със сигурност е прочел най-времегубещата новина на месеца. Абсолютен талаш. 0% стойност.

Спонсорирани публикации